PL-keeperne redder historisk lite:
– Bravo har vært hårreisende dårlig

– Tallene er resultat av hyppige managerbytter, sier TV 2s ekspert.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se høydepunktene fra Everton-Man City (4-0) i videovinduet øverst!

Se Premier League lørdag fra 13.00 på TV 2 Sport Premium og TV 2 Sumo!

Slik skaffer du deg Premier League-tilgang!

Spill Fantasy Premier League!

Keeperne er i søkelyset som aldri før i Premier League, etter en sesong der stadig flere av de antatt gode målvaktene har underprestert.

Tall fra Opta viser at den totale redningsprosenten for alle keeperne i Premier League, altså mål sluppet inn delt på skudd på mål en har fått mot seg, er på 67,07. Dette er det laveste siden de begynte å føre detaljert statistikk i 2009/10-sesongen.

– Jeg tror det er et resultat av hyppige managerbytter hvor det hos de fleste av de nye vies mer oppmerksomhet til det offensive enn det defensive. I tillegg er det mange trege og dårlige forsvarsspillere i Premier League. Keeperne er ikke plutselig blitt dårlige over natta, sier TV 2s Premier League-ekspert Simen Stamsø Møller.

Hele fem av sesongens aktive keepere er å finne på listen over de ti som har dårligst redningsprosent i Premier League blant keepere som har spilt ti kamper eller mer de siste åtte sesongene. Southamptons Fraser Forster, Manchester Citys Claudio Bravo, Watfords Heurelho Gomes, Crystal Palaces Wayne Hennessey og Evertons Maarten Stekelenburg har alle levert historisk dårlige tall denne sesongen.

– Bravo har vært hårreisende dårlig
Den mest omtalte av alle er nok Manchester City-keeper Claudio Bravo, som står med en redningsprosent på 55,4 på sine 18 første kamper i Premier League. Til sammenligning hadde Joe Hart 71,8 prosent på sine seks sesonger som førstevalg i den blå delen av Manchester.

KUNNE VÆRT ENKLERE: Dersom Heurelho Gomes og Watford hadde spilt med slike baller, ville nok redningsprosenten vært høyere for brasilianeren.
KUNNE VÆRT ENKLERE: Dersom Heurelho Gomes og Watford hadde spilt med slike baller, ville nok redningsprosenten vært høyere for brasilianeren. Foto: Glyn Kirk

– Bravo har vært hårreisende dårlig. Han var strålende i Barcelona, så der føler jeg med Guardiola, sier Stamsø Møller.

Se Manchester City-Tottenham lørdag klokken 18.30!

Til tross for at det er City-keeperen som stjeler de største overskriftene, er det en annen mann man hadde større forventninger til som topper listene og som sørger for den dårligste redningsprosenten siden 2009/10-sesongen. Southamptons Fraser Forster gjorde et strålende comeback etter langvarig skade forrige sesong, men har kun reddet 54,8 prosent av alle skudd han har fått på seg denne sesongen. Til sammenligning reddet han 73,9 prosent forrige sesong.

– Han har aldri imponert meg voldsomt. Foran seg har han et av ligaens fire beste forsvar, men med uro og disharmoni der ser de kapable ut til å klappe sammen oftere, sier TV 2-ekspert Stamsø Møller.

14 av de siste 22 har gått inn bak City-keeperen
Dersom en kun tar for seg perioden fra 1. desember - de siste åtte kampene - er Bravos tall betydelig svakere. Hele 14 av de siste 22 skuddene han har fått på seg har gått i mål, hvilket tilsvarer en redningsprosent på miserable 36,4.

– Han slipper inn en del mål man føler han burde tatt, eller i det minste vært nærmere å ta. Tabbene mot Manchester United og Barcelona var fæle og gjorde ham utrygg, sier Stamsø Møller.

Se sammendrag av Bravos og Citys 0-4-tap mot Everton forrige runde i videovinduet øverst!

Bravo-tallene er soleklart svakest i ligaen i denne perioden, ettersom den nest dårligste på listen i samme periode er Lukasz Fabianski i Swansea med sine 53,1 prosent. Til sammenligning har Citys erkerivaler Manchester United en keeper i David de Gea som i den samme åttekampersperioden har reddet 80,8 prosent av alle skudd han har fått på seg og med det topper statistikken.

Heaton topper den positive statistikken
En keeper som har fått spalteplass med motsatt fortegn av Bravo denne sesongen er Burnleys Tom Heaton. Keeperen som er en favoritt hos dem som spiller Fantasy Premier League, har reddet hele 76,3 prosent av alle skudd han har fått mot seg.

– Han har vært utrolig god. Jeg var nær ved å sette han på sesongens lag hittil i desember, sier Stamsø Møller.

Tar man med i betraktningen at Burnley også får soleklart flest avslutninger mot seg er tallene enda mer imponerende. Heaton står bokført med hele 87 redninger denne sesongen. 30-åringen får garantert kjørt seg også i søndagens oppgjør borte mot Arsenal.

– For at Burnley skal få poeng må nok Heaton kopiere kampen på Old Trafford - den mest imponerende av en enkeltspiller denne sesongen, sier Stamsø Møller.