BRANN, LYN OG LEICESTER: Både Brann og Lyn har rykket ned sesongen etter de vant serien. Gjør Leicester det samme?
BRANN, LYN OG LEICESTER: Både Brann og Lyn har rykket ned sesongen etter de vant serien. Gjør Leicester det samme? Foto: Bilder fra Scanpix

Leicesters verste mareritt?

Her er mesterlagene som rykket ned

Leicester er allerede tidenes dårligste regjerende Premier League-mester. 
Sjekk hvilke historiske lag de ikke vil kopiere!

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Premier League lørdag fra 13.00 på TV 2 Sport Premium og TV 2 Sumo!

Slik skaffer du deg Premier League-tilgang!

Spill Fantasy Premier League!

Leicester er foreløpig poengmessig tidenes dårligste regjerende mester i Premier League, ettersom revene kun har tatt 21 poeng på de første 21 kampene denne sesongen.

Claudio Ranieris 15.-plasserte Leicester-lag har med det tre poeng mindre enn det regjerende mester Chelsea hadde da de lå på 14. plass på tilsvarende stadium forrige sesong.

– Det er et forferdelig forsvar av Premier League-tittelen. Det snakkes om at man må ha omtrent 38 poeng og et snitt på ett poeng per kamp for å holde seg. Foreløpig klarer de seg akkurat. De er ikke i nærheten av det nivået de var på forrige sesong, sa Brede Hangeland etter 0-3-tapet mot Chelsea forrige helg.

TV 2-ekspert: – De kommer ikke til å rykke ned
Forrige sesongs Chelsea-lag endte til slutt på 10. plass, og ble med det den dårligste regjerende mesteren i Premier League noensinne, tre plasseringer lengre nede enn det Blackburn havnet på i 1995/96-sesongen.

– Det er ingen panikk i Leicester. For ett år siden var Chelsea i denne posisjonen, og det var kaos. Mourinho fikk sparken, og det var problemer i klubben. Men i Leicester er det ingen problemer. Det er ingen snakk om at Ranieri får sparken. De aksepterer situasjonen, sa Trevor Morley.

TV 2-eksperten er klar på at Leicester ikke rykker ned, til tross for at kun fem poeng skiller ned til nedrykksstreken.

– De er i åttedelsfinalen i Mesterligaen. De vil overleve i Premier League. Det er ikke noe «big deal». De havner midt på tabellen. De kommer ikke til å rykke ned. Det er ingen problemer rundt klubben. Det vil ordne seg, sa Morley.

Ti lag som gikk fra ligatittel til nedrykk
Kun tiden vil vise hvordan Leicester-sesongen ender, men de har uansett en vei igjen å gå før de konkurrerer med fotballhistoriens verste forsvarere av en ligatittel.

Det finnes nemlig flere eksempler på lag som har gått direkte fra ligatittel til nedrykk, og her er ti av de mest kjente:

1. Manchester City - 1936-38

De lyseblå fra Manchester vant sin første ligatittel noensinne i 1936/37, blant annet med den legendariske burvokteren Frank Swift mellom stengene. Mannen som i tragiske omstendigheter omkom som en av journalistene i München-ulykken i 1958 er blant mange regnes for å være tidenes beste City-keeper, hadde 30 centimeter store hender og skal ha vært mannen som oppfant utkastet.

Den påfølgende sesongen var det dog ikke nok med en keeper med enorme hender. Regjerende mester City scoret riktignok flest mål av samtlige (!), men deres totale målforskjell på 80-77 holdt kun til 36 poeng på 42 kamper. Dermed ble det 21. plass og nedrykk fra engelsk fotballs øverste divisjon.

2. Nürnberg - 1967-69

Nürnberg har ti tyske titler, og i glansårene på 20-tallet gikk de kun under navnet «Der Club» grunnet sin overlegenhet. De vant også den første nasjonale Bundesligaen i 1967/68, med stjernespissene Franz Brungs og Heinz Strehl i spissen.

