AVBRUTT: En politimann ankommer leiligheten hvor en kvinne skal ha blitt voldtatt av tre menn. Overgrepet ble direktesendt på Facebook. 
AVBRUTT: En politimann ankommer leiligheten hvor en kvinne skal ha blitt voldtatt av tre menn. Overgrepet ble direktesendt på Facebook. 

Josefine (21) ble sjokkert vitne til voldtekt på Facebook: – Syke mennesker!

Tre menn på 18, 20 og 24 år er mistenkt for grov voldtekt av en kvinne i en leilighet i Uppsala.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Søndag rykket svensk politi ut etter meldinger om at en kvinne født i 1986 ble voldtatt av tre menn. Overgrepet ble sendt direkte på Facebook.

Tre menn er pågrepet i saken. På en pressekonferanse mandag ettermiddag opplyser svensk politi at én av mennene er hovedmistenkt i saken.

– Politiet har tilgang til en noe bilde- og filmmateriale. Men vi har ikke tilgang til video som viser selve overgrepet, sier Magnus Berggren i politiet i Uppsala.

Politiet ber derfor de som sitter på videomateriale om å sende det til politiet.

– Vi er i en innledende fase av etterforskningen, og vi jobber med å innhente teknisk bevis og gjennomføre avhør, sier Berggren.

Ifølge Expressen er de tre mennene 18, 20 og 24 år gamle.

– Syke mennesker

Direktevideoen av overgrepet ble sendt ut i en lukket Facebook-gruppe med over 60.000 medlemmer. Politiet ber alle som sitter på materiale, om ikke å spre dette videre.

– Det er en forlengelse av overgrepet, sier Berggren.

Blant de som ble vitne til det sjokkerende overgrepet var Josefine Lundgren (21).

– Det er helt sykt. Det er bare syke mennesker som kan gjøre noe sånt. Flere mennesker burde bry seg og reagere. Det som gjør meg forbannet er at over 60 stykker satt og så på det, men det var bare jeg og én annen som ringte politiet, hevder Lundgren overfor Expressen.

21-åringen ringte politiet umiddelbart da hun forsto hva hun satt og så på.

– Han dro at henne klærne og la seg på oppå henne. Han hadde filmet det selv også, og lagt det ut på Snapchat. Det viste han på sin egen telefon i livesendingen, sier Lundgren til Expressen.

Mennene som sto bak overgrepet valgte å sende direkte på Facebook helt til politiet ankom leiligheten, like etter klokken 08.30 søndag morgen.

Da ser man tydelig at en politimann dukker opp på videoen, før den stanses kort tid senere.

Politiet: – Ikke spre filmen

Én av mennene, en 24-åringen, som er mistenkt, er tidligere domfelt for narkotikakriminalitet og mishandling.

Hans advokat, Andreas Welin, sier han ikke har snakket med sin klient enda.

– Jeg vet bare om det som har stått i avisene, sier Welin.

– Hvordan har du reagert på det du har lest?

– Ja, det er jo veldig ubehagelig. Men jeg har ikke fått noen annen informasjon enn det som er skrevet, så man må være forsiktig med å trekke konklusjoner, sier Welin til Expressens reporter.

Både 18-åringen og 20-åringen som er mistenkt er også tidligere narkotikadømt.

Politiet ber nå publikum om å ikke spre videoen av overgrepet videre, og advarer mot at det i seg selv er ulovlig.

– Mange har sett dette på nettet, og vi er opptatt av å ikke spre filmen videre. Det forverrer hendelsen ytterligere for offeret, og for de mistenkte – fordi det er snakk om en grov voldtekt. Vi har ikke hele bildet enda, sier pressetalsperson for politiet i Uppsala, Lisa Sannervik.

På sosiale medier spres det nå bilder og navn på de tre mennene. Det er Sannervik kritisk til.

– Disse personene er per nå kun pågrepet og ikke dømt for noe, så det å spre informasjon om dem er en krenkelse. Dette er en pågående etterforskning, og vi må se hva den resulterer i. Har man informasjon som kan være til hjelp skal man ringe politiet, sier Sannervik.