20 prosent økning i doping-anmeldelser:

Politiet inntar helsestudioer for å hindre «sommerkropp»-doping

Politiet intensiverer kampen for å hindre unge fra å bruke ulovlige dopingmidler for å få en veltrent kropp.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I 2013 ble bruk og besittelse av doping kriminalisert, men fremdeles er bruken av doping i enkelte treningsmiljøer omfattende.

I en rekke reportasjer har TV 2 vist hvordan kriminelle nettverk omsetter ulovlige dopingmidler for millioner av kroner.

Det siste året har politiet i flere politidistrikter slått til både mot bakmennene og mot treningsstudioer der bruk og omsetning av steroider og veksthormoner har stort omfang.

Handel med ulovlige dopingmidler betegnes i flere tilfeller som organisert kriminalitet, og det er en rekke rettssaker på vei i flere deler av landet.

Unge tar snarvei til «drømmekroppen»

11. mai i fjor ble Norges største dopingliga rullet opp i det politiet kalte «Operasjon stormfall». Politiets etterforskning avslørte at et dopingnettverk med base i Buskerud strakte seg over hele landet, og at mye av dopingmidlene havnet på treningssentre. Ofte er unge gutter kjøpere og brukere.

– Vi ser at for enkelte kan bruk av dopingmidler være en fristende snarvei for å skaffe seg drømmekroppen. Det er noe vi absolutt ikke vil anbefale. Det er straffbart å kjøpe, bruke og oppbevare doping, og risikoen for å bli pågrepet er absolutt reell, sier avdelingsdirektør for politifag i Politidirektoratet (POD), Kristine Kvigne.

Nye tall fra POD viser at det ble anmeldt 20 prosent flere dopinglovbrudd i 2016 enn i 2015. Opptellingen fra alle politidistrikene i landet viser 1798 anmeldte dopinglovbrudd, der halvparten gjelder bruk og besittelse.

I straffesaksrapporten for 2016 fremgår det at økningen fra 2012, da bare 818 saker som omhandlet doping ble anmeldt, er på hele 119,8 prosent.

I treningssenter-aksjoner TV 2 har fortalt om i Rogaland, Bergen, Buskerud og Haugaland det siste året har flere titalls personer blitt siktet for befatning med dopingmidler. Større innsats fra politiet er en av årsakene til den store økningen i anmeldelser.

Slik knuste politiet Norges største dopingliga

– Politiet har jobbet med kompetanseheving på området og er nå i en bedre posisjon til å avdekke mange av disse tilfellene, forteller Kvigne.

I tillegg til at det aksjoneres mot miljøer der doping er vanlig, har politiet i samarbeid med Antidoping Norge og flere treningssentre i flere år jobbet med konseptet «rent senter». Prosjektet, som omfatter mer enn 460 treningssentre, gir sentre som bevisst jobber mot doping sertifisering som et dopingfritt senter, og åpner for uanmeldte kontroller av medlemmene.

Trener på senteret på fritiden - forebygger i uniform

Ved Manglerud politistasjon har de tatt prosjektet ett steg lenger. I samarbeid med treningssenterkjeden Elixia går politiet inn i miljøene med forebygging som formål.

– Politifolkene besøker senteret uniformert en gang i uken, i tillegg til at de selv trener på senteret. Der kan de snakke med ungdommene, og forhindre nyrekruttering til doping eller få unge mennesker til å slutte, forklarer regionsdirektør i SATS Elixia, Anita Aspelund.

Politibetjent Hanne Blekkan bruker treningssenteret på Ryen på fritiden, og er med i gruppen politifolk som i uniform kommer tilbake for å snakke med medlemmer og ansatte.

– Vi er opptatt av å bygge relasjoner for å få et godt samarbeid med treningssentrene. Vi ser at mange unge ikke har nok kunnskap om skadevirkningene av doping, og at det faktisk er straffbart både å oppbevare og bruke dopingmidler, forteller Blekkan.

Øverst i artikkelen kan du se reportasje om hvordan politiet og treningssenterkjeden samarbeider i kampen mot doping.