FØR: Stuen var ganske sparsomt møblert før oppussingen startet.
FØR: Stuen var ganske sparsomt møblert før oppussingen startet.
NÅ: Etter oppussingen har stuen fått flere rause sofagrupper.
NÅ: Etter oppussingen har stuen fått flere rause sofagrupper. Foto: Pandora Film
FØR: Slik så peisen og bokhyllen ut før.
FØR: Slik så peisen og bokhyllen ut før.
NÅ: Med ny tapet og et strøk maling på hyllene ble peisekroken et blikkfang i stua.
NÅ: Med ny tapet og et strøk maling på hyllene ble peisekroken et blikkfang i stua. Foto: Pandora Film
FØR: Flygelet tok veldig mye plass før stua fikk en overhaling.
FØR: Flygelet tok veldig mye plass før stua fikk en overhaling.
SKJULT TV: Nå har en fleksibel TV-løsning tatt plass på veggen i stedet for flygelet.
SKJULT TV: Nå har en fleksibel TV-løsning tatt plass på veggen i stedet for flygelet. Foto: Pandora Film
SMART: Nå er TV-en montert på en svingbar vegg. 
SMART: Nå er TV-en montert på en svingbar vegg.  Foto: Pandora Film
TV TIL ALLE: Beboerne kan selv velge hvilken sofagruppe TV-en skal vende mot. 
TV TIL ALLE: Beboerne kan selv velge hvilken sofagruppe TV-en skal vende mot.  Foto: Pandora Film
LYSLIST: Bak taklistene er det nå montert LED-lys.
LYSLIST: Bak taklistene er det nå montert LED-lys. Foto: Pandora Film
FARGESPILL: Blått og eik står godt til hverandre.
FARGESPILL: Blått og eik står godt til hverandre. Foto: Pandora Film

TID FOR HJEM:

– «Speilsalen» var litt vanskelig å venne seg til

Det var huseiernes dom da de fikk ny stue av Tid for hjem. Les Kjerstis prosjektblogg og se de utrolige før- og etterbildene!

Dette er en stue med mange fine kvaliteter. Den har et sterkt funkispreg med vinduer i hjørnene og buet vegg med plassbygget buet hylle. Et vakkert originalt eikegulv i mønster og fine detaljer i listverk og innramming. Menn akk så vanskelig å møblere, eller i det hele tatt vite hva man skal gjøre med, synes paret som står overfor oppussingsjobben. Så de sender inn en søknad til Tid for hjem.

UTGANGSPUNKTET: En vakker stue, men paret syntes  det var vanskelig å innrede den selv.
UTGANGSPUNKTET: En vakker stue, men paret syntes  det var vanskelig å innrede den selv.

Designers plan

Jobben går til Morten Andersen, vår danske designer. Morten har en litt klassisk stil i sine innredninger, en designer vi tror kan passe til dette prosjektet. Han blir da også svært begeistret når han får se rommet. Det skal gå fint å oppfylle huseiernes ønsker om utgang til hagen, og han er ganske glad for at de helst vil slippe å beholde flygelet som tar opp mye plass.

To store sittegrupper vil han ha, han vil beholde den buede bokhyllen, restaurere det gamle gulvet, og ellers vil han få inn litt elementer som gjør flatene med nyanserte. Vi snakker speil og tapet med kirsebærtremønster.

Arbeidet

Det er for en gangs skyld ikke noe å rive her, eller det vil si kun litt vegg for å gjøre et vindu ved peisen om til en dør ut til hagen. Veggen er av murstein, så vi leier inn et firma som kan skjære seg gjennom slikt. Dermed får vi ”ett pent kutt” og forstyrrer resten av veggen minst mulig.

Gulvet

Å restaurere det gamle eikegulvet er kanskje den største jobben her. Einar og Jarle gulvsliper må faktisk starte arbeidet et par dager før oss andre. Jarle er spesialist på å gjøre slikt arbeid, det vil si sliping og innfarging av treverk til ønskede nyanser. Det er en omfattende prosess.

Gulvet blir slipt i flere omganger og deretter farget inn i ønsket nyanse ved hjelp av spritbeis.

GULVSLIPING: Det gamle gulvet ble først slipt grundig.
GULVSLIPING: Det gamle gulvet ble først slipt grundig.
FARGING: Deretter farges gulvet, og det vakre eikegulvet får atter sin naturlige glød.
FARGING: Deretter farges gulvet, og det vakre eikegulvet får atter sin naturlige glød.

Slikt er det bare spesialister som jobber med. Det gjelder å få et jevnt og fint resultat som ser naturlig ut og som ikke blir skjoldete. Det blir veldig vakkert. Det gamle eikegolvet får en flott glød og alle de fine tegningene i eikematerialet kommer fram igjen. Hurra!

Alle andre eikematerialer som skal brukes til å bygge ting får også samme behandling. Slik sørger Jarle for at det fine brune treverket blir gjennomgående i hele rommet. Samme valør over alt.

RESULTATET: Det tok sin tid, men fint ble det!
RESULTATET: Det tok sin tid, men fint ble det!
SAMME BEHANDLING: Alle eikelistene får samme behandling som gulvet.
SAMME BEHANDLING: Alle eikelistene får samme behandling som gulvet.

Malearbeid

Det å pusse opp eksisterende møbler er ofte mer arbeidskrevende enn å bygge nye. Den store buede bokhyllen blir forsiktig tatt fra hverandre, rengjort, pusset lett og grunnet.

