PREGET: Therese Johaug på plass i lokalene på Ullevaal stadion før høringen i dopingsaken starter onsdag morgen.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
PREGET: Therese Johaug på plass i lokalene på Ullevaal stadion før høringen i dopingsaken starter onsdag morgen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: Junge, Heiko

Slik var de første timene for Johaug etter sjokkbeskjeden

Johaugs kjæreste fant sammenhengen mellom kremen og den positive dopingprøven.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var en preget Therese Johaug som forklarte seg under den første dagen av den muntlige høringen i dopingsaken mot henne.

Med til dels bristende stemme forklarte Johaug seg om hendelsesforløpet som ifølge henne endte med den positive dopingprøven.

Hun gjentok hendelsesforløpet hun tidligere har skissert med de solbrente leppene, sårene og måten hun spurte landslagslege Fredrik Bendiksen om hjelp.

Bendiksen kjøpte to kremer ved apoteket i Livigno. Etter to dager med bruken av kremen Kerastoplastica, to dager uten særlig bedring, fikk hun kremen Trofodermin.

Det skulle vise seg å bli skjebnesvangert, uten at noen av de visste det.

RINGTE LEGEN: Kjæresten til Therese Johaug, Nils Jakob Hoff (i midten), var den som oppdaget hvordan Johaug hadde testet positivt. Dermed spilte han en dramatisk rolle i timene etter det første sjokket. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
RINGTE LEGEN: Kjæresten til Therese Johaug, Nils Jakob Hoff (i midten), var den som oppdaget hvordan Johaug hadde testet positivt. Dermed spilte han en dramatisk rolle i timene etter det første sjokket. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: Junge, Heiko

– Kjente ingen uro

Da dopingjegerne kom på døren hennes 16. september, oppga hun til dem at hun hadde brukt kremen.

– Jeg kjente ingen uro for det, forklarte Johaug onsdag formiddag.

– Det er absurd at jeg sitter her i dag.

Hun stolte fullt ut på mannen hun brukte som fastlege: landslagslege Fredrik Bendiksen.

– Jeg spurte om kremen var på dopinglisten. Han sa nei. Han sa at jeg trygt kunne bruke den. Jeg gikk tilbake på rommet. Det jeg kan huske er at jeg gikk på badet. Da jeg sto foran speilet og åpnet pakken. Det som møtte meg var en bruksanvisning. Jeg kastet bruksanvisningen og pakken. Jeg tenkte ikke på at jeg skulle undersøke dette noe ytterligere, sier Johaug.

– Jeg tar aldri ukjente medikamenter uten å forhøre meg med landslagslegen. Jeg vet det er utøvers ansvar, og det ansvaret tolk jeg da jeg spurte Fredrik, fortsatte hun.

– Når jeg er syk går jeg bestandig til landslagslegen som skriver resepter til meg. Jeg føler det er den beste måten å sjekke ting ut på. Jeg har brukt landslagslegen som fastlege. Jeg hadde 100 prosent tillit til Fredrik. Det er ingen andre jeg kan spørre som har like stor kompetanse som ham.

Kjæresten fant linken

Hun forklarte seg også om det sjokkartede øyeblikket da hun fikk beskjed om at hun var tatt i doping.

– Jeg så at jeg hadde ubesvart anrop fra Løfshus og melding. Jeg hadde også fått melding fra ADNO om et passord jeg skulle bruke til et beskyttet dokument. Først ringte jeg Vidar. Jeg trodde først at noe hadde skjedd i familien min. Han lurte på om jeg var for meg selv. Jeg husker jeg skrek i telefonen: Nå må du si hva som har skjedd!

– Vidar sa han skulle komme opp til meg. Så la jeg på. Jeg sto og hylte. Jeg skrev inn passordet og gikk inn på mailen. Jeg hadde avlagt en positiv prøve. Jeg var i sjokk. Nils Jakob (Hoff, kjæreste, journ. anm) var på butikken, men hørte at jeg hylte da han kom hjem, forklarte Johaug.

Det var kjæresten som først fant sammenhengen mellom kremen og den positive dopingprøven.

Roeren Nils Jakob Hoff er selv toppidrettsutøver og medisinstudent.

– Nils Jakob tok telefonen min og gikk på det skrivet jeg fikk fra ADNO. Han spurte hvor kopien av antidoping-skjemaet mitt. Han ba meg finne frem de to kremene jeg hadde brukt. Det var han som trakk sammenhengen om at Trofodermin hadde et stoff i seg som inneholdt clostebol. Nils ringte Fredrik.

