FÅR IKKE MØTE STANG: Mahad Abib Mahamud under støttemarkeringen og fakkeltog i Brumunddal torsdag kveld.
Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
FÅR IKKE MØTE STANG: Mahad Abib Mahamud under støttemarkeringen og fakkeltog i Brumunddal torsdag kveld. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix Foto: Bøe, Torstein

Fabian Stang ombestemte seg og avlyste møtet med Mahad

Mahad (30) gledet seg til å møte Sylvi Listhaugs statssekretær Fabian Stang denne uken, men nå har Høyre-toppen ombestemt seg og vil ikke møte ham likevel.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg er veldig overrasket og skuffet. Jeg har jobbet med å få til et møte i et halvt år, sier Mahad Abib Mahamud.

Mahad har fått enorm oppmerksomhet etter at han stod fram på TV 2 og fortalte at han mistet jobben og står på bak bakke etter 17 år i Norge, som følge av at han ble fratatt statsborgerskapet i fjor.

Men han kjemper ikke bare for sin egen sak. Mahad er også talsmann for organisasjonen Annenrangs borgere av Norge, som startet etter at Politidirektoratet innførte nye passregler for norske statsborgere fra 31 land i fjor.

Ti personer fra denne gruppen, inkludert Mahad, skulle møte innvandringsministerens statssekretær Fabian Stang torsdag denne uken.

– Jeg så fram til møtet, og ville fortelle ham hva som foregår i forvaltningen, sier Mahad.

Motstridende meldinger

Når TV 2 mandag kontakter justisdepartementets senior kommunikasjonsrådgiver Raheela Chaudhry om presseopplegg for det kommende møtet, får vi følgende svar:

DROPPER MØTE: Fabian Stang ønsker ikke å kommentere avslysningen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
DROPPER MØTE: Fabian Stang ønsker ikke å kommentere avslysningen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: Roald, Berit

– Jeg har sjekket. Det er ikke avtalt noe møte mellom Stang og Mahamoud.

Departementet sa først ja til å ta imot Mahad i en epost 11. januar til Annenrangs borgere. De hadde bedt om et møte med både innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp), daværende justisminister Anders Anundsen (Frp) og statssekretær Fabian Stang (H):

«Dessverre har ikke Listhaug og nå Amundsen anledning, men Stang er positiv til et møte. Passer det med et møte torsdag 26. januar kl. 13-13:45 her på Gullhaug Torg 4A i Nydalen?»

TV 2 påpeker i en sms til kommunikasjonsrådgiver Chaudhry at det er departementet selv som har foreslått tidspunkt for møtet, men får som svar at det ikke er registrert noe møte.

Men en ny epost fra departementet, sendt 16. januar, mandagen etter at Mahad stod fram på TV 2 Nyhetene, kaster nytt lys over saken:

«Det avtalte møtet med statssekretær Fabian Stang torsdag 26. januar kl. 13 må dessverre avlyses».

Og nå bekrefter også Chaudry at Fabian Stang har avlyst møtet.

– Etter at det ble kjent at han skulle i retten med saken sin, er det ikke naturlig at han kommer hit, sier Chaudry til TV 2.

Mahad sier han er invitert som medlem av gruppen Annenrangs borgere, og at møtet ikke skulle handle spesielt om hans sak.

– Det dreier seg ikke om Mahad. Det er ti personer som skulle komme. Forberedelsene har kostet oss både tid, krefter og penger. Jeg er veldig skuffet. Vi ville vise hvordan det er å være utlending i Norge.

– Men de sier det er på grunn av rettssaken din, som kommer opp 21. februar?

– Nei, det er tull. De er bare sinte på meg fordi jeg har ropt for høyt. Det går ikke an å ha UDI som domstol. Vi må tenke på rettssikkerhet og rettferdighet, sier Mahad.

Fabian Stang ønsker ikke å kommentere saken, opplyser Chaudry.

Slitne

I anmodningen om møtet, som Stang først takket ja til, heter det at den nystartede gruppen representerer personer som blir forskjellsbehandlet på grunn av sin etniske opprinnelse, hudfarge, religion, utseende og kultur.

– Vi er slitne og lei av å bli behandlet som annenrangs borgere av den norske staten. Vi opplever at diskrimineringen av oss blir mer og mer satt i system av statsapparatet.

Gruppen reagerer mot de nye passreglene, og mot at saksbehandlere i UDI tilbakekaller statsborgerskap som er gitt så langt tilbake i tid som 27 år.

– Hadde ikke vi vært annenrangs borgere, ville sakene ikke blitt behandlet på denne måten, heter det i henvendelsen.