President Donald Trump under et møte med diverse fagforeningsledere mandag. 
President Donald Trump under et møte med diverse fagforeningsledere mandag.  Foto: Jonathan Ernst

Trump hevder valgfusk var grunnen til at Clinton fikk flest stemmer

Donald Trump hevder feilaktig at opp til fem millioner ulovlige innvandrere stemte i presidentvalget og at han hadde fått flest stemmer dersom de ikke hadde stemt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Trump har tidligere lagt ut en lignende påstand på Twitter, og den har da blitt tilbakevist av flere faktasjekkere, skriver the New York Times.

Ifølge en anonym kilde hevdet Trump i et møte med ledere i Kongressen mandag at hadde det ikke vært for de 3 til 5 millioner ulovlige innvandrere i landet, så hadde han hatt flest stemmer.

Trump har overrasket egne partifeller og demokrater i Kongressen med å gjenta sin påstand om at millioner av innvandrere uten lovlig opphold stemte på motstanderen Hillary Clinton, noe han mener er årsaken til at hun endte opp med flere stemmer enn ham. I november i fjor påsto Trump det samme. Da skrev han på Twitter at han hadde vunnet med flest stemmer hvis man så bort ifra de millionene av menneskene som stemte ulovlig.

Valgfunksjonærer over hele landet har sagt at det er så å si nesten ingen bevis på at noen stemte ulovlig.

Talspersoner for Det hvite hus har så langt ikke ønsket å kommentere presidentens uttalelser, men ledende republikanere er lei av president Donald Trumps påstand om valgfusk og vil gjerne at han legger fram bevis.

– Jeg var ikke der, men hvis USAs president sier at 3,2 millioner personer stemte ulovlig, så ryster det tilliten til vårt demokrati, han må vise hvorfor han tror det, sier Lindsey Graham, en innflytelsesrik republikaner i Senatet.

Heller ikke Paul Ryan, leder i Representantenes hus, tror på Trump. Han sier at han ikke har sett noen bevis for påstandene. Det samme sier senator John McCain, som tidligere har vært republikansk presidentkandidat.

– Jeg har åpenbart ikke sett noen bevis for ulovlig stemmegivning, sier McCain til CNN.

Han sier også at han har lært å se bort fra enkelte av uttalelsene fra Trump som blir slått opp av mediene, for i stedet å konsentrere seg om det politiske arbeidet.

Hillary Clinton fikk nesten 2,9 millioner flere stemmer enn Trump under fjorårets presidentvalg, men Trump sikret seg 290 valgmenn mot Clintons 232 og vant dermed valget.

(©NTB/TV 2)