SPERRET: Fylkesvei 554 mellom Skjerstad og Bodø er uframkommelig etter et skred natt til torsdag. Foto: Politiet
SPERRET: Fylkesvei 554 mellom Skjerstad og Bodø er uframkommelig etter et skred natt til torsdag. Foto: Politiet

Bygder isolert, jernbanen stengt

Beboere i to bygder ved Bodø er isolert etter et leirras sperret fylkesvei 554 natt til torsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Oppdatering fra Bane Nor klokken 14.30 torsdag:

  • Det forventes at Ofotbanen mellom Narvik og Riksgrensen kan åpnes klokken 16.
  • Nordlandsbanen mellom Dunderland og Bolna er stengt, men kan trolig åpnes mellom klokken 14 og 16.
  • Vegtrafikksentralen håper Fylkesveg 554 kan åpnes klokken 17.

– Det er et 30 meter bredt jordras over veien, der massene har revet med seg autovernet og trær. Det ligger ved bratt terreng, høyden på massene er tre til fem meter, sier operasjonsleder Bo Nilsson til NTB.

Raset fører til at beboere i bygdene Skjerstad og Breivik er helt isolert. Politiet fikk melding om raset 20 minutter etter midnatt fra en bilist på vei til Skjerstad.

En geotekniker undersøkte rasstedet torsdag. Ved 11-tiden meldes det at det ikke er fare for nye skred og at veien kan ryddes i løpet av ettermiddagen, skriver Avisa Nordland. Politiet i Salten forventer at veien åpnes ved 17-tiden.

Skred stanser togene

Uværet i nord skaper fortsatt problemer for trafikken. Nordlandsbanen var torsdag stengt for trafikk mellom Dunderland og Bolna på grunn av rasfare. Det berører regiontoget mellom Trondheim og Bodø, fremgår det av nettsiden til Bane Nor. Like etter klokken 09 torsdag melder Bane Nor om at det har gått et ras mellom Drevvatn og Bjerka.

Torsdag ettermiddag var Nordlandsbanen åpnet mellom Mo i Rana og Skonseng.

Ofotbanen er stengt mellom Narvik og Riksgrensen på grunn av rasfare. Bane Nor håper begge strekningene kan åpne i løpet av torsdag ettermiddag, men pressevakt Harry Korslund er langt fra sikker på om det vil la seg gjøre.

– Så lenge nedbøren kommer i slike mengder som det gjør nå, er det fortsatt betydelig risiko for ras. Bakken er mettet med vann og terrenget klarer ikke å ta unna nedbøren. Da er vi veldig mye mer utsatt for tette stikkrenner og den type ting, sier Korslund til TV 2 torsdag formiddag.

Mange fergestrekninger har vært stengt eller går med redusert kapasitet, og et brått væromslag fra kuldegrader til opp mot 10 plussgrader har gjort mange veier speilglatte. Faren for vannplaning er stor mange steder.

Store nedbørsmengder i vente

TV 2s værpresentatør Ane Nyrerød sier torsdag morgen at nordlendingene kan vente seg litt mindre vind, men vanvittig mye nedbør.

– Det er Nordland, særlig sør for Bodø, som får aller mest. Her kan det komme 120 millimeter nedbør, og det aller meste av dette kommer som regn, dessverre.

TV 2s reporter i Narvik, Roy-Arne Salater, sier det nå regnes som farlig å ferdes i fjellene i distriktet.

– I Ofoten økte man snøskredfaren i går fra 3 til 4. Det betyr at det er farlig å oppholde seg i fjellet og at det kan komme sporadiske skred i området også i dag, sier Salater.

(NTB / TV 2)

FUKTIG: Kartet viser at Nordland får store mengder nedbør torsdag.
FUKTIG: Kartet viser at Nordland får store mengder nedbør torsdag.