FÅR OVERORDNET ANSVAR: Lege Ola Rønsen blir sjefslege, men ansvar for å koordinere arbeidet innenfor samtlige grener i skiforbundet. Ansettelsen kommer som en direkte konsekvens av dopingsakene i langrennsleiren.
FÅR OVERORDNET ANSVAR: Lege Ola Rønsen blir sjefslege, men ansvar for å koordinere arbeidet innenfor samtlige grener i skiforbundet. Ansettelsen kommer som en direkte konsekvens av dopingsakene i langrennsleiren. Foto: Aas, Erlend

Rønsen skal rydde opp  i Skiforbundet

Den kjente idrettslegen hentes inn for å forbedre rutinene i Skiforbundet

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I dag ble det kjent at den erfarne idrettlegen, Ola Rønsen, blir ny sjefslege i Skiforbundet. Ansettelsen er en direkte konsekvens av de to dopingsakene som har preget norsk skisport den siste tiden.

– Overordnet ansvar

– I lys av de sakene vi har vært gjennom det siste halve året, så har skistyret sett behovet for en overordnet funksjon knyttet til systemer, rutiner, kontrollmekanismer, og rådgivning for alle grener i Skiforbundet, sier generalsekretær Stein Opsal til TV 2.

Rønsen, som også tidligere har jobbet i Skiforbundet, ser ikke på seg selv som ryddegutt.

– Jeg ser ikke på meg selv som en moralens vokter, men skal prøve å formidle god praksis på medisin, helse, og antidopingområdene. I den grad det bringer inn noen moralske, eller etiske vurderinger, så må vi ta de, sier Rønsen, som får en 30 prosents stilling i forbundet.

I Skiforbundet er man nemlig forberedt på den bestilte rapporten på bruk av astmamedisin, som kom som et resultat av TV 2s avsløring om at friske utøvere ble medisinert med astmamedisin.

– Nå får vi avvente hva rapporten sier, men skistyret er klar på at vi ikke skal operere i noen gråsoner. Så i den grad rapporten eventuelt avdekker slike ting, så vil vi ta fatt i det, sier Opsal.

Generalsekretæren understreker at langrennsleiren har vært de som har ivret mest for at Rønsen skal inn i den nye rollen, og at de er fornøyd med at en så erfaren idrettslege kommer inn for å styre helheten.

– Mulighet til å forandre

Selv er Rønsen litt mer forsiktig med å love de store forandringene. Han vil avvente konklusjonene i astmarapporten før han eventuelt forandrer rutiner.

– Jeg er positivt spent på hva som kommer fram. Jeg kjenner jo ikke dette fra innsiden, men bare fra media. Jeg ser på det som en mulighet til å eventuelt forbedre ting vi ikke er gode nok på. Det er alltid utfordrende og morsomt å jobbe med ting man kan bli bedre på, sier Rønsen.

Sett utenfra synes han at de to dopingsakene i norsk langrenn mest av alt er «trist», fordi hverken Johaug, eller Sundby hadde intensjoner om å jukse. Samtidig retter han en liten pekefinger mot praksisen i forbundet.

– Selv om sakene ikke har noe direkte forbindelse med hverandre, så synes jeg det virker som om man ikke har vært overvåkne nok på ting man burde vært mer våken på, sier Rønsen.

– Selv om det er mye vi sikkert kan bli bedre på, så er det aldri en garanti for at det aldri skjer igjen.

Likevel er Rønsens viktigste oppgave at det ikke skjer. Generalsekretæren er klar på at tabbekvoten er brukt opp.

– Vi føler ikke at det er en form for systemsvikt, eller ukultur. Vi føler det er mer tilfeldigheter det som har skjedd.

– Men det skal ikke skje. Det har en alvorlighetsgrad vi ikke kan leve med. Så vi må gjøre det vi kan for å stramme ytterligere inn, sørge for at rutinene er bedre, at systemene fungerer bedre, og at kontrollrutinene er enda bedre på tvers av alle avdelingene på huset, sier Opsal.