Holdt sin første tale som president:

– Vi skal følge to enkle spilleregler

Donald Trump holdt fredag ettermiddag sin første tale som USAs president. Han lover å følge to enkle spilleregler som han mener vil øke velstanden til den jevne amerikaner.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Seremonien begynte like før klokken 18 norsk. Først ble visepresident Mike Pence tatt i ed. Like etter var det Donald Trump sin tur, og de konstitusjonelle rutinene gikk smertefritt.

Deretter holdt Trump sin første tale som president. Han begynte med å takke Michelle og Barack Obama for deres innsats de siste åtte årene før han gikk til angrep på Washington-eliten.

Se hele talen i videovinduet øverst.

– Dagens seremoni har en helt spesiell betydning. Det er ikke bare et nytt parti som tar over makten, men dette er dagen vi tar makten fra Washington-eliten og gir den tilbake til folket. Dette er deres dag, dette er deres øyeblikk, sa Trump.

– Mens man har feiret her i hovedstaden, har det vært lite å feire for den jevne amerikaner.

To enkle regler

Presidenten brukte store deler av talen sin på snakke om hvordan han vil få arbeidsplasser tilbake til USA. For å lykkes med det, lover han å følge to enkle spilleregler:

– For det første skal vi kjøpe amerikanske varer, og for det andre skal vi ansette amerikanere.

Trump forsøkte også å opptre som en samlende president.

– Alle avgjørelser, enten det gjelder skattepolitikk eller utenrikspolitikk, skal tas med hensyn til dere. Mitt mål er deres mål. Vi er ett USA og vi jobber mot ett felles mål, sier han.

Trump lovet også en voldsom infrastruktur-utbygging og han sier det er slutt på tiden der man «bruker milliarder på å forsvare andre lands suverenitet mens man ikke har kontroll over USAs egne grenseoverganger».

– En hårete tale

Retorikkekspert ved Universitetet i Bergen, Trygve Svensson, er positivt overrasket etter å ha hørt talen.

– Dette var en ganske hårete tale, men det var en sterk tale, og det var en bedre tale enn jeg hadde forventet.

Svensson er ikke i tvil om at Trump treffer en nerve i det amerikanske folket.

– Han brukte budskapet som han brukte i valgkampen: Han trekker frem at USA har gjort det dårlig, at de har tapt på mange områder og at mange amerikanere føler seg glemt. Vi snakker om et land der enkelte ikke har opplevd lønnsvekst på mange tiår.

– Han erklærer at det er slutt på dette, og han garanterer at folk vil bli hørt. Det er et budskap som går hjem, sier Svensson.

Nasjonalistisk tale

Retorikkeksperten beskriver talen som «den mest nasjonalistiske talen som er holdt etter andre verdenskrig».

– Den kommer til å bli lagt merke til, og jeg tror den vil vekke bekymring der ute. Verdens mektigste mann erklærer at han vil sette USA først i alle sammenhenger.

– Det er uvisst om han ruster seg for en handelskrig, men det er i hvert fall tydelig at talen er skrevet med en ideologisk kjerne av nasjonalisme og patriotisme. Det har ikke vært vanlig i internasjonal storpolitikk de senere årene, sier Svensson.

Store demonstrasjoner

I timene før innsettelsen og talen tok demonstranter til gatene i Washington. De ødela biler og knuste butikkvinduer mens de ropte slagord som understreket deres misnøye med den nye presidenten.

Store politistyrker var på plass for å holde situasjonen under kontroll. De brukte blant annet vannkanoner mot aktivistene.

Demonstrasjonene mot Trump begynte allerede torsdag kveld da borgermestre, skuespillere og tusener av newyorkere møtte opp utenfor Trump Tower i New York