OSLO  20170110.
Aktor Kristine Schilling forsatte sin eksaminering av Eirik Jensen i Oslo Tingrett torsdag.
Bildet er fra tirsdag da Eirik Jensen avgir forklaring i vitneboksen under andre dag av rettssaken mot han og Gjermund Cappelen.
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
OSLO 20170110. Aktor Kristine Schilling forsatte sin eksaminering av Eirik Jensen i Oslo Tingrett torsdag. Bildet er fra tirsdag da Eirik Jensen avgir forklaring i vitneboksen under andre dag av rettssaken mot han og Gjermund Cappelen. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Foto: Poppe, Cornelius

Hva vet vi egentlig etter grillingen av Eirik Jensen?

Hvorfor ble narkosmugleren Gjermund Cappelen brukt som kilde i politirapport? Spør TV 2s Kadafi Zaman.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Aktoratets utspørring av narkotika- og korrupsjonstiltalte Eirik Jensen er over. De som har sittet i sal 250 i Oslo tingrett har sett en intens og tøff grilling av en av Norges mest meritterte politibetjenter. Kan en mann som har vært politiets ansikt i kampen mot narkotika ha lagt til rette for innførsel av tonnevis med hasj? Det er dette den fem måneder lange rettsaken vil gi svar på.

Utspørringen har for det meste handlet om kontantene til Eirik Jensen og tekstmeldinger til og fra Gjermund Cappelen. Retten har fått høre om det såkalte «blomsterspråket». Det er et kodespråk som de to tiltalte brukte for å kommunisere med hverandre. Tekstmeldinger som er sendt før, under og etter store narkotikainnførsler har vært de mest sentrale for påtalemyndigheten

Biler og bikkjer

Den erfarne politimannen har vært hardt presset av aktor og til tider har det blitt mye pusting, pesing og høylytt irritasjon. De mest brukte svarene til Eirik Jensen er «jeg husker ikke» og «vet ikke». Av og til har vi også hørt «hakke peiling». Tiltalen mot 59-åringen strekker seg fra 2004 til 2013 og ifølge Eirik Jensen er det ikke lett å huske verken møter eller konteksten i tekstmeldinger mange år senere. Dessuten er det meste et kodespråk som avsender og mottaker forsto der og da meldingene ble sendt, forklarer han.

Den nå pensjonerte politimannen avviser påtalemyndighetens påstand om at kontantsinnskuddene hans er narkobetaling fra Gjermund Cappelen. Han sier kontantene stammer fra kremmervirksomhet. Alt fra salg av biler til bikkjer over mange år.

Utradisjonell politimann

Det er ingen tvil om at Eirik Jensen har vært en utradisjonell politimann som har hatt sine egne metoder og regler. En einstøing i etaten som har vernet om privatlivet sitt og som har levd med et alvorlig trusselbilde over hvor mange år. Hvorfor ellers hadde han en revolver i kjøkkenskapet, pistol i skittentøyskurven og en rifle i en innrullet madrass på soverommet? I tillegg til masse våpen på kontoret. At Eirik Jensen ikke har vært en A4 politioverbetjent er blitt godt belyst i Oslo tingrett.

Under utspørringen har det også kommet frem oppsiktsvekkende opplysninger om hvordan Gjermund Cappelen har vært en bidragsyter til politiets interne kurs og rapporter.

Kilde i politirapport

I juni 2013 publiserte politiet i hovedstaden trendrapporten Oslo 2022. Eirik Jensen var sentral i prosjektgruppen som skulle gi en analyse av det fremtidige kriminalitetsbildet. I retten har det kommet frem at Eirik Jensen tok med Gjermund Cappelen til resten av arbeidsgruppa og brukte ham som en kilde til rapporten. På spørsmål fra både aktor og den svært skarpe dommeren, Kim Heger, har Eirik Jensen gjentatte ganger hevdet at han aldri har visst at Gjermund Cappelen var en storimportør av narkotika. Han mener mannen fra Bærum drev med import av klokker og snus, men at han hadde god innsikt i kriminelle miljøer. Derfor var han en kilde, sier Eirik Jensen.

I Oslo 2022 rapporten står det: «Mye tyder på at marokkanske narkotikaorganisasjoner styrt fra Nederland allerede har overtatt store deler av hasjisjmarkedet i vår region». Var dette Gjermund Cappelens bidrag til rapporten? Å utpeke konkurrentene som verstingene. Ifølge tiltalen smuglet han selv inn et tonn hasj i 2013, året rapporten ble publisert.

Undercoveragenter

Tretten år tidligere, i 1999, hadde politiet i Oslo et kurs for nyansatte undercover-operatører. Det er de hemmeligste av de hemmelige politifolkene. De skal infiltrere tunge kriminelle miljøer og ingen må få vite deres identitet. I retten kom det frem at Eirik Jensen hadde tatt med og brukt Gjermund Cappelen som markør på dette kurset. De hemmelige politiagentene skulle nemlig øve på å kjøpe narkotika. De visste ikke at markøren, Gjermund Cappelen, egentlig var en av Norges største hasjbaroner. Han kunne i hvert fall se ansiktene til hver og en. Det finnes opptak av dette kurset. Heller ikke på denne tiden mener Eirik Jensen at han visste noe om Gjermund Cappelens kriminelle virksomhet.

Forklaringene og handlingene til Eirik Jensen blir en viktig del av bevisvurderingen som retten skal gjøre i det som omtales som tidenes politiskandale. De må også ta i betraktning forklaringen til den andre medtiltalte, Gjermund Cappelen. En tredje viktig del av den helhetlige bevisvurderingen blir resten av vitneførselen. Fra både aktoratet og forsvaret.

Hva vil de andre vitnene si?

Hva vil andre tjenestemenn ved seksjon for organisert kriminalitet i Oslo politidistrikt si om «blomsterspråket», etterretningsregisteret Indicia og kontakt med informanter og kilder?

Hva vil de tidligere sjefene til Eirik Jensen fortelle om arbeidet og arbeidsmetodene hans? Hvor godt informert var de?

Hva slags vitneforklaring vil politifolkene fra Asker og Bærum gi om Eirik Jensen og hans omgang med Gjermund Cappelen? Har de hatt noen mistanker, eventuelt hvor lenge?

Hva vil tidligere samboere, venner og kolleger si om alle kontantene til Eirik Jensen i skrin, safer og vegger?

Hva slags forklaring har prosjektlederen av trendrapporten Oslo 2022 om da Gjermund Cappelen satt hos politiet og ga informasjon om Oslos kriminelle underverden? Trodde de virkelig at de snakket med en snusimportør?

Hvordan vil de andre som var tilstede på undercoverkurset til politiet i 1999 forklare seg i retten? Hva fortalte Eirik Jensen om markøren han hadde med?

Etterforskningen fortsetter

Listen over vitnene som skal inn i sal 250 er lang. Det samme er listen over «objektive bevis» som skal legges frem. Bunken av rapporter, analyser og utskrifter etter to års etterforskning er meget stor. Da snakker vi om to år frem til tiltalen ble tatt ut, men etterforskningen fortsetter. Nå etterprøves utsagn som fremkommer i retten. Det vi har hørt så langt er versjonen til Eirik Jensen. Den alene holder verken til dom eller frifinnelse. Han er uskyldig til det motsatte er bevist. Så her er det bare å lene seg tilbake og følge med helt til sommeren!