STOPP: President Donald Trump skriver her under på lovendringen, som gjør det forbudt å donere penger til utenlandske organisasjoner som bistår kvinner med helsehjelp. 
STOPP: President Donald Trump skriver her under på lovendringen, som gjør det forbudt å donere penger til utenlandske organisasjoner som bistår kvinner med helsehjelp.  Foto: AFP/ Saul Loeb

Her signerer Trump og hans menn den omstridte anti-abort-loven

– Donald Trump går til krig mot kvinner, sier Torill Nustad i Kvinnefronten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Donald Trump har allerede skrevet under på en rekke politiske endringer, få dager etter at han ble innsatt som president i USA.

Mandag ble Trump avbildet på sitt kontor, mens han tok en beslutning som vil kunne påvirke millioner av kvinner over hele verden.

Med sitt team, bestående av menn, rundt seg, skrev han under på en lov som vil få store konsekvenser for kvinners helsehjelp.

Anti-abort

Loven innebærer at det blir forbudt å gi offentlig pengestøtte fra USA til utenlandske organisasjoner som gir råd om familieplanlegging, seksualopplysning og informerer om abort som et alternativ.

«USA anser ikke abort som et akseptabelt element i familieplanleggingsprogrammer og vil ikke lenger bidra til de som er en del av det» , heter det i loven.

– Donald Trump går i krig mot kvinner med denne lovgivningen. Dette er et enormt tilbakeslag for millioner av kvinner. Dette rammer kvinner i fattige land, som fratas helsehjelp og informasjon, sier Torill Nustad i Kvinnefronten til TV 2.

Forbudet ble første gang innført av republikanerne og president Ronald Reagan i 1984. Men siden da har alle demokratiske presidenter opphevet forbudet når de har kommet til makten.

Seneste skjedde det i 2009, da Barack Obama tok over som president.

– Ikke overrasket

Nå har Donald Trump altså gjeninnført forbudet, som noe av det første han gjorde som landets 45. president.

– Jeg er dessverre ikke så overrasket at han har gjort dette, for det ble jo gjort av både Reagan og Bush. Og det er én ting at han tar diskusjonen internasjonalt, men det foregår også en kamp om abort innad i USA. Det er forferdelig at vi fortsatt er der, sier Nustad.

Gjennom valgkampen har både Donald Trump og visepresident Mike Pence var tydelige på at de er mot abort.

– Han vil stå opp for alle amerikanere, inkludert de ufødte, og jeg tror gjeninnføringen av denne politikken ikke bare gjenspeiler den verdien, men viser også respekt overfor skattebetalerne, sier talsperson ved Det hvite hus, Sean Spicer.

Dagen etter at Trump ble innsatt som president demonstrerte millioner av kvinner mot Trumps kvinnefiendtlig politikk – blant annet loven om selvbestemt abort.

Nustad håper det er vekket til live en ny kamplyst.

– Demonstrasjonen hadde enorm oppslutning, og vi må bare håpe at det er en ny giv for å kjempe videre for kvinners rettigheter, sier hun.

Koster kvinner livet

Loven kalles også Mexico City policy, og forbyr at USA kan donere penger til internasjonale, ikke-statlige organisasjoner som gir rådgivning innen familieplanlegging, fødsel- og helsehjelp og assistert befruktning.

Dersom organisasjonen også rådgir innen abort, nektes de nå økonomisk støtte. Det til tross for at ingen penger som gis direkte fra USA brukes til aborter.

– Kvinners rettigheter innen helse er noe av det første som ofres i Trump-administrasjonen, sier Serra Sippel, president ved Center for Health and Gender Equity til Reuters.

Årlig bruker USA 600 millioner dollar i støtte til slike organisasjoner og deres tilbud om helsehjelp, som sikrer 27 millioner kvinner hjelp, skriver Huffington Post.

Men det vil Trump ha slutt på.

– Denne globale munnkurven assosieres med et økt antall farlige aborter, og vi mener Trumps lovendring vil koste kvinner deres liv, sier Sippel.

Pengene har blant annet gått til organisasjoner som gir informasjon og bistand til kvinner i utviklingsland. Mange av disse kvinnene har lite kjennskap til abort og hvordan det kan gjøres på en trygg måte. Nå frykter organisasjonene at et manglende informasjonstilbud vil gjøre situasjonen til mange kvinner langt mer farlig.

CNN skriver at forskere ved Stanford University har undersøkt hvilke konsekvenser loven har gitt, og har kommet frem til at den fører til økt antall aborter.

I en undersøkelse med 20 utviklingsland som mottok støtte fra USA mellom 1994 og 2008, er resultatet at Mexico City Policy settes i sammenheng med høyere aborttall i afrikanske land.