SKITTENT: Slik så det ut på badet og kjøkkenet hos vertsfamilien til en norsk student. Da EF fikk se bildene, hentet de gutten på dagen og fikk tildelt ham en ny familie.
SKITTENT: Slik så det ut på badet og kjøkkenet hos vertsfamilien til en norsk student. Da EF fikk se bildene, hentet de gutten på dagen og fikk tildelt ham en ny familie. Foto: Privat

åtte utvekslingsmareritt:

Slik bodde norske «Kasper» (19) i USA

Over 100 tidligere utvekslingsstudenter har kontaktet TV 2 for å fortelle om sine opplevelser – her er de åtte verste historiene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV 2 fortalte forrige søndag om Tim og Kathrine som begge fikk sjokkartede opplevelser under starten på sitt utvekslingsår.

Mens Tim havnet hos en psykisk syk vertsmor og som levde i kattepiss og annen skitt, følte Kathrine seg overvåket og mistenkeliggjort. Begge disse ungdommene, som nå er 18 år, reiste gjennom utvekslingsbyrået STS Education.

Etter at TV 2 publiserte sakene søndag, har responsen fra lesere vært massiv.

Mange av de tidligere elevene har sjokkerende historier, og enkelte forteller at de har slitt psykisk i lang tid etter at de kom hjem. Flertallet av henvendelsene gjelder STS og Explorius, men også EF og andre utvekslingsorganisasjoner får kritikk.

Flere studenter som er på utveksling i USA nå, sier at de har det forferdelig, men at de ikke tør å stå frem med sin historie før de er tilbake på norsk jord. De er redde for represalier fra områderepresentanten og fra utvekslingsbyrået.

Har du vært på utveksling og har en historie å fortelle? Ta kontakt med TV 2s journalist her!

Her er lesernes verste historier fra utvekslingsåret:

Pernille (21): – Vertsfar ville kysse meg god natt på munnen

Pernille fra Trøndelag reiste på utveksling med STS til USA for fire år siden. Vertsfamilien hun kom til hadde hatt studenter boende hos seg i tjue år. Men Pernille fikk et alt annet enn hyggelig møte med vertsfaren.

– Hvis vi var ute i offentlighet ville han at jeg skulle holde han i hånden, slik kjærester gjør, og jeg fikk ikke gå alene, forteller hun.

Vertsfaren nektet Pernille å betale for noe hvis de var ute og handlet, og ville bestemme hva hun skulle kjøpe seg av klær og toalettsaker. Han bestilte også frisørtime til henne, og ville at hun skulle farge håret blondt. Om kveldene måtte Pernille gå ned på soverommet til vertsfar og kysse ham på kinnet.

– Han lå de første ukene i pyjamas i sengen hvor jeg måtte jeg gi han klem og et kyss. Han ba meg også kysse ham på munnen, noe jeg ikke godtok. Etter hvert begynte han å ligge kun iført boksershorts, sier hun.

HUNDEMØKK: Hundemøkk, rot og gammel skitt er en gjenganger i bildene vi får fra tidligere elever. Foto: Privat.  
HUNDEMØKK: Hundemøkk, rot og gammel skitt er en gjenganger i bildene vi får fra tidligere elever. Foto: Privat.  

Etter hvert syntes Pernille at det ble stadig mer ubehagelig å bo hos familien. Hun ba om å få bytte familie, og etter mye frem og tilbake kom hun endelig til en ny familie. Hun følte seg imidlertid uglesett av sin områdekoordinator resten av oppholdet, og mottok blant annet et falskt søksmål fra vertsfaren etter at hun kom hjem.

«Monica»(21): – Ble vitne til selvmordsforsøk i familien

Da Monica fra Oslo hadde vært i USA én måned, fikk hun plutselig en telefon fra vertsmor da hun satt på kafé, med beskjed om å komme hjem med en gang.

– Da jeg kom inn hjemme havnet jeg midt i en kjempekrangel mellom vertsforeldrene. Begge skrek, og han krevde å få geværet sitt, men vertsmor ville ikke fortelle ham hvor det var, sier hun.

Monica forsto at vertsfar hadde mistet jobben, og ettersom han var eneste inntektskilde i familien følte han seg ubrukelig og ville ta sitt eget liv.

Dette svarer STS

Daglig leder i STS, Geir Arne Jacobsen, sier til TV 2 at det er trist at noen av elevene deres har hatt slike opplevelser, selv om det kun gjelder en liten andel av totalen.

