Nå kommer det ny runde med suksesserien «Petter Uteligger»

Denne gangen skal Petter Nyquist ta med seg åtte rusavhengige på en reise fra Oslo til Nordkapp.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mange fulgte Petter Nyquist (38) da han tilbrakte 52 dager på gata i Oslo i serien «Petter Uteligger». Nå er han tilbake med flere nye programmer.

Den største satsingen i vår er «Petter Uteligger: Fra gata til Nordkapp», en serie på ti episoder som har premiere på TV 2 mandag 6. mars.

Rusfritt eventyr

Her tar Petter med seg åtte mennesker med ulike tilknytninger til rusmiljø ut på et rusfritt eventyr.

Vi følger Petter Nyquist, Lars (49), Arild (61), Thomas (36), Lili (32), Liza (29), Siv (48), Lasse (34), Kent (29), og alle deres opp- og nedturer.

FRA GATA TIL NORDKAPP: Petter Nyquist tar med seg åtte rusavhengige vekk fra Oslo-gryta og ut på en rusfri reise gjennom Norge. Foto: LARS MYHREN HOLAND/TV 2 
FRA GATA TIL NORDKAPP: Petter Nyquist tar med seg åtte rusavhengige vekk fra Oslo-gryta og ut på en rusfri reise gjennom Norge. Foto: LARS MYHREN HOLAND/TV 2 

– Denne programserien skiller seg fra det jeg har gjort tidligere, men hadde samtidig ikke vært mulig å gjennomføre uten mitt forrige prosjekt. Jeg ønsket å gi disse menneskene nye opplevelser utenfor miljøet, og på den måten bidra til mer innsikt og forståelse. Dette gjelder både for dem som var med på turen, men også for dem vi møtte underveis - og for tv-seerne selvsagt, sier Nyquist i en pressemelding

La få føringer

Turen ble i stor grad til underveis. Nyquist selv la få føringer på hvor ruta skulle gå og hvilke opplevelser turen skulle inneholde. Det meste ble til etter ønsker fra turfølget.

– Alle fikk oppfylt noen av ønskene sine, og alle fikk «pushet» grensene sine på mange forskjellige måter, forteller Petter.

Om de kom helt til Nordkapp vil Nyquist foreløpig ikke si noe om.

– Det vil vel være en «spoiler» å si noe om, men det er egentlig ikke det aller viktigste her heller. «Petter Uteligger: Fra gata til Nordkapp» handler om utfordringen disse åtte menneskene ble med på og den utviklingen de hadde underveis, forklarer Nyquist i pressemeldingen.

Flere jern i ilden

Men dette er ikke det eneste Petter Nyquist byr på i vår. Allerede fra 19. februar blir det tre søndager på rad med «Petter Uteligger»-programmer.

De to første søndagene vil det være fokus på pårørende til rusavhengige.

Som et resultat av alle henvendelsene Petter mottok fra pårørende etter første sesong, kommer det nå to dokumentarer om to familier med henholdsvis en datter og en sønn med rusavhengighet. Dokumentarene har fått tittelen «Petter Uteligger: De pårørende».

– Min opplevelse er at det er tabubelagt å ha oppfostret noen som har endt opp i rusavhengighet. De aller fleste av oss kjenner noen som er i, eller er berørt av, rus, men det snakkes så lite om det. Dét synes jeg er skremmende når det er så mange i Norge som er berørt, sier Nyquist og fortsetter:

Slik gikk det med Petters venner fra serien «Petter uteligger»

– Samtidig kjemper disse pårørende en kamp hvor de føler seg veldig alene, og at det er de som føler at de er behandlingsapparatet. Livene deres dreier seg i stor grad om barna deres og de lever med en konstant bekymring for det kjæreste de har - barna sine, forteller han.

Foreldreparene Tove og Svein på Lillestrøm og Mette og Audun i Sandnes har sluppet Nyquist tett på livene sine, og gir oss et innblikk i hverdagen som pårørende. Programmene vises på TV 2 søndag 19. og søndag 26. februar.

Realiserer Afrika-drømmen

Den tredje søndagen blir vi med når Petter oppfyller et av Kjell Gunnars største ønsker, nemlig en reise til Afrika.

– Jeg tilbrakte mange timer med Kjell Gunnar i parkeringshus da jeg bodde på gata. Han fortalte meg om en av sine største drømmer, nemlig å komme til Afrika. Der og da tenkte jeg at det virket ganske urealistisk at han skulle få det til på egenhånd i hans livssituasjon – derfor bestemte jeg meg for å prøve å få realisert hans drøm, forteller Petter i pressemeldingen.

Kjell Gunnar hadde millioninntekt – nå bor han sitt åttende år på gata i Oslo

– Afrika-turen med Kjell Gunnar er på en måte starten på hele «Fra gata til Nordkapp»-prosjektet. Det var på tur med ham jeg så hvor mye en tur bort fra de vante omgivelsene kan bety, sier han videre.

Petter er glad for at turen med Kjell Gunnar lot seg realisere.

– Det ble en fantastisk tur, som gjorde at han tok grep. Vi var innom alt fra safari til townships i Sør-Afrika. På turen ble han sett på som en vanlig fyr, uten å få blikkene man får på gata her hjemme. Og så ble det jo en del spesielle og fine øyeblikk, som for eksempel da Kjell Gunnar ga av sine egne penger til tiggere på gata, forteller Petter.

Afrika-turen sendes på TV 2 søndag 5. mars.