
Raste mot pressen på vegne av presidenten:
Sammenligner Trump-talsmann med «Komiske Ali» etter tordentale
Donald Trumps nye pressetalsmann gikk rett i strupen på pressen da han holdt sin første brifing i Det hvite hus.
– I går da millioner av mennesker så den fredfulle innsettelsen - og Trump fortalte at makten går fra Washington til det amerikanske folket - drev flere i pressen med noe som likner falsk rapportering.
Slik startet USAs president Donald Trumps nye pressetalsmann Sean Spicer sin brifing foran en fullsatt presselosje i Det hvite hus i Washington, lørdag.
Spicer tror ikke på rapportene fra fredagens innsettelse, nemlig at langt færre mennesker var til stede ved innsettelsen av Donald J. Trump i går, enn det var da Barack Obama ble innsatt i 2009.
Flere bilder av erværdige The Mall foran Det hvite hus i januar 2009, viste en relativt stor menneskemengde som stod tett fra Kongressen til Washington Monument.
Bildene fra årets innsettelse viste at det var relativt glissent, med flere store åpne områder.
Men dette benekter Spicer. Han går heller rett i strupen på pressen:
– Fotografier fra innsettelseseremonien ble med vilje klippet til på en måte som skulle minimalisere den enorme massen med folk som hadde kommet for å støtte Trump ved The Mall, påstår han.

Tatt i løgn
Dette tilbakevises fra flere hold - som her i det NY Times, og både fotografier og foreløpige prognoser viser at det var langt flere som fulgte Obamas innsettelse enn Trumps inntog inn i presidentvervet.
Selv ytterste høyre-bastionen Fox News, reagerte på den oppsiktsvekkende pressekonferansen. Kommentatoren Charles Krauthammer på Fox, kalte opptrinnet «surrealistisk».
– Presidenten klager egentlig på seertallene. Det er surrealistisk, dette er en besettelse som ikke akkurat er sunn, sa Krauthammer.
Her danser Donald og Melania Trump sin første dans som presidentpar
Flere hoteller i Washington meldte om ledige rom, noe som er svært sjeldent ved så store begivenheter som en presidentinnsettelse.
Det var også langt fra like mange passasjerer på Washingtons T-bane enn normalt ved slike hendelser.
Den offisielle Twitter-kontoen til «Metroen», meldte at da klokken var 11 på innsettelsesdagen hadde 193 000 passasjerer tatt T-banen. Det er mindre enn halvparten av de 513 000 som tok T-banen til samme tidspunkt i 2009. Fire år senere da Obama ble innsatt igjen, tok 275 000 T-banen før klokken passerte 11.
Ny påstand
Spicer fortsatte utbruddet, og sa også at dette var første gang det ble brukt matter til å dekke for gresset på The Mall.
Dette er beviselig feil, da foto fra AP i 2013 viser at arbeidere la ut samme matter før innsettelsen til Obama.
Metro Ridership: As of 11am, 193k trips taken so far today. (11am 1/20/13 = 317k, 11am 1/20/09 = 513k, 11am 1/20/05 = 197k) #wmata
— Metro (@wmata) 20. januar 2017
Spicer mener i tillegg at det var satt opp hindre som gjorde at «hundretusener av mennesker ikke fikk møtt opp så raskt som under tidligere innsettelser». Du kan se hele hans uttalelse her.
Spicer brukte ordet «samhold» flere ganger under sin monolog med pressen, og trakk frem det faktum at «flere enn Trump bør være ansvarlig for å samle landet»:
– Denne typen uærlighet i media, gjør det til en vanskeligere utfordring å samle landet. Det har vært en del snakk i media om at Donald Trump er ansvarlig for å samle landet, og jeg er her for å fortelle dere at det går to veier. Vi skal holde pressen ansvarlig også. Det amerikanske folk fortjener bedre og så lenge Trump er talsmann for denne fantastiske bevegelsen vil han gi sitt budskap direkte til det amerikanske folket - hvor hans fokus alltid vil være, sier Spicer.

«Seertall-juks»
Det stopper ikke der. Spicer, som av flere er oppkalt etter «Komiske Ali», etter hans åpenbart feilaktige uttalelser, mener at «dette er den mest sette presidentinnsettelsen i USA noen gang».
Feil igjen. Beregninger fra analyseselskapet Nielsen viser at rundt 31 millioner så TV-dekningen av Trumps innsettelseseremoni.
Demonstrasjoner mot Donald Trump over hele verden
Antallet seere slår de 20,6 millioner som så Barack Obamas andre innsettelsesseremoni i 2013, men ifølge AP er en presidents andre seremoni ofte mindre sett enn den første.
Obamas første i 2009 tiltrakk seg 37,8 millioner seere.
– Mest sett
Nydøpte «Komiska Ali», som nå trender på Twitter, mener derimot at dette ikke stemmer.
– Dette var den mest sette innsettelsen noen gang. Punktum, freste han fra presserommet i Det hvite hus.
I cannot be alone in finding @seanspicer reminding me of this guy… #comicalali #comicalspicer #theendtimesareuponus pic.twitter.com/J7rsyPjqzv
— Tim W (@clank75) 22. januar 2017
Tallene og fotografiene viser noe annet, og da får Price gjennomgå på internett.
Buzzfeed har blant annet lagt frem en samling av «memes» som inkluderer pressetalsmannen.
Fox News hadde for øvrig flest seere med 8,4 millioner, etterfulgt av NBCs 5,8 millioner.
Den mest sette innsettelsesseremonien siden 1969 er da Ronald Reagan ble tatt i ed i 1981, noe som ble sett av 41,8 millioner.

Debattene mellom Trump og Hillary hadde for øvrig rekordmange seere. Den første TV-debatten i september tiltrakk seg 84 millioner seere.
Millioner av kvinner marsjerer verden over etter Trumps innsettelse
Talen Donald Trump holdt etter at han ble tatt i ed som USAs nye president, er for øvrig den korteste siden Jimmy Carter for 40 år siden.
Komiske Ali
«Komiske Ali» kommer for øvrig opprinnelig fra Mohammed Saeed al-Sahaf.
Han var Iraks informasjonsminister under Irak-krigen, og dag etter dag feilinformerte han pressen om hva som egentlig skjedde.
Selv da TV-kameraene filmet amerikanske stridsvogner som kjørte inn i Bagdad, nektet han for at dette fant sted - og påstod alltid at Irak hadde tilnærmet full kontroll.