Stiller ut reinsdyrskaller for å støtte brorens kamp mot staten

Den samiske kunstneren Maret Anne Sara varsler samisk kunstnerstøtte til lillebrorens kamp for å beholde sin reinflokk.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Da Jovsset Ante Sara fikk beskjed om å slakte halvparten av sin reinflokk, saksøkte han staten. Han vant i tingretten, men staten anket og i lagmannsretten kan 25-åringen bli dømt ut av reindrifta.

Kan dømmes ut av reindriften

– Med meg så skyves resten av familien bort også, sier han foran ankesaken som starter i Hålogaland lagmannsrett tirsdag 24.januar.

Under tingrettsforhandlingene i Tana for et år siden stablet storesøster Maret Anne Sara 200 blodige reinsdyrhoder i en pyramide i protest mot det hun betrakter som et statlig overgrep.

– Det er jo et stort overgrep, et kulturelt overgrep, et rettslig overgrep, et personovergrep, sier kunstneren som har vært nominert til Nordisk Råds litteraturpris.

Vil synliggjøre samisk undertrykking

Nå vil hun også ta med hodeskallene, vasket og tørket, til den anerkjente Dokumenta-biennalen i Kassel i Tyskland, der hun som spesielt invitert og gjennom sin kunst vil fortelle om hvordan norske samer undertrykkes i 2017.

– Det er en synliggjøring av en ganske stor og omfattende kamp som vi står midt oppe i, sier hun.

En kamp, men også en sak som vil gi svar på hvor sterkt rettsvern Jovsset, som same og samene som urfolk har i norsk lov og internasjonale konvensjoner Norge har ratifisert.

KAN MISTE REINRETTEN: Jovsset Ante Sara står midt i en beinhard konflikt med staten. 
KAN MISTE REINRETTEN: Jovsset Ante Sara står midt i en beinhard konflikt med staten.  Foto: Lars Henriksen Doksæter/TV 2.

– Staten som både dømmende og utøvende makt møter seg selv i døren, og når man møter seg selv i døren så får integeriten en stor eksamen, sier rettsviter Ande Somby ved Universitetet i Tromsø, Norges arktiske universitetet.

– Så dette blir en viktig sak?

– Dette blir en veldig viktig sak.

Med 200 hodeskaller til Tromsø

Maret Anne skal også følge ankesaken som starter i Hålogaland Lagmannsrett i Tromsø, og i kasser som denne har hun tatt med med seg reinsdyrhodeskaller for igjen sette fokus på brorens kamp mot staten. Under rettsforhandlingene vil samiske kunstnere på ulike mpter markere støtte til Jovssets kamp.

– Jeg jobber for å synliggjøre noe som folk flest ikke Vet man ikke hva som foregår så er det veldig vanskelig å bry seg om det.

Regjeringsadvokaten, som i lagmannsretten vil være representert med Stein Erik Jahr Dahl, vil ikke la seg intervjue, men hevder i ankeerklæringen at vedtaket om at Jovsset må slakte halve flokken er lovlig. Og må han slakte 75 dyr, kan det medføre en evig tapt rett til å drive med rein.

– Så mister han den, så mister alle vi våre rettigheter, jeg, min lillebror, min tante, hennes barn, hennes barnebarn, våre framtidige barn, alt er borte, sier storesøster Maret Anne, og forhåndsvarsler en bred samisk kulturmønstring til støtte for Jovsset under rettsforhandlingene i Tromsø.