OMSTRIDT: Gambias diktator Yahya Jammeh trekker seg etter 22 år i Gambias hovedsete.
OMSTRIDT: Gambias diktator Yahya Jammeh trekker seg etter 22 år i Gambias hovedsete. Foto: Reuters

Diktatoren går av etter 22 år. Nå risikerer han fengsel

To dager etter valgnederlaget trekker Gambias diktator seg. Militærtropper fra fem andre land står klare dersom det ikke skjer.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det har vært mye uro i Gambia etter at Yahya Jammeh, som har vært landets president i 22 år, har nektet å gi fra seg makten til landets nyinnsatte president, Adama Barrow. Selv om Jammeh tapte valget i desember i fjor.

Barrow ble torsdag tatt i ed som Gambias president på den gambiske ambassaden i Senegal, uten at det har brydd Jammeh i særlig stor grad – frem til nå.

– Det er ikke bekreftet enda, men troverdige kilder forteller meg at han forlater presidentstolen i løpet av lørdagen, sa Barrow til nyhetsbyrået AP.

Jammeh har ankommet flyplassen i hovedstaden Banjul, og er i ferd med å forlate landet.

Ønsker ikke krig
Jammeh trekker seg etter flere timer i samtaler med afrikanske ledere og trusler om militærintervensjon fra flere av nabolandene.

– Jeg synes ikke blodsutgytelse er nødvendig, sa Jammeh på statlig TV lørdag.

Militære styrker fra fem afrikanske naboland står nå inne i det vestafrikanske landet for å forsikre seg om at Jammeh faktisk gjør det han lover. Det er soldater fra Senegal, Ghana, Nigeria, som rullet torsdag over grensene til Gambia, uten å møte motstand.

Etter noen timer stanset de framrykkingen for at Jammeh skulle få en siste sjanse til å gi seg uten å bli hentet med makt.

Landet står stille
45 000 gambiere har flyktet fra landet i frykt for at en krig skal slå ut. De fleste butikker er stengt, bakeriene er lagt ned og det er mange som ikke tør møte opp på jobb, viser flere rapporter.

Jeffrey Smith styrer Vanguard Africa som er en organisasjon som jobber for et fritt og demokratisk Afrika. Han mener Jammeh bør fengsles.

– I en ideell verden vil Jammeh måtte stå ansvarlig for de mange kriminelle handlinger han har begått siden 1994, sier Smith til nyhetsbyrået AP.

Flere er kritiske til hvordan Jammeh har styrt landet med jernhånd, og mener han bør straffes.

Evig takknemlig
Jammeh på sin side har uttrykt at det viktigste er å beholde freden i landet.

NY PRESIDENT: Folkevalgte Adama Barrow<b> tar over etter Jammeh. </b>Foto: AP
NY PRESIDENT: Folkevalgte Adama Barrow tar over etter Jammeh. Foto: AP

– Jeg har besluttet med god samvittighet å gi fra meg makten i landet. Jeg er det gambiske folk evig takknemlig. Min avgjørelse er ikke styrt av noe annet enn at jeg setter dere, det gambiske folket, og vårt kjære land først, sier Jammeh.

Han kom ikke med detaljer om hva slags avtale han nå har inngått, men dette setter forhåpentligvis et endelig punktum for de politiske urolighetene i Gambia.

Flykter
Jammeh reiser trolig til Guinea etter valgnederlaget.

Han vil bli eskortert ut av landet av Guineas president Alpha Conde.

Det er uvisst om han kommer til å slå seg ned der, men Jammeh eier et hus i Guinea og ekspresidentens kone har flere slektninger i landet.

– Jammeh returnerer til Gambia så snart det er trygt, sier Barrow til AP.

Styrt med jernhånd
Jammeh kom til makten etter et kupp i 1994.

PÅ PLASS: Militære styrker fra fem afrikanske land står inne i det lille vestafrikanske landet, for og forsikre seg om at Jammeh faktisk gjør det han lover. Foto: AFP
PÅ PLASS: Militære styrker fra fem afrikanske land står inne i det lille vestafrikanske landet, for og forsikre seg om at Jammeh faktisk gjør det han lover. Foto: AFP

Siden har han vunnet valgene i 1996, 2001, 2006 og 2011 etter at et grunnlovstillegg som begrenser antallet presidentperioder ble fjernet.

Han har uttalt at han vil styre «i en milliard år om Allah vil», skriver The Guardian. Politiske motstandere kaller han for et «ondt skadedyr».

For å unngå uro og protester på valgdagen sørget presidenten for å kutte landets telefon- og internettlinjer, men det hjalp ikke den tidligere presidenten.

Barrow
Barrow har bakgrunn fra flere av Gambias stammer og har bred støtte fra ulike grupper som Jammeh med vilje skal ha forsøkt å så splid mellom under sitt styre.

Valgsystemet i Gambia er for øvrig helt unikt.

Velgerne bruker klinkekuler som de slipper oppi spesielle beholdere som symboliserer de ulike kandidatene.

(TV 2 / NTB)