VERDENSARV: Slik så det ut. Nå har terroristene i IS ødelagt det eldgamle teateret.
VERDENSARV: Slik så det ut. Nå har terroristene i IS ødelagt det eldgamle teateret. Foto: © Omar Sanadiki / Reuters

Det fredede teateret har stått der i nesten 2000 år – så kom IS

Det har overlevd romerriket, det persiske imperiet og det ottomanske riket. Nå ligger det historiske teateret i ruiner.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Islamsk stat (IS) har ødelagt nok et historisk landemerke i Syria. Det fredede romerske teateret i Palmyra, som står på Unescos verdensarvliste, har delvis blitt smadret i stykker av terrorgruppa.

– Vi har mottatt satellittbilder fra våre kolleger ved Boston University som viser skader på fasaden til amfiteatret, sier Maamoun Abdulkarim, leder for det syriske direktoratet for fortidsminner.

Også en romersk søylekonstruksjon som kalles Tetrapylon, er blitt ødelagt. De første meldingene om skadeverket dukket opp i slutten av desember, men det er først nå opplysningene er bekreftet med satellittbilder.

– Denne ødeleggelsen er en ny krigsforbrytelse og et voldsomt tap for det syriske folket og menneskeheten, sier Irina Bokova, som leder FN-organisasjonen UNESCO.

Satellittbilder fra stedet viser «betydelige skader», ifølge nyhetsbyrået AP. Av 16 søyler i Tetrapylon – som i hovedsak var en rekonstruksjon – står bare to igjen.

IS gjenerobret Palmyra i desember, ni måneder etter at de ble drevet ut av området av syriske regjeringsstyrker med støtte fra Russland. Også forrige gang de ytterliggående islamistene kontrollerte oldtidsbyen, ble flere viktige fortidsminner ødelagt.

(NTB / TV 2)