Vil stramme inn ordningen:

Arbeidsministeren: – Du skal ikke motta arbeidsavklaringspenger om du er frisk

Arbeidsminister Anniken Hauglie (H) mener det er beklagelig hvis friske personer mottar arbeidsavklaringspenger. Nå ønsker hun å stramme inn ordningen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Hvis folk er i feil løp, er det veldig beklagelig. Du skal ikke motta arbeidsavklaringspenger hvis du er frisk, sier arbeidsminister Anniken Hauglie (H).

I Norge mottar 143.000 personer arbeidsavklaringspenger (AAP). Søndag fortalte TV 2 Nyhetene at 88.000 av dem får beskjed av NAV om at de er arbeidssøkere.

Likevel tas de ikke med når NAV lager den offisielle ledighetsstatistikken i Norge. Årsaken er at statusen deres endres fra «arbeidssøker» til «nedsatt arbeidsevne» i NAVs interne datasystem.

Blant de som holdes utenfor statistikken er Anne Nilsen fra Oslo, som søker flere jobber hver uke. Det gjør henne opprørt at NAV ikke vil anerkjenne henne og mange andre som arbeidssøkere.

– Jeg blir veldig lei meg. Unnskyld for at jeg bruket et sånt ord, men jeg blir jævlig skuffet, sier hun.

– Beklagelig

Arbeidsminister Anniken Hauglie (H) sier at mange som går på AAP ikke er klare til å gå ut i jobb umiddelbart.

– Hva vil du si til de som føler at de ikke blir anerkjent som arbeidssøkere?

– Hvis de er i feil løp, er det veldig beklagelig. Man skal ikke motta arbeidsavklaringspenger hvis man er frisk, sier hun.

– Men selv om mange har en uavklart situasjon, er målet til fleste å komme tilbake i jobb. Hensikten med AAP er å utrede når man kan komme tilbake i jobb, og eventuelt hvor mye man kan jobbe, sier Hauglie.

Vil stramme inn

Regjeringen sendte i sommer ut et forslag på høring der de tar til orde for å stramme inn AAP-ordningen.

I korte trekk skal det bli vanskeligere å komme inn på ordningen, i tillegg vil regjeringen begrense hvor lenge man kan motta ytelsen.

– Det er ingen tvil om at for mange har kommet inn på ordningen, og det er bakgrunnen for at vi ønsker å stramme den inn, sier Hauglie.

Hun mener at altfor mange i arbeidsfør alder står utenfor arbeidslivet i Norge.

– Mange kan kanskje ikke jobbe 100 prosent, men vi tror at mange kunne ha jobbet litt. Derfor ønsker vi mye tettere oppfølging i de ulike ordningene for å få flere tilbake i jobb.