PREGET I LANG TID: Året som skulle bli Ninas beste ble preget av frykt og usikkerhet. Fortsatt får hun henvendelser fra sin tidligere vertsfar som ikke klarer å la henne være i fred. Foto: Privat. 
PREGET I LANG TID: Året som skulle bli Ninas beste ble preget av frykt og usikkerhet. Fortsatt får hun henvendelser fra sin tidligere vertsfar som ikke klarer å la henne være i fred. Foto: Privat. 

Utvekslingsmarerittet:

Nina: – Vertsfaren ble forelsket i meg og har trakassert meg i syv år

– Han sa det var normalt at far og datter kysset på munnen. Hvis jeg ikke lot ham få viljen sin, la han seg ned på sengen min og gråt, forteller «Nina».

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Buskerud-jenta «Nina» dro på utveksling til USA sommeren 2009. Hun var da 17 år gammel og hadde gledet seg i mange år til hun ble gammel nok til å reise. Oppholdet hennes ble arrangert av utvekslingsorganisasjonen Explorius.

Av hensyn til sikkerheten til den nå 24 år gamle studenten bruker vi ikke hennes egentlige navn i denne artikkelen.

Nina fikk tildelt familie tidlig, og allerede før avreise merket hun at hennes kommende vertsfar oppførte seg spesielt.

– Han tok kontakt 3-4 ganger i uken via e-post. Dersom han ikke fikk svar av meg samme dag, så sendte han en oppfølgningsmail. Jeg syntes det ble litt mye, og fikk en dårlig magefølelse, men jeg tenkte jo samtidig at det var hyggelig at familien ønsket å bli kjent med meg, forteller hun.

Kyss og massasje

Da Nina ankom familien, var det en måned til skolen skulle starte. Meningen var at hun skulle få god tid til å bli kjent med sin nye familie. Men Nina forteller at vertsfaren raskt ble forelsket i henne. Veldig forelsket.

– Han ville kysse meg på munnen, holde meg i hånda når vi så tv, legge hånden på låret mitt og stadig massere meg, over store deler av kroppen. Alt dette skjedde foran øynene på kona og den ene datteren hans, som han også klapset og kysset på munnen. Han sa at dette var en normal ting å gjøre.

Nina ga bestemt beskjed om at han ikke fikk kysse henne på munnen. Det skapte flere konflikter mellom dem, og han kunne begynne å gråte om han fikk nei.

– Han la seg ned på sengen min. Jeg måtte trøste han. Han kunne også sånn om jeg ikke satte meg ved siden av ham i sofaen, eller om jeg ikke ville holde ham i hånden, forteller Nina.

Vertsfaren fortsatte å overbevise henne om at det det var helt normalt med fysisk kontakt mellom far og datter. Han mente også at noe måtte være galt med hennes forhold til sin egen pappa hjemme i Norge. Etterhvert begynte Nina å lure på om det var henne selv det var noe galt med.

Vertsfaren overstrømmet henne med kort og små meldinger, med kjærlighetserklæringer og hjerter. Det kom over 100 kort og lapper de månedene hun bodde i huset. Hun sier at oppførselen hans var umoden og barnslig, slik en 14-årig forelsket gutt ville kunne oppføre seg.

Knakk sammen på skolen

Da tiden var kommet for å begynne på skolen, søkte vertsfaren seg jobb der som vakt for fellesområdene. Det betydde at heller ikke skolen ble et fristed for 17-åringen. Hver lunsjpause oppsøkte han henne mens hun satt med venner. Han prøvde å delta som en del av gjengen, noe hun synes var veldig ubehagelig. Og det ble ikke bedre på hjemmebane.

– Jeg fikk ikke lov til å låse døra på badet mens jeg dusjet, og da jeg var ferdig i dusjen kom han inn på rommet mitt for å henge opp håndkle mens jeg var i garderoben og kledde på meg.

Mens dette pågikk fortalte hun stadig moren og faren hjemme i Norge at hun syntes ting var vanskelig. Men hun fortalte ikke alt.

– Jeg visste at de uansett ikke kunne endre situasjonen i vertsfamilien, og jeg ville ikke skremme dem. Men til områdekoordinatoren min la jeg ikke skjul på noe. Jeg er oppdratt til å si i fra når noe ikke stemmer. Men selv om jeg ved hvert møte fortalte om hvordan vertsfar oppførte seg, så hun det ikke som alvorlig, sier hun.

