Dagen etter Trumps innsettelse:

Millioner av kvinner verden over i demonstrasjoner

WASHINGTON DC / OSLO (TV 2): Folk over hele verden samles lørdag i marsjer for kvinners rettigheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dagen etter at Donald J. Trump ble innsatt som president i USA, ble det gjennomført nesten 700 kvinnemarsjer over hele verden. Hovedmarsjen foregikk i USAs hovedstad Washington, D.C.

– Vi har ikke fått noen oversikt over antall deltagere ennå, men det er allerede slått fast at det er flere her enn det arrangørene håpet på forhånd, sier TV 2s reporter Sonja Skeistrand Sunde som overvar demonstrasjonen lørdag.

Hun forteller at folk ropte slagord som «han er ikke min president» og knyttet nevene.

Marsjene er for å fremme solidaritet, men også en protest mot den nyvalgte presidenten og mange av hans meninger og standpunkter.

– Dette vil nok bli omtalt som en restart for de progressive kreftene i USA, og dagen når venstresiden virkelig startet kampen mot Trump og republikanerne, sa en av deltakerne til TV 2.

– Jeg var både på innsettelsen og dagens marsj. Det var påfallende hvor mye yngre dagens demonstranter var, enn gruppen som feiret Trump de siste dagene, sa en annen.

Se bilder fra Washington nederst i saken

Vil sende en «dristig beskjed» til den nye regjeringen

marsjens nettsider skriver arrangørene at «retorikken i den nylige valgkampen har fornærmet, demonisert og truet mange av oss», og ramser opp en rekke minoriteter og grupper som Trump har støtt på sin vei til USAs mektigste stilling. De fortsetter:

«Women’s March on Washintgon vil sende en dristig beskjed til vår nye regjering på deres første dag, og til verden om at kvinners rettigheter er menneskerettigheter.»

Noen av de som holdt tale for de mange tusen oppmøtte, var skuespilleren Scarlett Johansson og filmskaperen Michael Moore. Fra talerstolen krevde Moore at nye stemmer trer frem i Det demokratiske partiet, og at det var på tide å utfordre de som leder partiet.

– Vanvittig mange mennesker

I Washington var det forventet opp mot 200.000 deltakere, og TV 2s reporter på stedet kunne bekrefte at det var voldsomme folkemengder i sentrum.

– Det er helt vanvittig mange mennesker i gatene, forteller reporter Sonja Skeistrand Sunde.

Sunde kunne også rapportere om at det er mange med plakater med anti-Trump budskap, selv om det i utgangspunktet ikke er hovedpoenget med marsjen.

– De som arrangerer dette er veldig opptatt av at dette ikke er en demonstrasjon direkte mot Trump, men en demonstrasjon for kvinner og kvinners rettigheter, sa Sunde.

Millioner av deltakere

Ifølge arrangørene var det mer enn to og en halv millioner mennesker verden over som har registrert seg for å delta i det som skal være fredelige demonstrasjoner.

Hele lørdag strømmet deltakere inn til sentrum av hovedstaden i USA.

Folk i marsj i Oslos gater lørdag 21. januar. Foto: Bjørn Thomas Mæhlum Olsen/TV 2 
Folk i marsj i Oslos gater lørdag 21. januar. Foto: Bjørn Thomas Mæhlum Olsen/TV 2 

Women’s March arrangeres mange steder i verden, blant annet i Sydney, Bangkok, Tel-Aviv, Moskva, Berlin, London, København, Stockholm, Buenos Aires og Ottowa.

I Norge ble marsjene arrangert i Oslo, Bergen og Trondheim. Women’s March arrangeres «i solidaritet med våre amerikanske søstre for å uttrykke våre felles verdier: Likestilling, mangfold, inkludering og et bærekraftig miljø», skriver arrangørene på nettsiden for marsjen.

Også mange menn deltar i marsjene verden over, for å vise sin støtte til kvinner. CNNs reporter i London rapporterer om at rundt 40 prosent av folkemengden er menn.

Bilde fra marsjen i Washington DC lørdag. Foto: Thor Steinhovden