Sommeren 1968 foretok dog trener Max Merkel en overhaling av spillertroppen, og med 13 nye spillere og en betraktelig yngre spillertropp ble det for tøft for den regjerende mesteren. Merkel fikk sparken i mars, og den nye sjefen Kuno Klotzer klarte ikke å redde dem. Fasiten ble 29 poeng og 17. plass etter 34 serierunder.

3. Herfølge 1999-2001

Det danske sensasjonslaget Herfølge stod for en av Skandinavias største fotballsjokk noensinne på klubbnivå da de gikk til topps i Superligaen i 1999/2000. Køge - en forstad til Herfølge - var på den tiden den minste byen som noensinne hadde hatt et lag øverst i Danmark, og ledet av John «Faxe» Jensen sjokkerte laget som hadde blitt nummer fem sesongen før alle, og vant ligaen to poeng foran Brøndby.

Suksessen kunne ikke vare, og 2000/01-sesongen startet med å tape 0-6 sammenlagt over to kamper mot Rangers i kvalifiseringen til Mesterligaen. Derfra gikk det kun nedover, og da 00/01-sesongen var over stod de bokført med kun sju seire - det nest dårligste i dansk ligasammenheng noensinne. Med 30 poeng på 33 kamper ble det 11. plass av 12. mulige og nedrykk for klubben som i 2009 slo seg sammen med Køge BK og dannet HB Køge.

4. Brann - 1963-64

Også i Norge har vi eksempler på at regjerende mestere kan gjøre det fryktelig svakt. Etter to gull på rad var det nemlig slutt på gleden for bergenserne i 1964. Anført av stjernene Roald «Kniksen» Jensen og Rolf Birger «Pesen» Pedersen hadde de vunnet både Hovedserien i 1961/62 og den første sesongen med bare én avdeling i toppdivisjonen i 1963.

Og selv om trener Oddvar Hansen forsvant til Østerrike for å videreutdanne seg og ble erstattet av østerrikeren Pepi Stroh, kunne ingen forutse nedturen. Flere av de sentrale spillerne ble skadet og kombinert med at Bjørn Oddmar Andersen sluttet midtveis i sesongen da militærtjenesten var over og at Roald «Jollen» Paulsen flyttet for å bosette seg i utlandet, ble det for tøft for bergenserne. I løpet av 18 kamper benyttet Sportsklubben hele 23 ulike spillere, vant kun tre kamper og endte som nummer ni av ti lag på norsk fotballs øverste nivå. Hele 14 poeng skilte til serievinner Lyn.

FRA SERIEGULL TIL NEDRYKK: I denne kampen sikret Brann seriemesterskapet med 3-1-seier over Vålerenga i 1963. Året etter rykket de ned. 
FRA SERIEGULL TIL NEDRYKK: I denne kampen sikret Brann seriemesterskapet med 3-1-seier over Vålerenga i 1963. Året etter rykket de ned.  Foto: Børretzen, Sverre A.

5. Lyn - 1968-69

Fem år senere var det Lyn sin tur til å smake på nedtur etter suksess. Etter å ha vunnet 14 av 18 kamper i 1968, anført av storscoreren Ola Dybwad-Olsen og Harald «Dutte» Berg, ble de seriemester fire poeng foran Rosenborg og vant også cupen. På vinteren imponerte de stort i cupvinnercupen, og røk såvidt 4-5 sammenlagt mot Barcelona i kvartfinalen.

Men da seriefotballen startet igjen var Lyn-gjengen raskt nede igjen på jorden. To seire og ett tap på de første tre var godkjent, men etter 1-8 mot Strømsgodset i den fjerde serierunden kom man seg i realiteten aldri etter sjokket. En seier i juni og en i august var beholdningen, og med tolv poeng på 18 kamper ble det nedrykk til nivå to.

Også to ganger til har dette skjedd i norsk målestokk, ettersom både Freidig (1948 og 1949) og Fram Larvik (1950 og 1951) har gjort det samme. Begge disse var dog før den nasjonale serien som ble opprettet i 1962.

