SPILTE ULOVLIG: Rodrigo Sousa (til venstre) er en av tolv brasilianske spillere som har spilt for Øst-Timor etter å ha fått en dåps- eller fødselsattest forfalsket.
SPILTE ULOVLIG: Rodrigo Sousa (til venstre) er en av tolv brasilianske spillere som har spilt for Øst-Timor etter å ha fått en dåps- eller fødselsattest forfalsket. Foto: Joshua Paul/AP Photo

Miniputten begynte å vinne – så viste det seg at fødsels-attestene var forfalsket

Øst-Timor straffet etter å ha stilt med brasilianske spillere.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det lille landet Øst-Timor i Sørøst-Asia har 1,23 millioner innbyggere og har aldri vært kjent for å ha et spesielt godt fotballag.

Den unge nasjonen, som fikk full uavhengighet den 20. mai 2002, tok sin første seier og største seier da de vant 5-1 mot Kambodsja i 2012.

Nå er de fratatt seieren i den kampen, og resultatene i 35 andre kamper er også strøket.

Forfalsket fødselsattester
Årsaken er at fødsels- og dåpsattester ble forfalsket, slik at et dusin brasilianske spillere kunne spille for det østtimorske landslaget.

Landslaget, som ble kalt «den lille sambanasjonen», hadde spillere som har representert brasilianske storklubber som Palmeiras og Botofago da de endelig klarte å vinne.

Nå er de utestengt fra Asiamesterskapet i 2023 etter at de viste seg at spillerne hadde forfalskede dokumenter.

– Etterforskningen identifiserte tolv brasilianskfødte spillere som var registret hos det asiatiske fotballforbundet (AFC) med forfalske fødsels- eller dåpsattester fra Øst-Timor. Dokumentene ble gitt AFC for å vise at spillere kunne spille før det østtimorske landslaget fordi en eller begge foreldrene var førdt i Øst-Timor, skriver AFC i en pressemelding.

Generalsekretæren utestengt
Under etterforskningen ble det sett på 36 kamper spilt i tidsrommet juli 2012 til oktober 2015, men dommen fra AFC gjelder kun 29 av dem. De sju andre var kamper som ble spilt under FIFAs jurisdiksjon, og det vil være Det internasjonale fotballforbundet som da eventuelt gir en straff for den ulovlige spillerbruken i de kampene.

I tillegg til å bli ekskludert fra Asiamesterskapet i 2023 har det østtimorske fotballforbundet fått en bot på 20 000 dollar. I tillegg har forbundets generalsekretær, Amandio de Araujo Sarmento, blitt utestengt fra all fotballrelatert aktivitet i tre år og gitt en bot på 9 000 dollar.

Dette er de tolv spillerne som ble brukt ulovlig:
Ramon de Lima Saro, Paulo Helber Rosa Ribeiro, Diogo Santos Rangel, Rodrigo Sousa Silva, Patrick Fabiano Alves Nobrega Luz, Paulo Cesar da Silva Martins, Jairo Pinheiro Palmeira Neto, Felipe Bertoldo do Santos, Junior Aparecido Guimaro de Souza, Jaime Celestino Dias Braganca, Heberty Fernandes de Andrade og Thiago dos Santos Cunha.