Nå blir et bilfirma i Grimstad etterforsket for å ha solgt biler som kan være trafikkfarlige. Forbrukerrådet krever nå et register over biler med skader som kan gå på sikkerheten løs.
Nå blir et bilfirma i Grimstad etterforsket for å ha solgt biler som kan være trafikkfarlige. Forbrukerrådet krever nå et register over biler med skader som kan gå på sikkerheten løs. Foto: Forbrukerrådet

Vegvesenet advarer: Firma kan ha solgt trafikkfarlige bruktbiler

Forbrukerrådet ønsker seg et eget register.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Statens vegvesen går nå ut og advarer kunder som har kjøpt bruktbil fra Olsen Bil AS i Grimstad.

I en melding fra Vegvesenet heter det at de har grunn til å tro at et ukjent antall biler som er omsatt gjennom firmaet ikke er reparert på en forskriftsmessig måte. Bilene kan derfor være trafikkfarlige.

Olsen Bil AS er nå konkurs. Statens vegvesen bistår Agder politidistrikt med kjøretøytekniske undersøkelser i forbindelse med politietterforskningen av firmaet.

Av hensyn til trafikksikkerheten

Statens vegvesen vil kartlegge alle kjøretøy solgt av Olsen Bil AS og som tidligere har vært skadet. Arbeidet er omfattende og Vegvesenet samarbeider tett med forsikringsbransjen for å få oversikt.

Med bakgrunn i kartleggingen vil Statens vegvesen på et senere tidspunkt kalle inn biler til en teknisk kontroll.

– Dette gjør vi av hensyn til trafikksikkerheten. De det gjelder vil bli kontaktet direkte. I den tekniske kontrollen vil Statens vegvesen blant annet sjekke om bilen er en tidligere skadet bil, og om reparasjonen er gjort forskriftsmessig og i tråd med bilfabrikantens spesifikasjoner. Kjøretøyets identitet vil også bli kontrollert, skriver Statens vegvesen, i en pressemelding.

– Hvordan vet jeg om bilen har vært kollisjonsskadet?

Mulig bruksforbud

Vegvesenet arbeider med å innhente oversikter over skadede kjøretøy. Arbeidet skjer i nært samarbeid med forsikringsselskapene. Eiere av kjøretøy som kan være trafikkfarlige hvis det ikke er forsvarlig reparert, vil bli kontaktet så snart Statens vegvesen har en oversikt klar.

Hvis bilen er trafikkfarlig på grunn av mangelfull oppbygging eller reparasjon, må bilen bli reparert i tråd med bilfabrikantens spesifikasjoner før den kan brukes på vegen.

Dersom bilen anses å være trafikkfarlig vil Statens vegvesen gi bilen bruksforbud inntil skaden er forsvarlig reparert.

Vil ha register

Forbrukerrådet krever nå et register over biler med skader som kan gå på sikkerheten løs.

– Når en bil har fått større skader, kan det gjøre at passasjerene sitter mindre trygt. I alle fall er det en viktig opplysning, som neste eier av bilen må få, og det bør gjenspeiles i prisen, påpeker forbrukerdirektør Randi Flesland, i en pressemelding.

– Vi vil derfor at det skal være enkelt å bli kjent med skadehistorien til en bil. I verste fall, kan du finne ut at den har vært kondemnert. Og her er det best å vite om verste fall.

Bilen var bruktimportert og hadde vært skadet...

Øverst på klagetoppen

Forbrukerrådets direktør håper det vil bli lettere å sjekke viktig informasjon om en bil du vurderer å kjøpe:

– I dag kan vi sjekke om en bil har vært til EU-kontroll, og hvor langt den har gått. Forbrukerrådet synes det også må være en selvfølge å få vite om bilen har hatt større skader. Så lenge det ikke finnes noe register, er vi prisgitt at alle åpent og ærlig formidler viktige opplysninger. Saken i Grimstad minner om at vi ikke alltid kan stole på det. Bilhandel troner øverst på klagetoppen til Forbrukerrådet, og ofte oppstår konfliktene nettopp av manglende informasjon, opplyser Randi Flesland:

– En bil kan skifte eier mange ganger, og da kan historikken lett gå tapt. Et offentlig register vil hjelpe oss til å vite hva vi kjøper, og aller viktigst; det handler om trygghet, sier hun.

Mener noen ber om å få bilen stjålet