Lørdag var det bilvask på alle brannstasjoner i Karmøy kommune. Pengene går til kollegaen Jens Egil Vikanes og støttegruppen «Brannmenn mot kreft».
Lørdag var det bilvask på alle brannstasjoner i Karmøy kommune. Pengene går til kollegaen Jens Egil Vikanes og støttegruppen «Brannmenn mot kreft». Foto: Støttegruppen for Jens Egil Vikanes

Brannmennene vasket biler for å samle inn penger til sin kreftsyke kollega Jens Egil (58)

– Det er overveldende og vanskelig å ta inn over seg, sier Jens Egil Vikanes til TV 2 om kronerullingen for hans kamp mot kreften.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lørdag stilte brannmenn på Karmøy opp med bilvask for å samle inn penger til sin kreftsyke kollega Jens Egil Vikanes (58).

Initiativet kom fra Karmøy brann- og redningsvesen, og brannmennene stilte i full uniform på alle brannstasjonene.

For 150 kroner fikk bileiere vasket kjøretøyet for hånd lørdag ettermiddag.

Initiativtakeren bak kronerullingen, Finn Helge Quist, sier til TV 2 at det er svært rørende å se hvordan hele distriktet samler seg og stiller opp for den 58 år gamle brannmannen – som er både far og bestefar.

– Det bor mye godt i folk. En sånn situasjon får frem det beste i alle, sier Quist.

Lørdagens brannmannbilvask er blant en rekke tiltak som har vært satt i gang for å samle inn tilstrekkelige midler til en potensielt livreddende behandling i utlandet.

– 1,15 million kroner er hittil samlet inn, og vi anslår at det trengs 2 millioner kroner til en potensielt livreddende behandling for Jens Egil. Han har fått dødsdommen av to norske sykehus, sier Quist.

Det begynte med at han leste bloggen til Jens Egil, men Quist ante ikke da hvem han var.

– Men jeg klarte å lese mellom linjene at han trengte hjelp nå. Så sa kona mi at jeg måtte ringe ham, sier Quist til TV 2.

Hans kone var nemlig barndomsvenn med Jens Egil, og det var hun som oppfordret Quist til å ta kontakt. Deretter ble facebooksiden «Støttegruppen for Jens Egil Vikanes» opprettet.

– Ekstremt ydmyk og takknemlig

Vikanes ønsket først ikke at det skulle settes i gang kronerulling for ham, men sier nå at tiltaket har gitt ham håp.

– Det er et enormt engasjement, og det er overveldende og vanskelig å ta inn over seg. Jeg er ekstremt ydmyk og takknemlig for hjelpen som blir gitt. Hvis jeg skal bli frisk, er dette håpet, sier Jens Egil Vikanes til TV 2.

Han er full av lovord om initiativtakeren Finn Helge Quist.

– Han er en helt fantastisk person, sier kreftsyke Vikanes.

PÅ VEI TIL OSLO: Jens Egil Vikanes og Finn Helge Quist.
PÅ VEI TIL OSLO: Jens Egil Vikanes og Finn Helge Quist. Foto: Støttegruppen for Jens Egil Vikanes

bloggen sin har brannmannen, læreren og den tidligere fotballspilleren siden høsten 2016 skrevet om sitt viktigste og tøffeste kamp. Om fortvilelse og nedturer som har vendt til håp. Nyttårsaften så han tilbake på det han beskrev som «en eneste lang nedtur», med mislykket operasjon og tøff cellegiftbehandling etter at han fikk påvist gallesteinskreft.

«En dag uten trening, har for meg vært en dag uten mening. Jeg vil påstå at jeg har vært i relativt god form til å være 58 år, men fy søren så fort musklene og kreftene forsvinner. I dag sliter jeg med å gå ut på kjøkkenet, må i perioder ha hjelp til å vaske meg og kle på meg ... Ellers opplever jeg daglig å få mange gode hilsener og oppmuntringer fra venner. På Facebook koker det i perioden. Vennene mine, både nære, litt mer perifere og mange jeg ikke kjenner, er bare helt fantastiske. De gir meg masse energi til å vinne denne kampen. Så noe godt kommer det faktisk også ut av denne grusomme kreftdiagnosen min. Finn Helge er blitt en venn for livet. Den jobben han gjør for meg er ubeskrivelig, og han kjente jeg jo ikke før jeg fikk kreft. GLAD I DEG, Finn Helge!»

Quist berømmer sin kreftsyke venn for å selv sette ord på kampen mot kreften, og sier at bloggen er lest og delt av over 40.000. Tidligere denne uken ble første del av planene satt ut i livet, da de to reiste til Oslo for samtaler med eksperter på immunterapi.

– Det er fantastisk å se. Hans åpenhet hjelper, og han har fått henvendelser fra hele landet etter at han begynte med dette. Han går foran med å dele sin historie med andre, sier Finn Helge Quist til TV 2.