STS kan ikke kommentere enkeltsaker, men sier at de tar disse historiene på største alvor, og vil se på forholdene internt.

– Vi kan ikke annet en å beklage til de som sitter igjen med slike opplevelser, samtidig som vi ønsker å forsikre våre fremtidige elever om at dette er noe vi tar på alvor, og at vi jobber for at alle som reise med oss skal få en trygg og minneverdig opplevelse.

STS har tidligere fortalt TV 2 om rutinene rundt utvelgelse av vertsfamilier.

– Jeg tok med meg nevøen deres, en treåring, og løp bort til huset til vertsbestemoren min som lå rett over gata. Der satt vi lenge, prøvde å leke og få tankene bort. Politi og ambulanser kom til stedet, og vertsfar ble kjørt vekk og lagt inn på en psykiatrisk institusjon, forteller hun.

Etter å ha vært plassert i en midlertidig familie i en periode, endte det med at Monica ble plassert i huset til mammaen til sin tidligere vertsmor. Hun forteller at resten av året ble bra, selv om det ved noen anledninger var merkelig å bo rett over gaten for sin tidligere vertsfamilie.

Mari (20): – Bodde i en husvogn

Da Mari fra Oppland reiste med STS på utveksling til USA for noen år siden, fikk hun et stort sjokk da hun så sitt nye hjem. Vertsmoren hun fikk tildelt bodde nemlig i en husvogn plassert i en trailerpark.

– Denne vogna var det mye fukt i og jeg kunne i ha noen form for mat på rommet uten at det ble fylt med maur og andre kryp, forteller hun.

Alt av mat ble laget i mikrobølgeovn, og Mari forteller at hun opplevde å bli matforgiftet. Vertsmoren nektet henne også å være ute etter klokken 18.

Da hun etter én måned kontaktet STS for å få bytte familie, fikk hun beskjed om at det var for mange studenter som enda ikke var plassert i familier, slik at hun ikke kunne bli prioritert. Venner hjalp imidlertid Mari med å finne et nytt hjem, og hun fikk et fint opphold resten av året.

Evy (51): – Fikk sjokk da jeg så hvordan sønnen min bodde

I juli 2015 reiste «Kasper» (19) med EF til USA. Allerede den første måneden fortalte han til familien hjemme i Møre og Romsdal at det var svært møkkete hos vertsfamilien.

– Vi antok at siden dette var et godkjent vertshjem, så kunne det ikke være så ille. Der tok vi skammelig feil, sier moren.

Hun ba sønnen sende bilder av stedet han bodde, og fikk sjokk av det hun så. Familien hadde hunder som innimellom gjorde fra seg og kastet opp på vegg-til-vegg-teppet innendørs, og plenen utenfor var dekket av hundebæsj.

Dette svarer EF:

Landansvarlig i EF Norge, Ørjan Norbom, svarer til TV 2:

– Vi synes det er trist at slike hendelser skjer og at eleven måtte oppleve dette. I denne saken er det viktig å påpeke at studenten fikk en ny vertsfamilie innen 24 timer etter at dette ble kommunisert med oss, og her trivdes han veldig godt.

– Vi stiller strenge krav til vertsfamiliene våre og som sagt må disse gå gjennom en omfattende søknadsprosess for å bli vertsfamilie. Dessverre er det likevel noen familier som ikke burde ha kommet gjennom dette nåløyet. Fra godkjennelse til studenten ankommer kan det ha skjedd uforutsette endringer i husholdet. I slike tilfeller er det viktig at elevene kommuniserer med oss om det er noe de ikke er fornøyde med, slik at vi kan reagere ut i fra dette. Det at studenten måtte oppleve denne situasjonen er selvfølgelig ikke ønskelig og her ble strakstiltak igangsatt, sier han.

Bilder fra huset som TV 2 har fått, viser dessuten at det var svært skittent på badet og kjøkkenet. Sønnen endte til slutt opp med å bytte familie, men måtte bytte skole.

– Vi ville gå til sak mot EF da han kom hjem , men siden de siste 8 månedene gikk så bra og han var fornøyd, så måtte vi bare respektere det, sier hun.

«Jasmine» (17): – Reiste hjem etter to måneder

Jasmine fra Akershus dro på utveksling til USA høsten 2016 og ble overrasket da hun ankom huset hvor hun skulle bo.

