LO-topp:

– Den reelle ledigheten i Norge er langt høyere enn regjeringen vil snakke om

– Jeg forstår at regjeringen ønsker å bruke det mest positive tallet for å inntrykk av at regjeringens politikk virker, sier LO-nestleder Hans Christian Gabrielsen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Søndag fortalte TV 2 at 88.000 av de 143.000 mottakerne av arbeidsavklaringspenger får opplyst av NAV at de er arbeidssøkere.

Likevel tas de ikke med i statistikken. Ifølge NAV er årsaken at de følger internasjonale kriterier når statistikken utformes.

Ifølge den siste pressemeldingen fra regjeringen er ledigheten i Norge på 2,8 prosent, eller 78.556 personer. I tillegg går 19.950 arbeidssøkere på tiltak.

Mandag presenterte TV 2 et regnestykke som viser at ledgiheten i Norge kan være så høy som 7,8 prosent, eller 223.165 personer.

– 7,8 prosent er nærmest sannheten

LO-nestleder Hans Christian Gabrielsen reagerer.

– Dette viser at den reelle ledigheten er langt høyere enn de tallene regjeringen liker å snakke om. Jeg forstår at regjeringen ønsker å bruke det mest positive tallet for å få inntrykk av at regjeringens politikk virker, men det gjør den ikke, sier Gabrielsen.

Arbeiderpartiets nestleder, Hadia Tajik, sier følgende:

– Hvis spørsmålet er hvor mange som står utenfor arbeidslivet i dag, er det TV 2 som er nærmest sannheten.

Konsernsjef: Kjenner meg ikke igjen

Også konsernsjef, investor og milliardær Ståle Kyllingstad reagerer.

– I min verden opplever jeg at 7,8 prosent er et mer presist tall enn 2,8 prosent. At så mange ikke får bli med i ledighetsstatistikken er bare tull. Vi som er næringslivsledere kjenner oss ikke igjen i NAVs tall. Vi lurer på hva som foregår, sier Kyllingstad.

Han mener det er svært problematisk hvis regjeringen bruker tallet på 2.8 prosent når de planlegger tiltak og virkemidler som skal bedre situasjonen i regionene som er hardest rammet av ledighet.

– Jeg har stor forståelse for at det er fortvilende å søke mange jobber uten at man blir inkludert i ledighetsstatistikken, sier Kyllingstad.

Stoler på de offisielle tallene

Vi har spurt finansminister Siv Jensen hvor om hvor høy arbeidsledigheten er i Norge.

– Vi har to offisielle tall som legges til grunn – det ene er AKU-tallet til SSB og det andre er NAV sitt tall på ledighet. Det er de offisielle beregningene som gjøres, men i tillegg har vi mange gode ytelser i Norge som skal sikre oss gjennom ulike faser i livet, for eksempel hvis man blir syk. De er ikke en del av statistikken, sier hun.

– Men du lager en politikk for sysselsettingen i Norge. Hvor høy er den reelle ledigheten?

– Tellingen av arbeidsledige i Norge gjøres av NAV og SSB. Det er velkjente beregningsmetoder som vi har lagt til grunn i Norge i lang tid. Det er gode mål for å vurdere arbeidsledigheten og sysselsettingsveksten.

– Jeg skjønner at TV 2 har sett seg ned for å regne, men jeg tror det er viktig at vi bruker de offisielle kanalene vi har for å måle dette.