IBU med u-sving etter stjernenes dopingraseri

Ønsker å godkjenne regelendringer før VM.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) opplyser i en pressemelding søndag morgen at det vil bli kalt inn til ekstraordinær kongress før VM.

– IBU-styret forstår fullt ut og støtter initiativet til utøverne om å skjerpe reglene for antidoping-arbeid. Både mot medlemsforbund og individuelle idrettutøvere. For å implementere de nye reglene så snart så mulig, kaller IBU inn til en ekstraordinær kongress for å godkjenne regelendringer og sette dem ut i praksis før VM i Hochfilzen. Det skriver IBU i pressemeldingen.

Endret mening over natten
Lørdag kveld kalte forbundet inn til et ekstraordinært styremøte.

Både Martin Fourcade og Ole Einar Bjørndalen var skuffet og sinte etter møtet, da det ble kjent at IBU ikke ville gjøre noe med dopingbrevet fra utøverne før om tidligst ett og et halvt år. Men nå har altså forbundet valgt å ta grep.

– Jeg er forbannet, var Martin Fourcades eneste kommentar på vei ut fra møtet.

Ole Einar Bjørndalen kunne forstå franskmannens sinne.

– Vi aksepter ikke halvannet års venting på at kongressen kanskje skal gjøre noe. Vi ønsker et rent mesterskap som kommer om noen uker. Da må vi ha en reaksjon fra IBU, sa 43-åringen til TV 2 lørdag.

Tre krav
IBU har fått sterk kritikk etter at McLaren-rapporten ble offentliggjort. I rapporten ble 31 russiske skiskyttere nevnt, og noen av dem har fortsatt å konkurrere i verdenscupen. Kun de to IOC har innledet dopingsak mot er blitt suspendert av IBU.

Under et ekstraordinært styremøte før jul besluttet IBU å innlede etterforskning av de 29 mistenkte utøverne, men ville ikke suspendere dem.

160 utøvere har gått sammen og signert en underskriftskampanje, der man krever en kraftig opptrapping av sanksjoner i framtidige dopingsaker.

Det er formulert tre konkrete krav i dopingbrevet til IBU. Utøverne ønsker opp til åtte års utestengelse for doping i framtida. De har også bedt om høyere bøter til de nasjonale særforbundene. Nå kan boten maksimalt være 200 000 euro.

I tillegg krever de at forbundene kan miste kvoteplasser i verdenscupen ved dopingsaker. For eksempel at man går fra å ha seks utøvere, til kanskje fire eller fem, sa den tsjekkiske skiskytteren Michal Šlesingr til TV 2 Sporten.

Ole Einar Bjørndalen er eneste nordmann som har signert på underskriftskampanjen.