Ti britiske familier kan få barn med norske Runa (28) sine egg

Runa Berg Trones (28) har donert egg til ti britiske familier.

Til våren skal regjeringen legge frem en gjennomgang av Bioteknologiloven. Den kan føre til at også Norge åpner for at kvinner kan donere egg.

Eggdonasjon er allerede lov i en rekke europeiske land som, Sverige, Danmark og England.

Bodøværingen Runa Berg Trones (28) bor og jobber i London. I april i donerte hun for første gang egg.

– Det begynte med at jeg hadde en romvenninne i England, som fikk beskjed om at hun ikke kunne få barn. Så så jeg en reklame på undergrunnen i London, og da tenkte jeg at dette kanskje var noe jeg kunne gjøre.

Det var Aftenposten som først omtalte saken.

Møte med «egg-psykolog»

Trones var gjennom en rekke medisinske prøver, i tillegg til samtaler med en «egg-psykolog», før hun fikk lov til å donere.

– Når man først er godkjent, er det et raskt medisinsk inngrep. Jeg var i narkose i cirka femten minutter, også gikk jeg ut og spiste lunsj med en venninne.

Med «egg-psykologen» diskuterte Trones hva det innebar for henne og hennes nærmeste. Hun fikk også råd til hvordan hun skulle fortelle om dette til eventuelt egne barn. Trones har full forståelse for at dette er et vanskelig tema for mange.

– Det handler om å tenke over hva som er okei for seg selv. Det er sikkert ikke noe alle ønsker, men mine tanker gikk til hva det betyr når barna blir 18 år. Da har de nemlig krav på å få utdelt mine personaldetaljer.

Trones har også sagt til familiene at dersom barna ønsker å møte henne er de hjertelig velkomne til det.

Før hun donerte skrev Trones også et brev til eggene.

– Der skrev jeg litt om min bakgrunn, at jeg var fra Norge, hvorfor jeg gav egg også videre. Også skrev jeg litt om hvordan jeg er som person, i tilfelle de skulle ha noen av de samme trekkene.

Kan bli lov i Norge

I løpet av våren skal regjeringen se på om eggdonasjon også er noe man skal åpne for i Norge. Trones mener det er viktig å gi et tilbud til de som ikke kan få barn selv.

– Jeg skjønner at det er vanskelig etisk å gjøre en lovendring, men tror det er mange som mener mye rundt tema uten å være direkte rammet av det å ikke kunne få barn selv. For meg handlet det om å gi de en mulighet.