HEKTISK: Donald Trump har begynt sin første mandag som president i USA med å signere en ordre om TTIP og love massive skattekutt til næringslivsledere.
HEKTISK: Donald Trump har begynt sin første mandag som president i USA med å signere en ordre om TTIP og love massive skattekutt til næringslivsledere. Foto: Joshua Roberts

Donald Trump lover massive skattekutt

I et møte med amerikanske næringslivsledere lovet Trump massive skattekutt for amerikanske selskaper og middelklassen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

President Donald Trump lover amerikanske næringslivsledere massive skattekutt og 75 prosent mindre offentlige reguleringer. I tillegg varsler presidenten en ny tollsats på varer som importeres fra selskaper som har flyttet arbeidsplasser ut av USA.

– Vi skal kutte skattene massivt både for middelklassen og selskaper. Og jeg mener massivt, sa Trump i et møte med tolv av USAs viktigste næringslivsledere mandag.

Han lovet også å redusere offentlige reguleringer med 75 prosent eller mer.

Toppsjefene Mark Fields fra Ford, Marillyn Hewson fra Lockheed Martin og Elon Musk fra Tesla og SpaceX var blant deltakerne på møtet i Det hvite hus.

Trakk seg fra handelsavtale

Mandag melder Trump at han har signert en ordre om at USA skal trekke seg fra den transatlantiske handelsavtalen TTP. Avtalen er mellom USA og Stillehavsregionen. Det var CNN som først meldte om avtalen.

– Vi har diskutert dette lenge. Det vi nå har gjort, er flott for amerikanske arbeidere, sa Trump da han signerte ordren i Det hvite hus mandag.

Trump har tidligere varslet at han er imot frihandelsavtalen, som han mener truer amerikanske arbeidsplasser. Under valgkampen advarte Trump mot avtalen, og ordre om at USA nå skal trekke seg fra den kan bli det første han gjør på jobben mandag.

TPP-avtalen ble signert av tolv land i Stillehavsregionen i 2016, men er ennå ikke satt ut i live. Japans statsminister Shinzo Abe har sagt at TPP-avtalen er meningsløs uten USA. Ordren om å trekke USA fra TPP-avtalen var Trump-administrasjonens første store utenrikspolitiske vedtak.

Stanser abort-bistand

Den nye presidenten har også signert en presidentordre som forbyr offentlig pengestøtte til utenlandske organisasjoner som støtter abort.

Trump gjeninnfører dermed et forbud som Barack Obama opphevet i 2009. Forbudet gjør det straffbart å yte føderal bistand til internasjonale grupper som utfører aborter eller sprer informasjon om abort.

Den omstridte reguleringen ble i sin tid innført av republikanske administrasjoner, men har siden 1984 blitt opphevet av demokratiske presidenter, senest av Obama i 2009. Trump gjeninnfører forbudet mandag, dagen etter årsdagen for høyesterettsavgjørelsen fra 1973 som legaliserte abort i USA.

Vil reforhandle frihandelsavtale

Trump har også varslet at han vil reforhandle frihandelsavtalen som USA inngikk med Mexico og Canada i 1994. Det er ventet at han også vil signere en ordre om dette mandag, melder NBC News, som i likhet med CNN siterer ikke navngitte kilder.

Få timer etter at han overtok makten i Det hvite hus signerte Donald Trump et dokument som starter endringen av helsereformen til Barack Obama – Obamacare. Dette har vært en av Trumps gjentatte lovnader gjennom hele valgkampen.

Obamacare har gitt over 20 millioner amerikanere helseforsikring. Trump har garantert at tilbudet ikke skal bli borte, men at hele systemet skal endres.

NTB / TV 2