GJENNOMFØRER VALGLØFTER: President Donald Trump godkjente tirsdag byggingen av to omstridte oljerørledninger. Onsdag ventes han formelt å gi grønt lys til den mye omtalte muren mot Mexico. AFP PHOTO / NICHOLAS KAMM
GJENNOMFØRER VALGLØFTER: President Donald Trump godkjente tirsdag byggingen av to omstridte oljerørledninger. Onsdag ventes han formelt å gi grønt lys til den mye omtalte muren mot Mexico. AFP PHOTO / NICHOLAS KAMM

Trump lover at muren mot Mexico skal bygges

USAs president Donald Trump er onsdag ventet å beordre byggingen av den omstridte muren mot Mexicos grense, et av hans viktigste valgløfter.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Flere medier skriver at ordren vil bli underskrevet onsdag. Meldingene kommer samtidig som Trump skriver «Stor dag planlagt for NASJONAL SIKKERHET i morgen. Blant mange andre ting, vi skal bygge muren!», på sin private Twitter-konto.

New York Times skriver at han i tillegg kommer med flere tiltak mot innvandring, inkludert å kutte ned antallet flyktninger som kan bosette seg i USA og blokkere syrere og andre fra «terrorutsatte» land fra å komme til landet, i alle fall midlertidig.

Ordrene ventes å bli signert under en tale Trump skal holde onsdag for ansatte i Department of Homeland Security. Folk som tilhører Trumps innerste krets opplyser til Washington Post at handlingene er et kraftfullt signal om at Trump nå begynner å innfri løftene han kom med under valgkampen.

Vil bygge oljeledninger

Tirsdag ga Trump grønt lys til de to omstridte oljerørledningene Keystone XL og Dakota Access.

Barack Obama stanset i 2015 Keystone XL-prosjektet, en planlagt rørledning fra Canada til USA, med en såkalt presidentordre som Trump nå har reversert.

Byggingen av den like omstridte rørledningen Dakota Access ble midlertidig stanset i desember etter store protester fra urfolk- og miljødemonstranter.

Lokale rørledninger

Tirsdag undertegnet Trump en ny presidentordre som gjenoppliver de to omstridte prosjektene, men han understreker at betingelsene knyttet til Keystone XL vil bli gjenstand for reforhandlinger.

– Vi kommer til å reforhandle noen av betingelsene og dersom de ønsker, får vi se om vi kan få bygd rørledningen, sa Trump under undertegningen.

Han undertegnet også en presidentordre som slår fast at alt materiell som benyttes i bygging i av rørledninger i USA, heretter må være produsert i USA.

(©NTB/TV 2)