VANT THE DOUBLE: OSLO 19681027 Ola Dybwad Olsen, kaptein Andreas Morsibak med Kongepokalen og Jan Berg feirer cuptriumf i 1968.
Foto: NTB / Scanpix
VANT THE DOUBLE: OSLO 19681027 Ola Dybwad Olsen, kaptein Andreas Morsibak med Kongepokalen og Jan Berg feirer cuptriumf i 1968. Foto: NTB / Scanpix Foto: Scanpix

6. Helsingborg - 1933-35

30 år før Brann var det også en klubb i vårt naboland som gikk fra to strake ligatitler til nedrykk. Gigantene fra Helsingborg vant nemlig Allsvenskan både i 1932/33 og 1933/34, med blant annet skyttarkungen Torsten Bunke i laget. Begge årene triumferte de med kun ett poengs margin til GAIS fra Göteborg.

I 1935 ble det dog nedtur for begge toppklubbene, og selv om GAIS nok var misfornøyd med sin 5. plass, gikk det betraktelig verre for den regjerende mester. 15 poeng på 22 kamper holdt kun til 11. plass, og nedrykk med tre poengs margin. Sørkystklubben trengte to sesonger på nivå to før de kom tilbake, men imponerte med 3.plass i comeback-sesongen på øverste nivå i 1937/38. Neste titteltriumf kom i 1940/41.

7. Kjøbenhavns Boldklub - 1950-51

Også i Danmark foregikk det spesielle sesonger, og det største jojo-laget av dem alle var i en periode KB. Klubben som i 1991 slo seg sammen med B 1903 og dannet FC København, var nemlig den mest suksessfulle i Danmark og vant 15 ligatitler mellom 1913 og 1980.

De mest utrolige årene i klubbens historie var nok uansett dem mot slutten av 1940-tallet og begynnelsen av 50-tallet, da de ble mestere i 48, 49 og 50. I 1950 tok de 28 poeng på 18 kamper, og vant ligaen ett poeng foran AB. Året etter fikk nok en gang ligamesteren 28 poeng, men da var det AB som havnet øverst. KB på sin side havnet nederst, med usle 14 poeng på 18 kamper.

OVERTOK ETTER KB: FC København ble dannet i 1991 og fulgte i fotsporene til KB. Her et bilde fra 2003, av Todi Jonson og Erik Mykland. Oppgjøret er for øvrig mot Herfølge, som noen år tidligere sjokkert Fotball-Danmark
OVERTOK ETTER KB: FC København ble dannet i 1991 og fulgte i fotsporene til KB. Her et bilde fra 2003, av Todi Jonson og Erik Mykland. Oppgjøret er for øvrig mot Herfølge, som noen år tidligere sjokkert Fotball-Danmark Foto: Claus Bjoern Larsen

Laget som hadde vunnet ligaen tre år på rad hadde mot alle odds rykket ned, men tro ikke at jojo-tilværelsen stoppet der. I 1952 rykket de nemlig opp igjen, før de vant ligaen på ny i 1953. Seks begivenhetsrike sesonger, med andre ord!

8. Haka Valkeakoski - 1995-96

Finland er det eneste landet der den regjerende mesteren har rykket ned to sesonger på rad. Først vant TPV Tampere i 1994 og rykket ned i 1995, før FC Haka repeterte «prestasjonen». Og selv om det var overraskende da 1994-mesteren TPV rykket ned i 1995, var Hakas tilsvarende prestasjon det påfølgende året enda mer overraskende.

I 1995 vant de Veikkausliiga med seks poengs margin til MyPa Anjalankoski, men det påfølgende året vant de kun seks av 22 ligakamper og rykket ned. Potensialet i laget var dog enormt, noe som skulle bevises de neste årene. Engelskmannen Keith Armstrong overtok nemlig ansvaret for laget, rykket opp igjen i 1997 og ledet laget til strake ligatitler i 1998, 1999 og 2000.

9. EP Sétif - 1986-87

Det er ikke bare på det europeiske kontinentet det forekommer fotballsjokk, og det største sjokket av alle de afrikanske stammer nok fra Algerie og 1986/87-sesongen. Sesongen i forveien hadde de vunnet sin andre ligatittel noensinne, fem poeng foran MP Oran, og kvalifiserte seg med det også for den afrikanske «African Cup of Champions Clubs».

