Bocuse d'Or:
Norsk kokkesølv i verdensfinalen
Christopher William Davidsen sørget for norsk sølv i den prestisjetunge kokkekonkurransen Bocuse d'Or i Lyon i Frankrike onsdag.
Den norske kokken Christopher William Davidsen og teamet hans stakk av med andreplass i verdensfinalen i den prestisjetunge konkurransen Bocuse d'Or i Lyon i Frankrike.
Davidsen var en av favorittene i forkant av kåringen, hvor han konkurrerte mot 23 andre toppkokker fra hele verden.
Med tårer i øynene tok Davidsen imot sølvet. Se det rørende øyeblikket nedover i saken.
USA gikk helt til topps og vant gull, mens tredjeplassen gikk til Island.
Norske Ørjan Johannessen, som vant gull i Bocuse d’Or i 2015, delte ut bronsemedaljene til våre nordiske naboer.
Var sikker på pallplass
Davidsen leverte rettene som skulle forsvare Norges kokke-ære tirsdag ettermiddag.
– Alt gikk etter planen. 100 prosent. Jeg må si at vi er veldig fornøyd, fortalte Davidsen til TV 2 Nyhetskanalen tidligere onsdag.
Kokken forteller at svært mye jobb står bak deltakelsen i den prestisjetunge kokkekonkurransen.
– Vi har trent på dette i et halvt år, og nå følte jeg vi leverte det vi har trent på. Det var kanskje noe på smak, saltmengder og sånt. Men det betyr ingen ting i dag. Det som betyr noe er at vi er fornøyd, og vi går selvfølgelig for podiet i dag, sa Davidsen.
Her får de vite at de har vunnet sølv:
Nøkkelen til sølvoppskriften mener Davidsen var å bruke norske varer.
– Vi har vist vår norske identitet for det den er verdt, og det tjente vi på til slutt, sier Davidsen til TV 2 etter finalen.
Han dedikerte prisen til familien sin.
– Denne medaljen er til kona mi og til ungene mine.
Se hele intervjuet med den festklare sølvvinneren øverst i saken.

Ofret mye for konkurransen
32-åringen og teamet hans har trent i lang tid for å prestere på topp i finalen, noe som har resultert i lite tid til kona og hans to døtre.
– Jeg har sett dem to ganger, to helger, i løpet av et halvt år. Så akkurat det har kanskje vært det hardeste med hele treningen, forteller Davidsen.
Til daglig bor og jobber Davidsen i Trondheim, der han er kjøkkensjef ved restauranten «Søstrene Karlsen». Oppkjøringen til Bocuse d'Or-finalen har imidlertid foregått i kokkens hjemby Stavanger.

Har lenge imponert kokkeverden
Davidsen imponerte kokkeverden allerede i fjor da han tok sølv i Bocuse d'Or Europe.
Han ble også kåret til «Årets kokk 2015». Toppkokken fortalte i takketalen sin den gangen at veien til toppen ikke har vært lett.
– Det kunne gått så mange veier. Det kunne gått rett til helvete for ti år siden, men her står jeg i dag. Jeg er Norges beste kokk, sa Davidsen i seiersintervjuet i 2015.
Vanskelig ungdomstid
Overfor «God morgen Norge» utdypet Davidsen senere hva han mente med dette:
– Alle har jo sin historie. Jeg har en mor som er sprøytenarkoman, og jeg er oppvokst i et fosterhjem som har tatt godt vare på meg i alle år, fortalte Christopher åpenhjertig til «God morgen Norge».
Han forteller at han «skeiet» litt ut i ungdommen, men at han heldigvis klarte å hente seg inn igjen. Vendepunktet kom da han fikk seg jobb som oppvaskhjelp i et kjøkken.
– Det var da jeg tenkte: Det er dette jeg har lyst til å holde på med. Det var da jeg satte meg målet om å bli Norges beste kokk, forteller Christopher.
Davidsen har ikke hatt mye kontakt med sine biologiske foreldre, men da moren døde i fjor la han ut et innlegg på sin Facebook-profil.
«Dette gjør at en seier i Bocuse d'Or er mye viktigere enn noen gang for meg. Davidsen-navnet skal opp og fram», skrev han i det følelsesladde innlegget.
Vil belønne kulinariske talenter
Bocuse d'Or er et slags «verdensmesterskap» for kokker. Konkurransen ble startet opp i 1987 av kokken Paul Bocuse fra Lyon.
Hensikten med konkurransen er å belønne unge, kulinariske talenter.
Norge har mottatt pallplasser i konkurransen også tidligere. I tillegg til Øysten Johannessens gull i 2015, har også Bent Stiansen, Terje Ness, Charles Tjessem og Geir Skeie gått helt til topps i konkurransen.