– Det var skittent undertøy overalt, masse matrester på border og vegger, hundebæsj på gulv og tepper, baderomsveggene var ødelagte og revnet opp. Det var heller ikke noe dør inn til dusjen. Det hendte at andre kom inn mens jeg dusjet. Dette var veldig ubehagelig og jeg dusjet for det meste bare på skolen, sier hun.

Hun forteller at hun var nødt til å kjøpe inn sin egen mat eller gi vertsmoren penger for at hun kunne kjøpe mat til familien. Dette reagerte hun på, ettersom familien var pålagt å kjøpe mat til henne.

UHYGIENISK: Mange av bildene viser svært uhygienske forhold på badene. Foto: privat. 
UHYGIENISK: Mange av bildene viser svært uhygienske forhold på badene. Foto: privat. 

Etter en stund fikk hun byttet vertsfamilie, og kom til et svært kristent, eldre par. Ved flere anledninger følte hun at hun ble ekskludert og at det var rasistisk motivert. Hun følte seg forskjellsbehandlet i forhold til to andre utvekslingsstudenter som bodde i samme familie.

Siden hun heller ikke kom godt inn i skolemiljøet, ble det en tung tid for Jasmine. Hun bestemte seg derfor for å reise hjem etter bare to måneder.

– Jeg gikk fra å være en glad jente til å være helt knust. Jeg hadde aldri opplevd noe sånt i hele mitt liv, aldri blitt rasistisk behandlet eller krenket. Jeg følte at min neste utvei var å dra hjem, sier hun.

Gro (42): – Datteren min bodde med 11 barn

Da Gro fra Akershus sendte sin 16 år gamle datter på utveksling med Explorius for fire år siden, var hun overbevist om at selskapet var både trygt og seriøst. Datteren fikk tildelt en familie med to vertsmødre før hun reiste.

– Etter litt granskning fant jeg ut at damene nå var skilt, og datteren min skulle bo hos den ene kvinnen sammen med hennes 11 barn. Fem barn var hennes egne, mens seks var fosterbarn med spesielle behov, forteller hun.

Gro bekymret seg, og like etter ankomst fikk hun vonde telefoner fra datteren som gråt. 16-åringen måtte betale maten sin selv og fikk beskjed om å hjelpe til med barna når hun ikke var på skolen.

 FOTO: Privat
 FOTO: Privat

– Jeg som mor hadde det helt forferdelig. Det var ingenting jeg kunne gjøre. Min datter satt på andre siden av jorden og gråt, sier hun.

Datteren fant etter hvert en ny familie på egenhånd, og fikk et fint opphold resten av tiden.

Benjamin (18): – Vertsmor drakk og var ubehagelig i fylla

Høsten 2015 dro Benjamin fra Buskerud til England med STS. Vertsfamilien bodde veldig trangt, og selv delte han et bittelite rom med en annen utvekslingsstudent.

– Vertsmoren var en hyggelig dame, men hun drakk mye, også på hverdager. Når hun drakk ble hun vanskelig å ha med å gjøre. Hun snakket mye om hvor fælt livet hennes var blitt og at hun skulle ønske at hun aldri hadde fått barn.

Han forteller at vertssøsteren drev med diverse narkotiske stoffer. Hun skapte mye kaos i huset, ikke minst da det ble kjent at hun hadde innledet et forhold til den andre utvekslingsstudenten. Da var det kranglig og bråk i huset i flere dager, og jeg låste meg bare inne på rommet for å unngå dem.

Dette svarer Explorius:

Beate Sletten, landansvarlig i Explorius Norge, svarer TV 2 slik:

– Det er oppriktig vondt å lese om disse studentenes opplevelser og vi har stor medfølelse med elevene og deres foresatte. Vi tar slike saker svært alvorlig og gjør alt vi kan for å hjelpe og støtte studentene våre. Vårt hovedfokus er å løse problemene raskt slik at utvekslingsåret skal være både trygt, morsomt og lærerikt, sier hun.

Vertmoren jobbet for STS. Hun var veldig god venninne med Benjamins områderepresentant, som skulle hjelpe ham om det oppsto problemer. Han turte derfor aldri å fortelle om hvordan han egentlig hadde det.

Maria (18): – Jeg bodde blant 20 geiter

Oslo-jenta Maria dro til USA i fjor gjennom utvekslingsbyrået Explorius. Hun hadde fått beskjed om at hun skulle bo på landsbygda og at vertsfamilien hadde 70 geiter. Hun innså at det ville være en stor omveltning fra livet hjemme, men stilte med åpent sinn.

