Dette er en av de tre hestene som sto i stallen i Vesterålen tirsdag ettermiddag. Nå har en ny stalleier i Vesterålen meldt om innbrudd i stallen sin.
Dette er en av de tre hestene som sto i stallen i Vesterålen tirsdag ettermiddag. Nå har en ny stalleier i Vesterålen meldt om innbrudd i stallen sin. Foto: Privat / Med tillatelse

etterforsker heste-overgrep i vesterålen

Innbrudd i ny stall – politiet ser sakene i sammenheng

Politiet etterforsker overgrep mot en eller flere hester i Vesterålen. Nå har enda en stalleier meldt seg og fortalt at han har hatt uvedkommende på besøk.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag iverksatte politiet etterforskning av det som skal være en eller flere voldtekter av hester i Sortland i Vesterålen. Hendelsen skal ha skjedd tirsdag kveld og ble meldt inn av eieren av gården der hestene står.

TV 2 var onsdag i kontakt med kvinnen som leier stallen i Sortland og som eier to av de tre hestene som står der.

Hun skulle bære fôr inn til hestene da hun oppdaget en mann som gjemte seg inne i en bås.

– Han reiste seg opp da han skjønte at jeg hadde sett ham, og jeg spurte hva han gjorde i min stall, forteller hun.

– Hva svarte han?

– At han pleide å være der og kose med hestene.

Glemte igjen sekken

Den uvedkommende klarte å rømme, men glemte igjen ryggsekken sin.

– I den lå utstyr som forteller noe om hva han gjorde i stallen. Det var sprøyter, sex-leketøy, glidemiddel og tape, i tillegg var det mye sagflis i sekken. Det er ingen tvil om at den har vært åpen mens han var i stallen, forteller kvinnen.

Politioverbetjent i Sortland, Geir Bendiksen, opplyser til TV 2 at de har indikasjoner på at én eller flere hester ble utsatt for overgrep.

– Nå avventer vi en endelig rapport fra veterinæren som trolig vil gi oss flere svar på hva som skjedde, sier han.

Bendiksen forteller at politiet foreløpig ikke har pågrepet noen, men at de prioriterer saken høyt. Forholdet har en strafferamme på over tre års fengsel.

– Vi går gjennom våre registre og jobber med flere hypoteser. I tillegg har vi samlet inn spor, blant annet en sekk, som vi nå undersøker, sier Bendiksen.

Enda et innbrudd

Torsdag skriver Vesterålen Online at enda en stalleier i distriktet har hatt uvedkommende på besøk. TV 2 har vært i kontakt med stalleieren, som bor noen mil fra Sortland der den første saken ble anmeldt.

Mannen forteller at han hadde innbrudd natt til tirsdag, altså før det antatte overgrepet skjedde tirsdag kveld. Da han hørte om hendelsen i Sortland, kontaktet han politiet.

– Det har vært uvedkommende i stallen. Det lå igjen et tau og noen andre spor som jeg har overlevert til politiet, sier stalleieren.

Han har fått hestene undersøkt og konkluderer med at de ikke har blitt utsatt for overgrep.

– Jeg tror personen har blitt skremt og stukket av, sier mannen.

Ses i sammenheng

Han utelukker ikke at det er en sammenheng mellom innbruddet i hans stall og de antatte overgrepene mot en eller flere hester i Sortland. Det gjør heller ikke politiet.

– Vi etterforsker sakene i sammenheng, men vi har foreløpig ikke spor som gjør at vi med sikkerhet kan knytte hendelsene sammen, sier politioverbetjent Bendiksen.

Stalleieren har nå installert et overvåkingskamera. Han håper at politiet klarer å pågripe mannen.

– Jeg har sympati med dyrene, men en person som gjør slike ting er syk og trenger hjelp. Jeg håper at vedkommende melder seg, sier han.