UBEHAGELIG: Både Mathias (19) og Tim (18) hadde svært negative opplevelser da de dro på utveksling. 
UBEHAGELIG: Både Mathias (19) og Tim (18) hadde svært negative opplevelser da de dro på utveksling.  Foto: Privat/Kjersti Johannessen TV 2

Politikere i sjokk over mareritthistorier fra utveksling: – Dette er helt forkastelig

Norske politikere mener det nå må føres grundig tilsyn med selskapene som sender norske tenåringer til utlandet som utvekslingsstudenter.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV 2 har de siste dagene fortalt en rekke historier fra norske elever ved videregående skole, som har vært på utveksling i utlandet.

Mange har svært negative opplevelser ved oppholdet, og for flere av de TV 2 har snakket med har det fått alvorlige konsekvenser i form av psykiske problemer i ettertid.

Mathias (19) ble låst inn i kjelleren av vertsfamilien sin, Kathrine (18) ble truet av familien hun bodde hos, og Tim (18) ble plassert hos en psykisk syk kvinne.

– Total svikt

Medlem i kirke-, utdanning- og forskningskomiteen på Stortinget, Audun Otterstad (Ap) er blant de som reagerer kraftig på TV 2s avsløringer.

– Det er meget oppsiktsvekkende og skremmende hvor tilfeldig dette virker, med tanke på utvelgelse av vertsfamilier – og det som virker som en total svikt i rutiner, sier Otterstad til TV 2.

Over 80 personer har kontaktet TV 2 og fortalt sine meget ubehagelige opplevelser fra utvekslingsopphold. Det mener Otterstad er skremmende.

– Beskrivelsene som kommer frem i sakene er helt forkastelige. Det overrasker meg at dette er selskaper som har holdt på i så mange år, og som samtidig åpenbart har meget sviktende rutiner, sier Otterstad.

Nå mener han kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) må komme på banen.

– Her er det åpenbart at det verken er kontroll eller rutiner. Dette er selskaper som har godkjenning, hvor ungdommer kan oppnå støtte fra Lånekassen for å reise på utveksling. Men her er det også noen som tjener mye penger, det må gjøres noe med kontrollen av disse selskapene. Departementet må se om de følger opp kriteriene for å bli godkjent, og om selskapene skal få beholde denne godkjenningen, mener Otterstad.

Har du vært på utveksling og har en historie å fortelle? Ta kontakt med TV 2s journalist her!

Norske skoleelever har i en årrekke reist på utveksling, og Otterstad mener det er viktig å ta vare på den tradisjonen.

– Det er viktig og bra å sende norske ungdommer på utveksling. Men grunnlaget for utveksling skal og bør være trygghet. Historiene som har blitt fortalt er opprørende lesning, sier han.

– Helt uakseptabelt

Henrik Asheim (H) sitter som regjeringspartiets representant i utdanningskomiteen. Også han reagerer voldsomt på det norske ungdommer har måttet oppleve på utveksling.

– Dette er veldig alvorlig. Det er nedslående med tanke på hvor mange unge som blir sendt ut på reise. Det er helt uakseptabelt at dette skjer, og det overrasker meg hvor alvorlig historier som er kommet frem i lyset, sier Asheim til TV 2.

Henrik Asheim (H).
Henrik Asheim (H). Foto: Roald, Berit

Han sier han ikke kjenner til hvordan det føres tilsyn med selskapene, men at det åpenbart må gjøres noe med kontrollen av virksomheten.

– Elever som reiser med disse selskapene får stipend fra Lånekassen, og selskapene er jo offentlig godkjent. Men dersom det ikke skjer en endring må det bli en mye lavere terskel for å miste godkjenningen, sier Asheim.

Nå etterlyser han en full gjennomgang av bransjen.

– Det er viktig å understreke at mange norske elever har gode opplevelser, men det er likevel åpenbart at disse selskapene har altfor dårlig rutiner. Som ungdom, og som mor og far skal man være trygg på at man får den oppfølgingen man har krav på, sier Asheim.

Krf: – For mange historier

Utdanningspolitisk talsmann i Kristelig Folkeparti (Krf), Anders Tyvand, sier til TV 2 at også de reagerer kraftig på TV 2s avsløringer. Han mener selskapene som tilbyr utvekslingsprogrammer for ungdom har et stort ansvar.

– Nå har vi hørt litt for mange historier om at ting ikke fungerer som det skal. De kan ikke gjemme seg bak at det er lokale aktører som følger opp elevene når de er utenlands, sier Tyvand.

Han mener ungdom som velger å ta et år i utlandet skal kunne føle seg trygge på at de blir skikkelig behandlet.

– Det virker som om rutinene er for dårlige, og jeg mener vi må vurdere å stille strengere kvalitetskrav til de som opererer i dette markedet.

– Statsråden bør på banen. Utveksling for skoleelever er et verdifullt tilbud, men vi må ha systemer som fungerer og ivaretar tryggheten til ungdommene våre når vi sender dem ut av landet, sier Tyvand.

TV 2 har vært i kontakt med Kunnskapsdepartementet, som på nåværende tidspunkt ikke ønsker å kommentere saken.

Fremskrittspartiet: – Helt tydelig at systemet ikke fungerer

Lill Harriet Sandaune (Frp) sitter også i utdanningskomiteen og sier at det er bra ungdommene står frem. Hun sier det er tydelig at systemet ikke fungerer og at det må forbedres.

Hun understreker at når man reiser utenlands, må man være forberedt på at ikke alt blir som planlagt, men opplevelser som TV 2 har fortalt om de siste dagene, skal ingen måtte oppleve.

– For å forbedre dette systemet må de som kjøper tjenestene bli mer bevisst på hva de skal kreve. Og når det blir så klare brudd på hva som leveres av tjenester så må det få klare konsekvenser for tilbyderne. Det blir jo reklamert med at dette er trygge reiser der ungdommene skal være trygt ivaretatt.

Hun påpeker at dersom regler blir brutt må det meldes inn. Slik unngår vi at tilbyderne ikke får fortsette å levere dårlige tjenester.

– Organisasjonene må også ta tilbakemeldingene fra ungdommene på alvor, og vite hva slags vertsfamilier det er de samarbeider med. Jeg tror også det er viktig at foreldrene snakker med ungdommene og har en plan B om hva som må gjøres dersom ting ikke går som forventet.

Venstre: – Ungdommene har ikke visst hva de skal gjøre

1 . nestleder i utdanningskomiteen Iselin Nybø (V) sier til TV 2 at tilfellene er alvorlige og det er ikke sånn norske ungdommer skal ha det når de reiser på utveksling.

Iselin Nybø i Venstre sier at rutinene må bedres. Foto: Stortinget. 
Iselin Nybø i Venstre sier at rutinene må bedres. Foto: Stortinget. 

– Her ligger det et stort ansvar på organisasjonene som organiserer utvekslingen og det kan virke som at disse ungdommene ikke visste hva de skulle gjøre når de fikk disse uheldige opplevelsene. Ungdommene må få vite på forhånd hva de skal gjøre dersom de får uheldige opplevelser som dette, og organisasjonene må kunne snu seg raskt rundt og ordne opp dersom noen havner utfor noe slikt, sier hun.

Hun understreker imidlertid at utveksling er grunnleggende positivt og de fleste reiser hjem igjen med opplevelser, kunnskap, nye venner og rike erfaringer i bagasjen.