– Huset var skittent og rotete. Det var verken fungerende toalett eller mobildekning, og inne i huset bodde det 20 geiter! forteller hun.

Straks Maria ankom gården, fikk hun beskjed om å skifte og ta fatt på pliktene på gården. Hver morgen måtte hun opp klokken 05 for å bidra til gårdsstellet. Hun fikk heller ikke delta på aktiviteter etter skoletid, fordi hun måtte rekke kveldsstellet på gården.

ROT OG MØKK: Flere av vertsfamiliene har det kaotisk og skittent hjemme. Foto: Privat. 
ROT OG MØKK: Flere av vertsfamiliene har det kaotisk og skittent hjemme. Foto: Privat. 

– Når jeg tok det opp med vertsmor, tok hun det veldig personlig. Hun skrek til meg at det ikke var ferie og at jeg var en bortskjemt drittunge.

Maria forsøkte å kontakte sin områderepresentant flere ganger, men han avlyste møtene. Etter noen uker kom også en finsk utvekslingsstudent til familien, som reagerte på samme måte som Maria. Maria sendte flere mailer til Explorius, men først etter at foreldre hennes truet med å hente henne hjem, skjedde det noe.

Maria og den finske studenten ble til slutt hentet av sin koordinator, som kjørte dem til en hytte uten dekning, internett eller mat.

– Foreldrene mine fikk ikke høre fra meg, jeg kunne ikke si hva som skjedde eller hvor jeg var, og jeg var rimelig redd. Jeg syntes det er uansvarlig å la to utvekslingsstudenter være på en hytte i ingenstedsland med en ukjent mann på 40 år, uten dekning til å ta kontakt med noen dersom noe skulle skje, sier han.

Først noen dager senere ble de kjørt over grensen til nabostaten, til nye vertsfamilier som foreldrene til den finske jenta hadde ordnet.

Maria forteller at starten på USA-oppholdet er det vanskeligste hun har opplevd, og at hun var redd og hjelpeløs. Hun sier at den grusomme starten påvirket henne resten av året. Hun var mye nervøs og slet med spenningshodepine.

«Vilde» (24): – Vertsfamilien banket løs på barna

– Det er noen år siden jeg var utvekslingstudent nå, men jeg har fortsatt ikke hørt om noen som har opplevd noe verre, sier «Vilde» til TV 2. Hun var utvekslingsstudent i Sør-Afrika i 2009.

– Noe som var veldig sjokkerende for meg var at mor og far i huset ofte tydde til vold mot barna. Blant annet pisket de dem med belter så de skrek som stukne griser og slo de med biljardkøer, en gang så hardt at pinnen knakk. Jeg husker også en gang jeg våknet akkurat i det faren i huset slo eldstesønnen i ansiktet med knyttneven, så hardt at han falt i bakken, ved enden av sengen min.

Hun sier at da hun tok det opp med vertsforeldrene, og også etter hvert organisasjonen, at det kanskje ikke var så greit, fikk hun bare beskjed om at det var sånn de gjorde det her. Lærerne hadde heller ikke noe problem med å slå elevene, sier hun.

Vilde forteller at det også var mye annen kriminalitet der, noe som selvfølgelig ikke var organisasjonen sin skyld, men at de burde vært bedre forberedt. Alt som sto i brosjyren var relatert til utveksling i USA, hevder hun.

– For eksempel; på min først shoppingtur, da vi skulle handle skoleuniform, var vertsfamilien og jeg de første som kom over en mann som hadde blitt dyttet ned fra en bygning og drept. Et annet eksempel er da jeg kom hjem fra skolen og politiet var på døra fordi naboen hadde tatt livet av seg selv og barna sine. Jeg fant senere ut at det var akkurat ett år siden kona hans hadde dødd av kreft, og at han siden da ikke klarte å få det til å gå rundt finansielt, og derfor ikke så noen annen løsning, sier Vilde.

Hun sier at hovedproblemet var at alt gikk igjennom en underorganisasjon som hadde andre regler enn organisasjonen i Norge. Vilde klagde da hun kom hjem, og fikk refundert 10.000 kroner. De gjorde også om brosjyren og nettsiden om Sør-Afrika, forteller hun.

Har du vært på utveksling og har en historie å fortelle? Ta kontakt med TV 2s journalist her!