OVERLEVDE: Chapecoense-keeper Jackson Follmann var lørdag på plass for å motta Copa Sudamericana-troféet i det som ble en svært rørende seremoni.
OVERLEVDE: Chapecoense-keeper Jackson Follmann var lørdag på plass for å motta Copa Sudamericana-troféet i det som ble en svært rørende seremoni. Foto: Nelson Almeida

Jackson (24) mistet nesten alle lagkameratene: – Jeg skalv og ropte «Hjelp, jeg vil ikke dø!»

Jackson Follmann snakker ut om ulykken som sjokkerte en hel fotballverden.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den tragiske historien om Chapecoense har beveget og preget en hel fotballverden.

Det brasilianske laget mistet hele 48 mennesker tilknyttet klubben i en flystyrt utenfor Medellin i Colombia før jul.

Ulykken kostet til sammen 71 mennesker livet. Bare seks mennesker overlevde. En av dem var Jackson Follmann (24).

– Jeg husker da flyet slo seg selv av og lysene forsvant. Da forstod jeg at noe var galt. Det var ikke sånn at flyet falt rett ned, men det begynte å sveve sakte i gjennom luften. Deretter svimte av, så jeg husker ikke øyeblikket da vi traff bakken. Det hele skjedde veldig fort, forteller han ifølge The Mirror.

Follmann og lagkameratene var på vei til Medellin for å spille den første av to kamper i finalen av Copa Sudamericana, som er den nest største turneringen i søramerikansk fotball.

– Jeg husker at jeg våknet før vi ble reddet og jeg åpnet øynene. Det var veldig mørkt og kaldt. Jeg skalv og ropte «Hjelp, jeg vil ikke dø». Noen av kameratene mine, som også var i live, ropte også. Etter hvert hørte vi redningspatruljene som fortalte oss at de var colombiansk politi, forteller 24-åringen.

Den tidligere reservekeeperen forteller at han ikke husker noe før fire dager senere, da han våknet opp på et sykehus i Medellin. Skadene han hadde pådratt seg var av en så alvorlig grad at foten måtte amputeres.

– På sykehuset så jeg endelig min mor igjen. Det var veldig vanskelig og jeg gråt mye da jeg åpnet øynene og forstod hva som hadde skjedd, sier han.

I etterkant av ulykken utnevnte Det sør-amerikanske fotballforbundet Chapecoense til vinner av Copa Sudamericana. Lørdag spilte klubben sin første kamp siden den fatale ulykken mot Serie A-klubben Palmeiras, og 24-åringen var naturligvis på plass som æresgjest.

Der mottok den tidligere reservekeeperen cup-troféet i en seremoni som rørte de fleste til tårer. Sammen med Follmann, var også Alan Ruschel og Helio Neto, de to andre lagkameratene som også overlevde tragedien.

Ruschel overlevde uten varige mén, og har begynt å trene med laget igjen, mens Neto fortsatt går på krykker og får hjelp til rehabilitering.

– Vil leve et normalt liv

I etterkant av oppgjøret forteller Follmann at han nå ønsker å se fremover og fokusere på det positive i livet. Han forteller blant annet at han planlegger å gifte seg.

– Jeg vil tilbake til å leve et normalt liv, sier Follmann.

Kampen, som skal markere starten på en ny æra i klubbens historie, endte til slutt 2-2.

Flere spillere har i etterkant tilbudt sine tjenester til den kriserammede klubben. Både Ronaldinho og Eidur Gudsjohnsen har ytret ønske om å ikle seg den grønne drakten.

I tillegg har det brasilianske fotballforbundet tilbudt Serie A-klubben immunitet mot nedrykk, noe klubben selv har avslått. Chapecoense har også takket nei til tilbud fra rivaliserende klubben om å fjerne alle lånesummer på spillere. Laget fra Chapecó i ønsker etter sigende å bygge opp igjen klubben på egne premisser.