KONTROVERSIELL MINISTER: Den daværende sportsministeren Vitalij Mutko tar imot OL-sølvvinner Julija Jefimova etter Rio-OL. Hun ble i utgangspunktet nektet deltakelse i Rio-OL etter å ha vært dopingutestengt tidligere, men fikk delta etter en dom i CAS. Hun har for øvrig ingenting å gjøre med hans seneste uttalelser.
KONTROVERSIELL MINISTER: Den daværende sportsministeren Vitalij Mutko tar imot OL-sølvvinner Julija Jefimova etter Rio-OL. Hun ble i utgangspunktet nektet deltakelse i Rio-OL etter å ha vært dopingutestengt tidligere, men fikk delta etter en dom i CAS. Hun har for øvrig ingenting å gjøre med hans seneste uttalelser. Foto: AFP PHOTO / Alexander Nemenov

Hevder sex kan være årsaken til mannlig DNA i dopingprøver

Den russiske visestatsministeren med original forklaring.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den russiske visestatsministeren, Vitalij Mutko, hevder at de kvinnelige russiske ishockeyspillerne som hadde mannlig DNA i sine urinprøver kan ha fått det i seg gjennom samleie.

Det var i McLaren-rapporten det kom frem at urinprøver fra ikke navngitte kvinnelige utøvere inneholdt mannlig DNA.

– Om du har sex fem dager før en dopingtest, kan de finne mannlig DNA i deg, sier Mutko, som var sportsminister fra mai 2012 til oktober 2016, ifølge BBC.

– Om en kvinnelig utøver gjennomfører en dopingtest innen fem dager etter akten ble gjennomført, vil testen vise at hun har mannlige hormoner, påstår visestatsministeren.

Mener russere forskjellsbehandles
Mutkos mener de russiske utøverne blir forskjellsbehandlet, og trekker paralleller til dopingsakene til den kanadiske stavsprang-verdensmesteren Shawn Barber og den franske tennisspilleren Richard Gasquet.

De unnslapp begge straff etter å ha hevdet at dopingprøver som var positive for kokain skyldtes å ha kysset kvinner som hadde tatt det forbudte stoffet.

– Man kan kysse en jente som har tatt doping. En utenlandsk blir frikjent, mens en russisk blir straffet, mener Mutko.

Kjøper ikke forklaringen
Det er imidlertid ingenting som tyder på at samleie vil føre til man finner mannlig DNA i dopingprøver. Den svenske professoren Arne Ljungqvist, som sitter i IOCs medisinske komité, bare ler når han hører påstanden.

– Det der tror jeg virkelig ikke på. DNA er veldig personlig, men deler den ikke om man har en seksuell relasjon, sier han til Expressen.

Svensken mener man lett kan avfeie forklaringen.

– Det vil jeg bestemt hevde, sier Ljungvist.