I april, etter å ha bodd hos familien i ti måneder, kom Nina til et punkt hvor hun ikke orket mer. Etter å ha flere ganger tryglet områdekoordinatoren om å få flytte, knakk hun sammen på skolen.

– En medelev som jeg egentlig ikke kjente, så at jeg satt og gråt. Hun tok meg med til rådgiveren på skolen. Der fortalte jeg alt. Rådgiveren ringte til områdekoordinatoren, som ble med meg hjem til familien.

Endelig et nytt hjem

Mens vertsfaren hylgråt, ble de andre enige om at Nina skulle få bli med hjem til den hjelpsomme skolevenninnen og sove der. Dagen etter fikk områdekoordinatoren endelig gjennom et hastevedtak og det ble bestemt at Nina kunne bo i familien til skolevenninnen resten av året. Hun følte en enorm lettelse.

– På dette tidspunktet hadde jeg mange ganger bedt om å flytte ut, men ingenting skjedde. Jeg fikk bare beskjed om at jeg måtte regne med kulturelle forskjeller. Samtidig maste foreldrene mine på Explorius i Norge, om at de måtte gjøre noe med datterens situasjon.

TV 2 har fått se en e-post Nina fikk av en ansatt ved Explorius i mars 2009. Der skriver den ansatte blant annet:


– Jeg blir sint når jeg tenker på det jeg opplevde og at Explorius ikke gjorde noe for å hjelpe meg. De hadde lovet at jeg skulle være trygg, men jeg sto alene som 17-åring i et fremmed land. Jeg ble bare henvist til områderepresentanten min, som var tilsynelatende gode venner med familien.

E-post fra Explorius-ansatt:

Nå går det mot noen lange påskedager (...) og i mellomtiden vil jeg innstendig be deg om å peppe deg selv opp ☺ Og ta på deg 'frøken perfekt' -masken. Selv om du kanskje ikke føler det inni deg. Men tenk sånn, at det er i alle fall ikke deg det skal stå på. Du skal bare oppføre deg vennlig, høflig og prikkfritt. For da kan ikke vertsfamilien eller din kontaktperson kommunisere videre at 'det er din feil også / og at du ikke prøver' ☺ Du skal bare stå på som den supre jenta du er, og vise dem at det er ikke du som ikke prøver her. Da er det mye lettere å få fortgang i dette her. (jeg snakker av erfaring☺).

Falske beskyldninger

Men selv om Nina fikk flytte til et godt hjem, ga ikke den tidligere vertsfaren opp. Han fikk sparken fra jobben på skolen, men fortsatte likevel å møte opp for å se Nina. Han måtte fjernes av politiet.

– Han møtte opp på døra hos min nye vertsfamilie når han trodde jeg kom til å være alene hjemme. Der ble han bryskt avvist, sier hun.

Nina forteller at det toppet seg da han skrev et brev som han sendte til Explorius' underorganisasjon i USA.

– Han utga se for å være rektor på skolen min. I brevet hevdet han at jeg «hang med feil folk, skulket skolen, hadde sex med mange forskjellige gutter, og kom til å bli gravid og få kjønnssykdommer».

Disse beskyldningene fikk også Ninas mor høre, i en e-post fra den samme ansatte ved Explorius i Oslo.

I denne e-posten skriver vedkommende blant annet:

Kalte henne hore

E-post fra Explorius-ansatt:

«Vertsfar har vært irritert på henne fordi han føler hun har oppført seg negativt i humøret og væremåte når han har satt regler hun ikke liker. Disse reglene har hun brutt (...)

Det er meget viktig at hun ikke igjen sniker seg til å kysse/ date en gutt i nabolaget som er allment kjent for å være relatert til dårlige miljøer/drugs. Her må vi stole på at de voksne ser / og setter grenser i situasjoner som ikke hun er i stand til å vurdere. Vertsfar føler et stort ansvar og mye stress rundt at han er redd hun skal prøve narkotika, bli full, ha seksuell omgang med denne gutten og bli syk / gravid etc.(....)

Minner om at dette er en flott jente vi snakker om, og at denne familien valgte henne uten å få penger eller annet enn takk tilbake, og at alle her på samme side og VIL at dette skal fungere bra. Det er mye ’bli litt mer voksen opplevelser’ man skal gjennom dette året i USA. Og hun er både smart nok, og moden nok til å få ting på plass igjen her. Dette er en familie som ønsker å ha henne der ☺»

Nina fikk utstedt et besøksforbud mot sin tidligere vertsfar. Men han anket, og de måtte begge møte i retten. Der vant hun, og konsekvensen ble at han måtte holde seg unna henne i to år. Han kunne ikke oppsøke henne, eller ta kontakt på mail eller meldinger. Men det hindret ham ikke i å sende meldinger til Ninas mor og søster.