– Det var Nils som tok den telefonen til Fredrik. Fredrik ringte fort tilbake. Jeg hadde et inntrykk av at han ikke skjønte hva som hadde skjedd. Etter hvert kom Vidar (Løfshus) opp til meg. Vi fikk Fredrik til å komme til Oslo. I tillegg var Anne-Lise Roland, advokat i Skiforbundet oppom.

Hun forklarer at Bendiksen umiddelbart påtok seg skylden for den positive dopingprøven.

– Fredrik tok på seg skylden og sa jeg hadde helt rett. Jeg sa til ham: Jeg spurte jo deg! Jeg tror ingen skjønte hva som egentlig hadde skjedd. Det var en sjokkbeskjed for alle sammen. Det var et følelsesmessig kaos. Jeg var helt i kjelleren, sier Johaug.

Feilrapportert sted

Det kom også frem i høringen at skistjernen feilrapporterte hvor hun var til antidopingmyndighetene i registreringssystemet ADAMS.

Dette var mellom 25. og 30. august, altså i den perioden problemene med munnsårene oppstod.

– Som sagt, så var jeg veldig sliten og lei. Jeg mener og huske at jeg satt opp at jeg var i Seiser de første dagene, mens det stod i ADAMS sine systemer at jeg var i Oslo. Jeg skulle inn å endre noe, og så feilen, svarer Johaug.

– Alle kan gjøre feil, sa Antidoping Norges advokat Niels Kiær.

Mener Johaug er uten skyld

Påstanden fra advokat Christian B. Hjort er at det ikke er grunnlag for å utelukke Therese Johaug. Den subsidiære påstanden er at hun har utvist ubetydelig skyld, men at utelukkelsestiden må være betydelig mindre enn tolv måneder.

– Man har ikke skyld kun ved å bryte reglene, sa han i sitt innledningsforedrag. At Johaug ifølge reglene har et objektivt ansvar for ikke å få i seg et forbudt stoff er ikke det samme som skyld, hevdet han.

– Antidoping Norge har lagt ned påstand om 14 måneders utestengelse siden hun ikke undersøkte kremen. Men det er feil. Johaug undersøkte kremen. Hun spurte legen, den beste måten å gjøre det, sa Hjort.

– Vi mener hun har vist den forsiktigheten man med rimelighet kan forvente av en toppidrettsutøver. Det har ingen betydning hvordan pakken så ut. Jeg vil derfor prinsipalt påstå at det ikke er grunn til å utelukke Therese Johaug. Hun er uten skyld, sa han.

Overraskende at det tok så lang tid

Et element som får ekspertene til å stusse er at det tok en uke fra Johaug og Bendiksen fikk vite om dopingprøven til de ble avhørt

I mellomtiden var det mye kontakt mellom de to, kom det frem under den muntlige høringen.

– Det er ovverraskende at det tok såpass lang tid før man gjennomførte det første avhøret av de involverte. Opptil nesten en hel uke. Det er det nok flere med meg inkludert som stusser litt over. Det er åpenbart at domsutvalget også har lagt merke til dette, sier CAS-ekspert Robin Mackenzie-Robinson til TV 2.

Det kan få enkelte til å spekulere i om de to har fått samkjørt forklaringene sine. Selv hevder den doptatte skistjernen at hun ville forklare seg umiddelbart.

– Jeg fikk melding av Birgit (i Antidoping Norge). Jeg ringte henne sammen dagen jeg fikk mailen. Jeg begynte å forklare meg hva som var grunnen til at jeg fikk i meg det forbudte stoffet. Jeg ville helst at de skulle komme dagen etterpå, men hun sa vi skulle vente til mandagen i uken etterpå (seks dager seinere), forklarte Johaug.

Tok til tårene

Hun la ikke skjul på at tiden etter den positive dopingprøven har vært tung.

Da advokaten begynte utspørringen kom tårene.

– Hverdagen min har endret seg radikalt, sa hun med gråtkvalt stemme

– Jeg må ordne alt selv. Jeg har mistet langrennsfamilien min. Jeg mister matching fra de andre jentene. jeg mister kompetanse og konkurranser. Jeg har delvis under perioden mistet gleden ved å holde på med ski, som er det viktigste for meg. Det kommer et VM nå, som har vært det viktigste målet mitt, og som jeg har vært livredd for å miste. Med påstanden som ligger nå mister jeg all oppkjøring med laget mot OL. Jeg mister muligheten til å kvalifisere meg til OL før jul. Det betyr at jeg bare har en måned å kvalifisere meg på.