Politiet advarer mot voldelig trend: – Ungdom helt ned i 13-årsalderen møtes for å slåss

Ungdom møtes gjennom sosiale medier for å slåss, og i mange tilfeller filmes og distribueres den grove volden.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nå går politiet ut og advarer mot den økende trenden «beefing». Dette er en aktivitet som foregår i lukkede grupper på sosiale medier. Ungdom som enten kjenner hverandre fra før eller som er totalt fremmede for hverandre avtaler å møtes for å slåss. Andre møter opp for å se på.

– Det som er spesielt er at det er ungdom helt ned i 13-14-års alder som er med på dette, og det er en trend som sprer seg til flere steder i landet, forteller Morten Stavn fra politiets ungdomspatrulje i Asker.

Utsettes for svært grov vold

Politiet er svært bekymret for at ungdommer skal komme til skade og ber nå foreldre engasjere seg for å få slutt på volden som i flere tilfeller har antatt særdeles grove former.

– Vi har eksempler på at ungdom har fått brudd på kraniet som en følge av volden, forteller Stavn.

– De vet ikke hva de er i stand til å gjøre når de blir så sinte og i ytterste konsekvens en ungdom få skader som varer livet ut.

Filmer volden

Det er ofte store grupper som møtes og i mange tilfeller filmes og deles den grove volden på Snapchat, Facebook eller andre sosiale medier.

– Det er alvorlig at slike videoer blir lagt ut uten offerets samtykke, det blir værende der for evig og alltid og det sprer seg. Det er derfor vi advarer nå.

– Hvilke grupper er det som driver med dette?

– Det er ingen spesifikk gruppe, men det er først og fremst gutter dette dreier seg om, og det er gutter fra alle sosiale lag.

Tar kontakt med foreldre

Politiet har klart å avdekke noen av gruppene som organiserer «beefing»-treff og har formulert et brev som sendes til direkte til ungdommenes foreldre for å informere og advare dem mot fenomenet. Så langt føler politiet at dette er den mest effektive måten å forebygge på, men de frykter at omfanget er mye større enn de har oversikt over.

– Det er klart at dette bare er toppen av isfjellet for vi ser at dette er en økende trend i mange politidistrikter i Norge.