Og på dagen besøksforbudet gikk ut, i mai 2012, tikket det på ny inn meldinger.

– Han sendte mail, på mail, på mail. Han kunne sende sinte mail, og så kunne den neste være hyggelig. Forsatt sender han mailer til bursdagen min, og senest nå i desember sendte han et julekort til meg. Det brant jeg uten å åpne det. Jeg har byttet mail-adresse mange ganger, men han sender til alle kombinasjoner han kommer på, forteller Nina.

TV 2 har sett kopier av mange meldinger den tidligere vertsfaren har publisert på Facebook. Der omtaler han Nina i svært stygge ordelag, og kaller henne blant annet hore. Han skriver at hun har ødelagt livet hans og knust familien deres.

Han har også forsøkt å gå etter hennes andre vertsfamilie, og politibetjenten som hjalp Nina med å få besøksforbudet mot ham.

FACEBOOK-STATUS: Vertsfaren skrev flere ubehagelige Facebook-statuser om Nina etter at hun flyttet fra familien og fikk utstedt besøksordre mot ham. FOTO: SKJERMDUMP
FACEBOOK-STATUS: Vertsfaren skrev flere ubehagelige Facebook-statuser om Nina etter at hun flyttet fra familien og fikk utstedt besøksordre mot ham. FOTO: SKJERMDUMP

Får aldri fred

Nina anslår at det har kommet 50-60 henvendelser fra vertsfaren de seneste årene. Etter at hun flyttet ut hjemmefra, sender han brev til skolen hennes, og håper at de videresender.

– Jeg har måttet be dem om å ikke videresende noe som kommer til meg. Jeg har levd med en stalker, og får aldri fred, sier Nina.

– Foretok du deg noe overfor Explorius i Norge?

– Jeg tok kontakt med dem da meldingene begynte å tikke inn igjen. De bare oppfordret meg til å ikke svare på henvendelsene.

– Du klaget aldri formelt til dem?

– Nei, det orket jeg ikke. Da jeg kom hjem var jeg så preget av opplevelsene at jeg bare måtte konsentrere meg om å få et normalt liv igjen. Og foreldrene mine hadde nok med å ta seg av meg. De har vært fantastiske og det er deres fortjeneste at jeg klarte å reise meg igjen, sier hun.

Fraråder utveksling som ung

Dette svarer Explorius:

Beate Setten, landansvarlig i Explorius Norge, svarer TV 2 slik:

– Vi er svært lei oss for at «Nina» har hatt disse vonde opplevelsene da hun var på utveksling i USA i 2009. Vårt hovedfokus er våre studenters trygghet og vi gjør alt vi kan for å støtte og hjelpe en student og dens familie.

– Vi følger strenge kvalitetskrav fra Department of State i USA som kontrollerer hvilke familier som kvalifiserer til å være vertskap for våre studenter og disse må fremvise politiattest. Department of State kontrollerer også alle utvekslingsorganisasjoner regelmessig. Alle våre studenter har en personlig kontakt både i vertslandet og i Explorius i Norge 24 timer i døgnet og vi følger tett opp med månedlige evalueringer. Vi jobber kun med organisasjoner som er sertifiserte eller undergår ISO 9001 sertifisering (internasjonal standard for kvalitetsstyring red.anmd.).

Nina sier at grunnen til at hun forteller historien sin til TV 2, er at hun ønsker å gjøre elever og foreldrene klar over hva som kan skje når man reiser på utveksling.

– Utvekslingsorganisasjonene gir ikke nok informasjon. De viser frem bare smilende ungdom i brosjyrene sine, og alle tror det er slik det skal bli. Jeg vil ikke anbefale noen å reise på utveksling mens de går på videregående, og absolutt ikke anbefale noen å bo i en vertsfamilie. Vent heller til du er stor nok til å ta høyere utdanning og bo for deg selv, sier hun

Hun sier at det tok flere år før hun klarte å slutte å være sint på verden etter opplevelsene i USA. Hun gikk også til psykolog i et halvt år etter at hun kom hjem.

– Den konstante usikkerheten endret noe i meg som person og mitt syn på verden. I mange år etterpå skvatt jeg da jeg så en rød SUV, eller overvektige menn med liknende skjegg. Nå, etter syv år han jeg endelig klart å komme meg videre, sier hun.