TV 2s reporter i USA: – Donald Trump serverer åpenbar løgn til det amerikanske folket

NEW YORK / OSLO (TV 2): Donald Trump brukte sin første dag som president til å servere to regelrette løgner.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I CIAs hovedkvarter sto USAs president Donald Trump og påsto at mediene har forsøkt å skape en konflikt mellom ham og etterretningstjenestene, til tross for at han har sammenlignet tjenestene med Nazi-Tyskland.

Forhenværende CIA-sjef John Brennan har langet ut mot Trumps oppførsel under besøket til etterretningstjenesten lørdag.

En smilende president understreket at han støtter CIA «1.000 prosent», men Brennan lot seg ikke imponere.

Trump har nemlig den siste tiden hudflettet USAs etterretningstjenester, men likevel var det likevel en tidvis forsonende president som lørdag gjestet CIAs hovedkvarter.

– Dere skal få så mye støtte at dere vil si: «Ikke gi oss så mye støtte», sa Trump.

Raser mot pressen

Tonen overfor pressen var imidlertid en ganske annen:

– Grunnen til at jeg besøker dere først, er min pågående feide med pressen. De er noen av de mest uærlige menneskene på jordas overflate, sa Trump, og angrep pressen for å melde at det var få tilskuere under hans innsettelsesseremoni.

– Folkemengden strakk seg helt til Washington-monumentet. Jeg slår på TV-en, og den står tilfeldigvis på en kanal som viser en tom plen. De sa at vi trakk 250.000 mennesker. Det er ikke dårlig, det. Men det er løgn, sa Trump.

Eksakt hvor mange som overvar innsettelsen, er uvisst, men bilder viser at det ikke stemmer at det var tettpakket med folk hele veien til Washington-monumentet. Trumps påstander om at han under innsettelsen hadde den største menneskemengden gjennom historien, er beviselig feil.

Se forklaringen på hvorfor Trump og hans presseteam beviselig snakker usant i videoen øverst.

Sammenlignet med Komiske Ali

Lørdag hevdet Det hvite hus at pressen kom med feilaktige opplysninger om hvor mange som møtte opp fredag for å se Trump bli tatt i ed som USAs 45. president.

– I går da millioner av mennesker så den fredfulle innsettelsen – og Trump fortalte at makten går fra Washington til det amerikanske folket – drev flere i pressen med noe som likner falsk rapportering. Det var det største publikumet som noen gang har vært til stede på en innsettelse, punktum. Både når det gjelder personlig oppmøte og rundt om i verden, sa pressetalsmann Sean Spicer på pressebrifingen lørdag kveld.

Spicer fikk massiv kritikk, og ble sammenlignet med «Komiske Ali» etter lørdagens tordentale.

Bakgrunnen for krangelen var bilder som viser at langt flere møtte opp på Barack Obamas første innsettelsesseremoni i 2009, sammenlignet med fredagens seremoni.

Søndag sier Kellyanne Conway, rådgiver for den nye presidenten, til NBC News at Spicer kom med «alternative fakta» da han feilaktig beskrev folkemengden som den største gjennom tidene. Conway sa videre at det ikke var mulig å telle folkemengden, og hun mener at enkelte droppet å møte opp på grunn av dårlig vær.

«Alternative fakta»

Det er det alle spør seg om nå, forklarer TV 2s reporter i USA Pål T. Jørgensen:

– Hvorfor sender han ut sin pressetalsmann. Sean Spicer, på sin første pressebriefing som talsmann for USAs president, så serverer han altså en åpenbar løgn til hele det amerikanske folket. Hvem kan stole på ham etter dette?, spør Jørensen.

Når presidentens medarbeidere i dag blir spurt om hvorfor Spicer løy, så sier det at han løy ikke, men at han kom bare med alternative fakta, forteller Jørgensen fra New York.

– Smak litt på den, «alternative fakta». Donald Trump og hans medarbeidere er altså i ferd med å skape seg en alternativ virkelighet. Samtidig fortsetter de å skjelle ut journalister som rapporterer om fakta, og kaller dem avskum og de verste menneskene i verden.

Hva skjer under en krise

Jørgensen mener vi må forvente at de fire neste årene kommer alt til å handle om Donald Trump.

– Hans selvdyrkelse, og hans selvskryt kjenner ingen grenser.

Det mange spør seg om nå, både hans tilhengere og hans motstandere, er hva skjer når det kommer en krise, forteller Jørgensen. Hva skjer når kongressen, eller andre statsledere sier nei til det han foreslår.

– Hvis du ser på valgkampen går han alltid i strupen på sine motstandere, og bruker alle midler til å sverte dem. Kommer det til å skje i en første krise? Det er det alle spør seg om nå.