Bjørndalen og Fourcade skuffet: – Er forbannet

Skiskytterstjernene freser mot IBU.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Anterselva/Bergen (TV 2): Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) kalte lørdag kveld inn til pressekonferanse etter et ekstraordinært styremøte.

Det skulle etter planen etterfølges av en pressekonferanse der både utøvere og lagledere var invitert.

Utøverne ble briefet først, og både Fourcade og Ole Einar Bjørndalen er skuffet og sinte på IBU etter møtet i kveld.

IBU vil ikke gjøre noe med dopingbrevet fra utøverne før om tidligst ett og et halvt år.

– Jeg er forbannet, er Martin Fourcades eneste kommentar på vei ut fra møtet.

– Jeg er skuffet
Ole Einar Bjørndalen forstår franskmannens sinne.

– Vi aksepter ikke halvannet års venting på at kongressen kanskje skal gjøre noe. Vi ønsker et rent mesterskap som kommer om noen uker. Da må vi ha en reaksjon fra IBU, sier 43-åringen til TV 2.

– Du er også skuffet og sint?

– Ikke så veldig sint, men jeg er skuffet over hvordan vi blir behandlet som løpere, sier Bjørndalen.

– Hva tenker du å gjøre nå?

– Nå må vi sette oss ned med løperkomiteen og se hva det blir.

– Kan det bli aktuelt å ty til mer drastiske skritt?

– Det kan jeg ikke svare på nå. Vi må sette oss ned sammen, og finne ut hva vi har mulighet til å gjøre. Vi ønsker å ha en ren idrett, men vi kan ikke vente halvannet år til neste kongress. Selv om det skal være et demokrati, så kan vi ikke vente halvannet år, sier 43-åringen.

– Sju forblir under etterforskning
IBU har fått sterk kritikk etter at McLaren-rapporten ble offentliggjort. I den rapporten ble 31 russiske skiskyttere nevnt, og noen av dem har fortsatt å konkurrerere i verdenscupen. Kun de to IOC har innledet dopingsak mot er blitt suspendert av IBU.

Under et ekstraordinært styremøte før jul besluttet IBU å innlede etterforskning av de 29 mistenkte utøverne, men ville ikke suspendere dem.

IBU-president Anders Besseberg sier de har tatt følgende avgjørelser:

– Sju russere forblir under etterforskning av IBU, men det er ikke tilstrekkelig med bevis mot de andre utøverne for øyeblikket. Vi har åpnet en formell etterforskning mot det russiske forbundet, sier Besseberg.

– IBU vil den 9. februar ta avgjørelser basert på svarene fra det russiske forbundet, og ta stilling til om det kan bli nødvendig med en ekstraordinær kongress, fortsetter han.

– Anbefalte suspensjon
Besseberg hevder også han har bedt russerne om å ta grep.

– Jeg anbefalte det russiske forbundet å suspendere sine utøvere, men vi kan ikke pålegge dem det, sier han til TV 2.

– Jeg regner med de vurderer det. De ga i alle fall tilbake junior-VM og verdenscuprenn etter anbefaling av oss. Jeg har et inntrykk av at de tar saken alvorlig, sier skiskytterpresidenten.

Besseberg forklarer også hvorfor utøvernes ikke er blitt hørt etter sitt dopingbrev.

– Utøverne tror at vi i styret kan skiftre regler så fort vi vil og så ofte vi kan. Men våre regler er, dessverre, i veien. Det er bare kongressen kom kan endre reglene og antidopingreglene, sier Besseberg, og legger til at dersom Wada innfører endringer i sitt reglement, så kan det innføres umiddelbart.

– Hvis det er en «nødsituasjon» kan vi ha en mulighet. Hvis vi ser at noe er virkelig galt. Men vi i styret har ikke engang retten til å stemme i kongressen, fortsetter han.

Forstår Fourcades sinne
Skiskytter-presidenten forstår Martin Fourcades sinne.

– Jeg kan forstå frustrasjonen over at de konkurrerer med utøvere som kanskje har gjort seg skyldig i brudd på antidopingreglementet. Jeg forstår at de føler seg ukomfortable med situasjonen, sier Besseberg til TV 2.

Han mener det oppsto en misforståelse som gjorde at utøverne trodde møtet omhandlet brevet de har skrevet til IBU, mens det egentlig omhandlet arbeidet med det som kom frem i McLaren-rapporten.

160 utøvere har gått sammen og signert en underskriftskampanje, der man krever en kraftig opptrapping av sanksjoner i framtidige dopingsaker.

De toneangivende utøverne i oppropet har vært Martin Fourcade og tsjekkiske Michal Slesingr, og Slesingr forklarer kravene til IBU som følger:

– Vi ønsker tøffere straffer for doping i framtida, opp til åtte års utestengelse. Vi har også bedt om høyere bøter til de nasjonale særforbundene. Nå kan boten maksimalt være 200 000 euro, og vi ber om mye mer - én million euro. Vi vil også at de ulike forbundene mister kvoteplasser i verdenscupen ved dopingsaker. For eksempel at man går fra å ha seks utøvere, til kanskje fire eller fem, har tsjekkeren forklart til TV 2 Sporten.