forventer skattekutt, men økte renter:

Tror på kjapp opptur med Trumps politikk

Etter en kortvarig økonomisk suksess med Trump ved roret må amerikanerne forberede seg på tidenes bakrus, mener norske eksperter.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det norske investormiljøet forventer at Donald Trumps regjering både vil kutte skattene og øke underskuddet i statsbudsjettet. Dette vil stimulere økonomien.

– Dersom vi får en mer ekspansiv budsjettpolitikk i USA, at man kutter skattene, så vil økonomien på kort sikt gå bedre. Men det vil dra med seg økte renter, påpeker sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank.

Lover massive skattekutt

Mye tyder på at Trump har til hensikt å følge opp valgkampløftene om skattekutt. Han startet arbeidsuken med et møte med sentrale næringslivsledere i Det hvite hus.

Her lovet presidenten massive skattekutt og 75 prosent mindre offentlige reguleringer. I tillegg varslet presidenten en ny tollsats på varer som importeres fra selskaper som har flyttet arbeidsplasser ut av USA.

– Vi skal kutte skattene massivt både for middelklassen og selskaper. Og jeg mener massivt, sa Trump i et møte med tolv av USAs viktigste næringslivsledere mandag.

Kortvarig glede

Dette vil stimulere økonomien, men den positive utviklingen blir kortvarig, frykter de norske ekspertene.

– Det er klart at hvis du i en økonomi som nå egentlig går ganske bra, kaster masse bensin på bålet, så er sannsynligheten ganske høy for at inflasjonen kommer og at renten stikker i været, sier investor Jan Petter Sissener.

Harald Magnus Andreassen tror på en kort opptur der pilene peker brått oppover for så å tippe raskt nedover. Investor Jens Ulltveit-Moe er enig.

– Jeg tror at de første par årene av hans tid vil bli en økonomisk suksess. Så kommer tidenes bakrus. Da vil rentene gå opp, det blir underskudd på statsbudsjettet, og det blir virkelig ganske vanskelig, sier Ulltveit-Moe.

Bekymring i Asia

Den nye presidenten levner ingen tvil om at det blir en ny økonomisk kurs under hans styre. Mandag signerte Trump en ordre om at USA skal trekke seg fra den transatlantiske handelsavtalen TTP. Avtalen er mellom USA og Stillehavsregionen.

Over hele Asia forbereder folk seg på en dramatisk endring i forholdet til USA, skriver nyhetsbyrået AP. USAs retrett fra avtalen er et alvorlig tilbakeslag for de andre landene som omfattes av avtalen og statslederne som hadde investert mye politisk kapital i å få avtalen iverksatt.

Japans statsminister Sinzo Abe sier han vil forklare Trump hvor viktig avtalen er, mens Malaysia uansett håper å gjøre det beste ut av restene av avtalen.

– 12 land har underskrevet TTP, men nå vil ett land trekke seg. De øvrige elleve landene kan fortsette ved å endre klausulene. Det er mange muligheter disse elleve landene kan gå videre med, sier Malaysias visehandelsminister Ong Ka Chuan ifølge nyhetsbyrået Bernama.