1987/88-sesongen ble en betraktelig mindre suksess, og utrolig nok havnet klubben under nedrykksstreken da sesongen var over. 34 poeng på 34 kamper holdt til 14. plass, den øverste av nedrykksplassene. Utrolig nok gikk de allikevel hele veien i den afrikanske mesterturneringen, vant finalen over to kamper mot Iwuanyanwu Nationale fra Nigeria, og er den eneste klubben som har vunnet turneringen uten å spille på øverste nivå i hjemlig serie.

10. Shooting Stars - 1998/99

Litt lengre syd i Afrika var det også sjokkerende sesonger et drøyt tiår senere. I den nigerianske toppdivisjonen skjedde det nemlig utrolige ting like før årtusenskiftet. I 1998 vant Shooting Stars SC fra Ibadan sin femte og foreløpig siste nigerianske ligatittel. Samtidig rykket Lobi Stars FC fra Makurdi opp til øverste divisjon.

Det var kanskje ikke så sjokkerende i seg selv, og det er først når vi ser på utfallet av 1999-sesongen at man skjønner det spesielle. Det året var det nemlig Lobi Stars FC sin tur til å vinne på øverste nivå, i det som var et nytt format der de fire beste lagene gjorde opp om ligatittelen i en nyformet «Super League». Samtidig rykket regjerende mester Shooting Stars ned, noe som betydde at den regjerende mesteren rykket ned samme sesong som et nyopprykket lag vant ligatittelen.

Det faktum at både regjerende mester rykker ned og et nyopprykket lag rykker opp har siden blitt gjentatt i Vietnam (2003), Indonesia (2003) og Den dominikanske republikk (2005).

Kampfiksing og bruk av ikke-spilleberettigede spillere

I tillegg til disse ti har man også eksempler fra Serie A på lag som ikke sportslig har tatt få nok poeng til å rykke ned, men som er blitt degraderte av andre grunner. Både Juventus 2004/05 - og 05/06-tittel ble fratatt dem som et resultat av klubbens innblanding i Calciopoli-skandalen i 2006.

Juve ble også degradert, og dermed var den regjerende mesteren også der i praksis rykket ned det påfølgende året. Samme skjebne led AC Milan i 1980, da de som regjerende mestere var involvert i Totonero-skandalen, da det ble avdekket at spillere, trenere og ledere over hele Italia hadde fikset kamper for betaling. Serie A -klubbene Milan, Napoli, Lazio, Perugia, Bologna og Avellino ble alle funnet skyldig, og Milan og Lazio ble degradert til Serie B.

Den brasilianske giganten Fluminense er et eksempel på at regjerende mestere som egentlig rykker ned ikke trenger å stamme fra langt tilbake i fotballhistorien. I 2012 tok de sin tredje tittel i historien, anført av stjernespissen Fred som var inne i sin beste scoringsform i karrieren og ble toppscorer i ligaen 20 mål til tross for at han kun spilte 28 av 38 kamper.

STORSCORER: Fred jubler for ligatittelen i november 2012. Ett år senere rykket de egentlig ned.
STORSCORER: Fred jubler for ligatittelen i november 2012. Ett år senere rykket de egentlig ned. Foto: Yasuyoshi Chiba

Den påfølgende sesongen gikk det betraktelig tråere, og da 38 kamper var over stod de kun med 46 poeng. Det gjorde at de egentlig endte fjerde sist, og skulle rykket ned, men så begynte dramaet. Først ble nemlig Flamengo fratatt fire poeng for bruk av en spiller som var uberettiget, og lå an til nedrykk. Deretter fikk Portuguesa samme straff for tilsvarende brudd på regelverket, og dermed var det de som endte opp som nedrykkede. Fluminense holdt uansett plassen.

Kilder: DreamTeamFC., Wikipedia, Footyfair, Sportskeeda, brann.no, lynhistorie.com, kassiesa.net