Stor produktliste: Disse produktene brukte Tid for hjem da de lagde «speilsalen»!

Du verden så mange hyller det blir å holde styr på, hyller som skal males på begge sider, mellomslipes og males igjen. Mange ganger. Men vi får den sammen igjen slik den var, men et puslespill var det!

Ellers så trekker Einar et nytt lerretstak som blir hvitmalt, og vi maler vinduskarmer og lister.

Fin finish blir det.

GRUNNING: Bokhyllen grunnes før den skal bli lys grå.
GRUNNING: Bokhyllen grunnes før den skal bli lys grå.

Vegger og tapet

Designer Morten er glad i grått. Det har du sikkert fått med deg om du er trofast seer av Tid for hjem. Grått skal brukes også her. På ytterveggene har han fått tak i en tapet som er grå selvsagt, men den er gradert. Slik Einar monterer den er den mørkest oppe ved taket og så blir den gradvis lysere nedover veggen. Fiffig. Du ser det egentlig ikke, men det gir en fin virkning i forhold til belysning.

KIRSEBÆR: Einar legger den nye tapeten med kirsebærtrær.
KIRSEBÆR: Einar legger den nye tapeten med kirsebærtrær.

Kirsebærtrær. Så var det den tapeten. Den er veldig vakker. Og veldig eksklusiv. Og vi er veldig usikre på om huseierne er av kirsebærtre-typen. Men Morten pleier lage fin helhet over rommene og han er SÅ sikker på at rommet vil kle kirsebær, så vi får ta sjansen.

Tanken er at ledlys stripen som blir montert oppunder taklisten vil ”drysse” vakkert lys nedover grenene på tapeten. Skape stemning. Og det blir fin stemning.

Speil og eikelister

Du hadde neppe kommet på å bruke speil i tak og nedover vegger selv, men kjedelig er det slett ikke. Det skaper et spennende rom og en eksklusiv atmosfære. Peker litt tilbake i tid, slik som huset og stuen selv gjør, men er gjort på en nyskapende måte.

SPEILTAK: Det første speilet i taket er på plass, og gjengen er fornøyd så langt.
SPEILTAK: Det første speilet i taket er på plass, og gjengen er fornøyd så langt.

Andreas freser ut spor i mange titalls meter med eikelister, røkfargede speil har vi fått tilskåret på mål, og speilene blir montert i tak og på veggene ved hjelp av listene. En liten

skillevegg blir også laget av de samme listene.

Fleksibelt TV-møbel

I denne familien ønsker man å kunne se på TV i stuen. Men ikke nødvendigvis hele tiden, og ikke i en slik grad at man må møblere ut fra hvor apparatet skal stå. Morten har derfor tegnet en fleksibel anordning.

Andreas lager en stor svingbar ”dør” i eikefinerte plater. Den er tykk og solid og rommer en nisje på den ene siden der flatskjermen passer akkurat inn.

SVING-TV: Gunnar monterer TV på svingveggen. Alle ledninger er innebygd. 
SVING-TV: Gunnar monterer TV på svingveggen. Alle ledninger er innebygd. 

Inni døren kan ledninger skjules, og innfestingen består at et solid metallrør som monteres på veggen. Selve døren har sylindere som passer på dette røret, og slik kan denne tv vegg/ døren svinges 180 grader. Sinnrikt. Når tv er skjult har man et vakkert eikefelt på veggen, når den står 90 grader ut fra veggen har man en liten romdeler med tv på ene siden, og når den er helt åpen han tv ses fra hele rommet. Sånn skal det være!

Peis og møblering

Den gamle peisen får en ny moderne innsats, ellers gjør vi ikke noe med formen på den. Omrammingen i teglstein får en grå overflate.

Møblene består av 2 store sofamoduler i en fin blågrønn farge. Rommet tåler fint så store møbler. Nå kan man ha flere sosiale situasjoner samtidig her inne; noen kan se på tv, noen kan nyte utsikten, og noen kan se på peisen. Møblene demper også lyd i rommet og det hele framstår som lunt. Ja og så det runde gulvteppet. Veldig vakker blåfarge og veldig interessant overflate. En sterk kontrast til gulvets overflate med en farge som fremhever det vakre treet.

RESULTATET: Hele tre rause sofaområder falt i god smak hos familien.
RESULTATET: Hele tre rause sofaområder falt i god smak hos familien.

Ble de glade?

Jeg tror de ble ganske overrasket og kanskje litt satt ut av kirsebærtrærne på tapeten. De hadde vel neppe heller ventet seg speil i taket. Men vi snakket med dem for noen dager siden og de kunne fortelle følgende:

De er fremdeles veldig fornøyde med resultatet, og voksne og barn koser seg i sin nye stue. Soneinndelingen fungerer godt! Nå er det her de oppholder seg på ettermiddag/kveldstid, tidligere endte de som regel opp med å være på kjøkkenet. TV løsningen med den dreibareveggen fungerer godt.

Speilene i taket har det tatt litt tid å venne seg til, de er litt urolige med mye refleksjoner, særlig på dagtid. Uvant med speil altså, og kanskje det de liker minst, men de kommer til å beholde det.

Ellers gleder de seg til å bruke den nye utgangen til hagen, de skal bygge terrasse utenfor i løpet av våren/sommeren.

Se Tid for hjem tirsdager kl. 20.00 på TV 2, eller se programmet på TV 2 Sumo her!