TRAGISK: Hele Island er rystet etter kidnappingen og drapet på 20 år gamle Birna sist helg. 
TRAGISK: Hele Island er rystet etter kidnappingen og drapet på 20 år gamle Birna sist helg.  Foto: Politiet/AFP. 

Dette er spørsmålene politiet vil ha svar på etter drapet på Birna (20)

To mistenkte er pågrepet, men det er mange ubesvarte spørsmål etter at Birna ble funnet drept søndag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Birna Brjánsdóttur fra Island ble i helgen funnet død etter at hun forsvant etter en tur på byen i hovedstaden Reykjavik.

Den største leteaksjonen noensinne på Island førte frem til funnet av 20-åringen.

Gjennomgang av overvåkningsbilder satte politiet på sporet av en rød Kia Rio. Det var en leiebil, og leietakerne var tre personer tilhørende en grønlandsk fisketråler. Politiet fikk tak i bilen torsdag. Der fant de blodspor fra Birna, selv om mennene hadde forsøkt å vaske det vekk før de leverte bilen sist helg. Undersøkelser avslørte også at bilen hadde blitt kjørt i terreng den ikke er skapt for.

Mistenkte grønlendere

Tre menn fra fartøyet er blitt pågrepet, men den ene ble sluppet fri etter avhør. En fjerde mann fra tråleren ble pågrepet da politiet gjorde et stort beslag narkotika om bord. Ifølge Iceland Magazine fant politiet minst 20 kg hasj på tråleren. Dette blir behandlet som en separat sak, men en av de som er pågrepet mistenkt for drapet på Birna er også mistenkt i smugler-saken.

De to mistenkte er fra Grønland og i 20-årene. Politet anser det som usannsynlig at de kjente jenta før før.

Det er ikke funnet noe drapsvåpen, men politiet antar at hun ble drept i bilen. Politiet har heller ikke funnet mobilen hennes, men signalene ble sist plukket opp av en basestasjon Hafnarfjörður, ikke langt unna der tråleren lå til kai. Siste signal ble sendt fra mobilen kl 05.50 og så ble telefonen slått av.

Ukjent dumpested

Politiet har ikke oversikt over hva de mistenkte gjorde mellom Birna ble plukket opp kl 05.25 og da de ble filmet av et overvåkningskamera kl 06.10 ved tråleren. En av mannen gikk da inn på båten, mens den andre forsvant i bilen. Han kom tilbake først kl 11.30, og båten la ut fra havn på ettermiddagen. Det er ikke kjent hvor den mistenkte oppholdt seg i disse timene, men bilen skal ha kjørt nærmere 30 mil.

Birnas sko ble senere funnet i havneområdet. Politiet mener at de kan ha blitt plantet der for å villede etterforskningen. De vet ikke fra hvilket sted Birna ble dumpet, men er sikre på at hun ikke er kastet fra tråleren, men et sted på land. Nå jobber de sammen med det lokale meteorologiske instituttet for å finne svar på mysteriet.

Det er ca 5 mil mellom havnen hvor tråleren lå og stedet liket ble funnet.