149.000 tatt av fotoboksene i 2016:

Dette er fotoboksene som tar flest råkjørere

ÅLESUND/OSLO (TV 2): Hyppige blink i fotoboksene bidro til 181 millioner kroner til statskassa i fjor. Her kan du sjekke hvor de mest effektive fotoboksene står rundt om i landet

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Vinneren av «fotokonkurransen» er fotoboksen som driver automatisk trafikkontroll (ATK) i Rælingstunnelen i Akershus.

Ifølge ferske tall fra politiets ATK-senter ble det i fjor registrert 7268 fartsovertredelser akkurat her. Resultatet ble bøter for svimlende 11,7 millioner kroner.

– Det er fordi det er mye trafikk her. I tillegg er det mange som kjører alt for fort, slår avdelingsdirektør Guro Ranes i Statens vegvesen fast.

149.000 kjørte for fort

Statistikken viser at 149.000 fartsovertredelser ble registrert i fotoboksene i fjor. Av disse er i overkant av 29.000 henlagt fordi fartsovertredelsen er gjort av et utrykningskjøretøy.

Uansett: Ut fra totaltallet er dette en nedgang på 6.000 overtredelser sammenlignet med 2015.

– Kontrollaktiviteten er på samme nivå. Det betyr at flere er flinke til å holde fartsgrensene. Vi er mer lovlydige, og sørger for ikke å bryte fartsgrensene så ofte som før, mener Ranes.

817 bilister kjørte så fort forbi ATK at det endte med førerkortbeslag.

– ATK er et veldig viktig og effektivt virkemiddel i verktøykassa vår. Evaluering av ordningen viser at den reduserer drepte og hardt skadde med 30-50 prosent, opplyser Guro Ranes til TV 2 Nyhetene.

Mer gjennomsnittsmåling

Statens vegvesen etablerer også flere strekninger der de måler gjennomsnittsfarten.

– Vi er snart i sluttfasen med å få opp strekninger i Stavsjø- og Væretunnelene på E6 øst for Trondheim. Disse blir trolig satt i drift i begynnelsen av mars. I tillegg vil en starte opp med etablering av i Ellingsøy og Valderøytunnelene mot slutten av året, opplyser Anne Beate Budalen i Statens vegvesen.

I fjor det ble registrert i overkant av 10.000 fartsovertredelser på veier med streknings-ATK. Det er også en nedgang i forhold til 2015.

Se de 50 fotoboksene som tar flest i Norge: