Einar (18) omkom i trafikkulykke – organene hans reddet fem liv

– Det var grusomt, vi mistet gutten vår og livet ble snudd på hodet, sier mamma Inger Holmen (52).

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

To måneder etter at Einar Holmen (18) fra Lier fikk lappen på 18-årsdagen, var han og kameraten på vei hjem i den nyinnkjøpte bilen hans.

Det er starten på sommeren i 2013 og de to bestevennene hadde vært på overnatting med venner og var på vei hjem til bestekompisen Robin.

Frontkolliderte

Under kjøreturen kom Einar over i feil kjørebane og frontkolliderte med en annen bil.

De to andre passasjerene i den andre bilen overlevde, men den ene ble hardt skadet.

Dør momentant

HELGEN FØR: Lillebror Lars Christian ble konfirmert. Foto: Privat
HELGEN FØR: Lillebror Lars Christian ble konfirmert. Foto: Privat

En søndag i juni 2013 skal vise seg å være den verste dagen i to familiers liv. Robin (17) dør momentant i ulykken og Einar (18) blir fraktet med luftambulanse til Ullevål sykehus, OUSS. Storebror Christoffer (25) ankommer først og identifiserer Einar alene, så kommer lillebror Lars Christian som da var 15 år, nå er han fylt 18 år. Sammen venter de på mor som er på jobb og far som er på hyttetur.

– Natt til mandag blir Einar erklært død, forteller mamma Inger Holmen (52). Hele familien er samlet ved Einar sin seng.

TRE BRØDRE: Christoffer og Lars Christian sørger over Einar. Foto: Privat
TRE BRØDRE: Christoffer og Lars Christian sørger over Einar. Foto: Privat

Organdonasjon

Familien Holmen samler seg rundt sin kjære bror og sønn. Einar som hadde musikk som sin store lidenskap, hadde de mistet. Midt oppe i det mest ufattelige kommer det store spørsmålet, hva med organdonasjon?

Først nei

Umiddelbart svarer Inger og Gunnar på vegne av Einar nei til organdonasjon.

– Vi ville jo ikke at Einar skulle dø, han var jo så sterk, forteller Inger.

De to fortvilte foreldrene bruker allikevel kort tid på å ombestemme seg.

SORG: Mor Inger, far Gunnar, storebror Christoffer og lille bror Lars Christian. Foto: Privat
SORG: Mor Inger, far Gunnar, storebror Christoffer og lille bror Lars Christian. Foto: Privat

– Vi tenkte, tenk om det var Einar som lå her og trengte organer for å overleve, slik var det ikke men det fikk oss til å si ja, forteller Inger.

Siste natt med sønnen

Inger Holmen drar hjem med yngstesønn Lars Christian. Der venter også storebror Christoffer. Far Gunnar blir hos sønnen den siste natten og venter på at donor-teamet skal komme for å operere ut organer neste morgen kl. 07.30.

– Jeg fikk seng ved siden av Einar og holdt ham i hånden hele natten. Den var så god og varm, det var helt uvirkelig at han var død, minnes Gunnar.

EINAR: Einar Holmen ble bare 18 år gammel. Foto: Privat
EINAR: Einar Holmen ble bare 18 år gammel. Foto: Privat

Reddet fem liv

Donorteamet fra Rikshospitalet kom neste morgen og koblet Einar til mobilt utstyr.

– Vi har blitt fortalt at Einar reddet fem liv.

En nyre gitt til en mann født på 60-tallet, andre nyren gitt til en gutt i tenårene, lever ble gitt til middelaldrende dame, pancress reddet en mann med diabetes 1 og hjertet ble gitt til en person, vellykket transplantasjon, lister far Gunner opp.

Godt ivaretatt

Ekteparet Holmen forteller at de følte seg godt ivaretatt og hadde et oppfølgningsmøte med donorteamet i september 2013.

BEGRAVELSEN: Einar Holmen ble begravet i Syllingen kirke. Foto: Privat
BEGRAVELSEN: Einar Holmen ble begravet i Syllingen kirke. Foto: Privat

– Det var Gunnar, brødrene og jeg som fikk være der. Vi fikk en god gjennomgang av alt som hadde skjedd. Det var selvsagt vondt å være tilbake på avdelingen men også godt å prate med dem.

Forteller om sin opplevelse

Senere på høsten ble familien invitert til et arrangement for pårørende til organdonorer.

– En fin sammenkomst hvor donorer ble hedret. I ettertid har vi deltatt på flere kurs i regi av NOROD - hvor vi forteller om vår opplevelse og spesifikt om beslutningen om organdonasjon i en kritisk situasjon.

Ja til organdonasjon

Familien har i etterkant av ulykken snakket mye om organdonasjon.

– Vi sier alle JA til organdonasjon. Men vi skulle ønsket at vi hadde snakket sammen om dette før ulykken, sier Inger Holmen.

ORGANDONASJON

Alle kan si ja til organdonasjon!

Både gamle og unge kan bli donorer – det er ingen aldersgrense. Tidligere sykdommer eller medisinbruk vil også i de fleste tilfellene ikke ha noe å si. Alle kan si ja til å donere, og skulle det bli aktuelt med organdonasjon, vil legene vurdere om organene kan brukes.

Si det for å bli det!

Å si ja til organdonasjon er enkelt. Må man hverken registrere seg, sende inn sitt utfylte donorkort, eller møte opp på sykehuset i egen person. Alt som skal til, er at du sier til dine nærmeste at du er organdonor. Da er det gjort. Du må si det for å bli det!

Organdonasjon

Organdonasjon redder liv! Til enhver tid står det mellom 400 0g 500 mennesker på venteliste for et nytt, livreddende organ. Organdonasjon er for mange eneste utvei fra en dødlig sykdom. Over 11.000 nordmenn har siden oppstarten i 1969 fått et bedre liv, eller unngått døden, takket være denne fantastiske behandlingsformen. En donor kan redde opptil syv liv. Syv mennesker med familie, venner og kolleger. Et reddet liv gleder mange.

La familien slippe å måtte ta avgjørelsen på dine vegne!

Hvert år opplever mange familier at en av deres nærmeste blir alvorlig skadet i en ulykke eller blir rammet av hjerneblødning eller blodpropp. Blir organdonasjon aktuelt, vil legen spørre de pårørende om hva den avdøde ønsket. Vet man ikke dette, er det opp til de pårørende å ta en avgjørelse. Det er noe mange familier synes er vanskelig. Derfor er det så viktig at du informerer dine nærmeste mens du lever, så de slipper å ta avgjørelsen for deg.

Kilde: Stiftelsen Organdonasjon.

organdonasjon.no