Lik ost-ulik pris

(MATKONTROLLEN, TV 2): Og det er ikke nødvendigvis dyrere om osten er håndskåret. Vi sjekket osteprisene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hos Meny og Coop Mega kan du plukke med deg ost fra både ostehylla og fra ferskvaredisken.

Selv om det er mange forskjeller på hylle og disk, er det likevel mange oster som er plassert begge stedene i butikken. For eksempel kan du finne klassiske norske oster som Norvegia og Jarlsberg begge steder.

Matkontrollen har sjekket om det er prisforskjeller på ostene som selges begge steder. Siden desember i fjor har det blitt tatt flere stikkprøver hos begge butikkjedene.

– Dyrere å skjære for hånd

Matkontrollen har sjekket prisene på oster i ferskvarehylla vs. den «vanlige» ostehylla. FOTO: Matkontrollen, TV 2
Matkontrollen har sjekket prisene på oster i ferskvarehylla vs. den «vanlige» ostehylla. FOTO: Matkontrollen, TV 2

Hos Coop Mega fant Matkontrollen 16 oster som var plassert begge steder. De fleste hadde dyrere kilopris i ferskvaredisken. Kommunikasjonssjef i Coop Norge, Harald Kristiansen, sier at årsaken er at det er dyrere å skjære og pakke osten i butikk.

– Osten du ser her i disken er håndskåret og pakka av våre butikkansatte, mens den du ser i hylla er pakket og skåret industrielt. Det gir en langt lavere kostnad enn den som vi pakker selv, og det gir utslag i litt høyere pris, sier han til Matkontrollen.

Det var likevel ikke alle ostene som var dyrest i ferskvaredisken da Matkontrollen sjekket priser. Fem av ostene, Port Salut, St. Agur, Gamalost og Sveitser, var dyrest i den vanlige ostehylla.

– Noen ganger vil osten i hylla komme dyrere ut fordi man får en dyrere kostnad med at det blir flere forpakninger, sier Kristiansen.

Følg Matkontrollen på Facebook!

– DYRERE Å SKJÆRE FOR HÅND: sier kommunikasjonssjef i Coop, Harald Kristiansen. FOTO: Matkontrollen, TV 2
– DYRERE Å SKJÆRE FOR HÅND: sier kommunikasjonssjef i Coop, Harald Kristiansen. FOTO: Matkontrollen, TV 2

Også hos Meny

Hos Meny fant Matkontrollen 15 oster som ble solgt fra både ferskvaredisken og ostehylla. Fire av ostene var dyrest i vanlig ostehylle. Resten av ostene var dyrest i ferskvaredisken.

– Det er ikke samme ost, sier Eli Strand som er kommunikasjonsrådgiver i Meny.

Hun sier at selv om to oster har samme ingredienser og navn så vil de ikke nødvendigvis være like når den ene er håndskåret og den andre er industripakka.

– Det kan gå på hvor lenge den er modnet, det kan gå på stykket du får av osten, og det kan gå på at du rett og slett kan velge mer i ferskvaredisken, sier hun.

– KAN SKYLDES KAMPANJER: sier Eli Strand, kommunikasjonsrådgiver i Meny. FOTO: Matkontrollen, TV 2 
– KAN SKYLDES KAMPANJER: sier Eli Strand, kommunikasjonsrådgiver i Meny. FOTO: Matkontrollen, TV 2 

Dyrere industripakka ost

Hos Meny var fire av ostene dyrest i den vanlige ostehylla. Dette gjaldt Vellagret Sveitser, Gamalost, St. Agur og St. Albray.

I følge Strand er det flere årsaker som kan føre til at en ost er dyrere i hylla enn i ferskvaredisken.

– Av og til er det kampanje på en ost, da blir det sånn. Og av og til så har du noen varer som er ekstra konkurranseutsatte der vi rett og slett må prøve å følge prisen til konkurrentene, og da kan du av og til få priser som ikke er helt logiske, sier Strand til Matkontrollen.

SE SESONGPREMIERE PÅ MATKONTROLLEN TORSDAG 26/1 KL 20:00!