I GANG: President Donald Trump sammen med stabsjef Reince Priebus, signerer dokumentet som skal tilbakeføre Obamacare. REUTERS/Jonathan Ernst
I GANG: President Donald Trump sammen med stabsjef Reince Priebus, signerer dokumentet som skal tilbakeføre Obamacare. REUTERS/Jonathan Ernst Foto: Jonathan Ernst

48 timer i det hvite hus:

Dette har Trump gjort siden han kom til makten

I løpet av de første dagene som president har Donald Trump rukket mye.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag ble Donald Trump USAs 45. president, og i løpet av sine første dager har han allerede rukket å gjøre mye.

De første dagene har presidenten utad brukt tiden sin på å krangle med pressen, samt nekte å offentliggjøre sine egne selvangivelser.

Men Trump har også brukt tiden på konkrete politiske beslutninger, samtaler med verdensledere og hektisk møteplanlegging.

Få timer etter at han avla eden og ble president sendte Trump ut et dokument til alle departementer hvor han ba om at alle pågående politiske endringer skal fryses, slik at hans nye administrasjon kan vurdere dem på nytt.

Dette er ifølge CNN standard prosedyre, og vil gi partiet tid til å få oversikt over de ulike instansene og deres pågående politiske prosesser.

Dette er noe av det Trump har rukket i løpet av de første dagene som president:

Obamacare:

Få timer etter at han overtok makten i Det hvite hus signerte Donald Trump et dokument som starter endringen av helsereformen til Barack Obama – Obamacare. Dette har vært en av Trumps gjentatte lovnader gjennom hele valgkampen.

Arbeidet med å endre helsepolitikken er det første Donald Trump gjorde fredag, og viser at han gjerne vil understreke hvor viktig avskaffelsen av Obamacare er for ham.

Papirene Trump skrev under fredag gir helsemyndigheter, departementer og institusjoner instrukser om å minimere den økonomiske byrden reformen gir, i påvente av en endelig avskaffelse.

Obamacare har gitt over 20 millioner amerikanere helseforsikring. Trump har garantert at tilbudet ikke skal bli borte, men at hele systemet skal endres.

Boliglån:

Trump har innført en reduksjon i støtten til amerikanere som får statlig huslån.

Endringen innebærer at lånetakere ikke får like stort skattelette, som ifølge boligmyndighetene innebærer minst 5000 kroner i årlige utgifter. Dette rammer først og fremst de fattigste lånetakerne.

Denne økonomiske støtten var noe av det siste Barack Obama innførte før han gikk av, og har ikke rukket å bli innført før Trump nå stopper det.

Svigersønn:

Donald Trump har varslet at han ønsker at svigersønnen, Jared Kushner, skal ha en sentral rolle i hans administrasjon. I løpet av sine første dager på jobb har Trump fått en godkjennelse fra justisdepartementet, om at Kushner kan jobbe i Det hvite hus.

Kushner er gift med presidentens datter, Ivanka Trump, og det er spekulert i om han får en rolle som spesialrådgiver.

Kabinettet til Trump er også i ferd med å ta form, og i løpet av de første dagene har Trump signerte dokumentene som bekrefter innsettelsen av forsvarsminister James Mattis og innenriksminister John Kelly.

CIA:

Lørdag møtte Donald Trump CIA-ansatte i Langley, Virginia. Det var hans første møte med etterretningstjenesten, og Trump brukte mye av sin første dag på jobb med å pleie forholdet til organisasjonen.

Tidligere CIA-sjef, John Brennan slaktet Trumps tale. Han var provosert og mente Trumps selvforherligelse var avskyelig.

Den nye presidenten skrøt stort av tjenesten, men brukte også deler av pressekonferansen til å gå løs på media og dere dekning av innsettelseseremonien. Trump mente pressen hadde løyet om hvor mange mennesker som møtte opp på fredagens seremoni.

Presidenten overtok også alle kodene til USAs atomvåpen.

Midtøsten:

Det har vekket sterke reaksjoner etter at Trump allerede har annonsert at han vurderer å flytte den amerikanske ambassaden i Tel Aviv til Jerusalem.

Trump snakket med Israels statsminister, Benjamin Netanyahu, på telefon søndag, men det er ikke kommet konkrete planer om et flytte. Trump benyttet også anledningen til å invitere Nethanyahu til USA i starten av februar.

Palestinernes leder, Mahmoud Abbas og Kong Abdullah II i Jordan møttes søndag, og begge har uttalt deres sterke motstand mot et eventuelt flytte, som de mener vil føre til ytterligere konflikt mellom partene.

Mexico:

Gjennom hele valgkampen har Donald Trump varslet at han vil bygge en mur på grensen mellom USA og Mexico. Trump mener at Mexico skal betale for den omstridte byggeprosjektet, og han mener en reforhandling av handelsavtalen North American Free Trade Agreement (NAFTA) er pressmiddelet han trenger.

Allerede søndag hadde Trump avtalt et konkret møte med presidenten i Mexico, Enrique Pena Nieto.

De to lederne skal møtes 31. januar, og Trump uttalte søndag at de skal diskutere NAFTA, innvandring og grensekontroll.

I tillegg til et møte med Nieto har Trump også avtalt å møte statsminister i Canada, Justin Trudeau. NAFTA er også på agendaen når de to lederne skal møtes.

Theresa May:

Trump har brukt helgen på å spikre kommende møter med andre statsledere. Han annonserte i helgen at han allerede fredag skal møte statsminister i Storbritannia, Theresa May i Washington D.C.

Møtet med May blir det første Donald Trump har med en annen statsleder. Agendaen for fredagens møte er blant annet NATO og krigen i Syria.

Theresa May har ifølge CNN snakket med generalsekretær i NATO, Jens Stoltenberg, i forkant av møte med Trump. Hun vil bruke møte til å understreke hvor viktig forholdet mellom NATO og USA er.

På nett:

Svært kort tid etter at Trump ble president så man også endringer på nettsidene til Det hvite hus. Fakta og politiske visjoner innen justis, våpenlovgivning, innvandring og handel ble trukket frem.

Innhold og fakta om blant annet klima og homofiles rettigheter ble fjernet fra nettsidene.

Mandag er det første ordinære arbeidsdag for Donald Trump i Det hvite hus og timeplanen er stappfull. Men presidenten tok seg likevel tid til en oppdatering på Twitter.

– Hektisk uke med planer om fokus på jobb og nasjonal sikkerhet. Toppledere kommer klokken 09 for å snakke om produksjon i Amerika, skriver Trump.