VIL SAVNE HUNDEN: Kim André er klar for å sone dommen sin om han får muligheten, men gruer seg til å kanskje måtte forlate hunden Papi. – Han ligger alltid på fanget her og liker lyden av rullestolen, forteller han. 
VIL SAVNE HUNDEN: Kim André er klar for å sone dommen sin om han får muligheten, men gruer seg til å kanskje måtte forlate hunden Papi. – Han ligger alltid på fanget her og liker lyden av rullestolen, forteller han.  Foto: TV 2

I 2006 ble Kim (29) dømt for bildrap på bestevenninnen. Nå har han ett stort ønske

– Alt jeg vil er å få sone min tid i fengsel og prøve å komme videre i livet, sier Kim André, som er lam fra nakken og ned.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er en junidag begynnelsen av sommerferien i 2006. Kim André Holm er 18 år gammel og på fest med venner.

En gang i løpet av kvelden tar han og bestekompisen narkotika og drikker alkohol, noe de har gjort flere ganger før. De setter seg i bilen med bestevenninnen, og en av guttene sitter bak rattet mens de kjører en vill ferd i Askim, nedover nye E18.

Ved en sving krasjer bilen inn i autovernet, og de to guttene slenges ut av bilen. Jenta, som har på bilbelte, dør momentant. Farten ble målt til opptil 162 km/t.

– Det er helt mørkt. Jeg husker ingenting fra den kvelden, sier Holm i dag, 29 år gammel.

Noen uker etter ulykken våkner han opp på Ullevål sykehus med en hjerneskade. Da får han også vite at bestevenninnen er død.

– Jeg trodde ikke noe på det. Det tok lang tid før jeg faktisk forsto at det var sant, sier han.

Ble lam i slåsskamp

Kim André og kompisen tiltales for uaktsomt bildrap på den 18 år gamle jenta. De dømmes i 2006, før saken ankes videre. I 2009 kommer den endelige dommen fra Høyesterett: 2 år og én måned fengselsstraff.

Men før den første ankesaken skjer det noe dramatisk med Kim André.

Han havner i en slåsskamp, knekker nakken, og våkner opp lam fra nakken og ned.

ADVOKAT: Audun Helgheim har representert Kim André siden 2012, og han beskriver kriminalomsorgens jobb som «elendig». FOTO: TV 2
ADVOKAT: Audun Helgheim har representert Kim André siden 2012, og han beskriver kriminalomsorgens jobb som «elendig». FOTO: TV 2

Når soningsdatoen kommer får han beskjed om å søke om utsettelse, fordi fengselet ikke er klare for å ta i mot ham. Den tidligere friske mannen har plutselig fått et enormt hjelpebehov, som Halden fengsel ikke har mulighet til å håndtere.

Sendt hjem etter én dag i fengsel

Nå har det gått over syv år siden dommen fra Høyesterett falt. Fortsatt har ikke Kim André fått sonet straffen. I dag bor han alene i en rullestoltilpasset bolig i Askim. Hver dag har han flere team med hjemmehjelper og assistenter hos seg.

Siden 2012 har Audun Helgheim vært advokat for 29-åringen. Store deler av jobben har vært basert på frivillighet, fordi Kim Andrés sak berører ham.

– Det er Kim sitt ønske å få bli ferdig med denne straffen. Det er litt av det som skal til for at han skal klare å bli ferdig med denne perioden av livet sitt, sier Helgheim.

For tre år siden ble Kim André på nytt innkalt til soning ved Halden fengsel. Men da han møtte opp, fikk han beskjed om å dra hjem igjen etter én dag. Fengselet var fortsatt ikke klare til å takle 29-åringens helsetilstand.

– Da jeg fikk den beskjeden ble jeg ganske overrasket. Etter så mye kommunikasjon som vi har hatt med kriminalomsorgen, så trodde jeg det var ganske åpenbart at Kim André må ha et helt spesielt team rundt seg for å kunne sone straffen sin, sier advokaten.

OPERASJON: I 2015 gjennomgikk Kim André en operasjon som ga ham førligheten i armene tilbake. Nå kan han bevege armene, men klarer ikke å røre på fingrene. FOTO: TV 2
OPERASJON: I 2015 gjennomgikk Kim André en operasjon som ga ham førligheten i armene tilbake. Nå kan han bevege armene, men klarer ikke å røre på fingrene. FOTO: TV 2

Flere dommer

Gjennom årene som har gått, har 29-åringen også pådratt seg andre dommer, for blant annet verbale trusler mot hjelpepleiere og besittelse av cannabis. Sistnevnte har han, ifølge seg selv og advokaten, brukt for å lindre smerter.

– Man må ha litt medmenneskelighet i den situasjonen han er i. Ingen skal finne seg i trusler selvfølgelig, men Kim André har en dokumentert hjerneskade som gjør at han er lett agiterbar og at han er lett blir hissig, sier Helgheim.

Advokaten har flere ganger i løpet av de siste fem årene foreslått alternative soningsmuligheter for kriminalomsorgen, uten hell. Soning med fotlenke, plassering i overgangsbolig og samfunnsstraff er blant forslagene.

Helgheim har også sendt søknad om benådning av straffen, men dette ble avslått.

– Jeg mener jobben som er gjort både av helsevesenet og kriminalomsorgen i denne saken er helt elendig, sier han.

Kriminalomsorgen: Prøver å tilrettelegge

Brit Kari Kirkeeide er assisterende direktør ved Kriminalomsorgen region Øst. Hun kan ikke kommentere denne spesifikke saken, men opplyser til TV 2 at de alltid forsøker å tilrettelegge fengselstilbudet for domfelte med spesielle behov.

– Kriminalomsorgen forsøker så langt det lar seg gjøre å legge til rette for at domfelte med store helsemessige utfordringer skal få gjennomføre den straffen de er idømt, enten dette er en ubetinget fengselsstraff eller andre straffereaksjoner som for eksempel samfunnsstraff, skriver hun i en mail.

Hun understreker at dette imidlertid ikke alltid vil la seg gjøre på ønsket tidspunkt.

– Dette kan for eksempel skyldes mangel på tilrettelagt plass på det aktuelle tidspunktet, eller at domfeltes helsetilstand vurderes å være av en slik karakter at dette ikke lar seg gjennomføre på dette tidspunktet, sier hun.

Kirkeeide sier at man alltid vurderer om straffen kan gjennomføres på alternative måter, med den forutsetning at regelverket åpner opp for slik gjennomføring.

– Livet mitt står på vent

For Kim André er det vanskelig å ikke få mulighet til å legge bilulykken for ti år siden bak seg.

– Livet mitt står på vent, og det har stått på vent i ti år. Jeg får ikke lov til å reise noe sted, ikke til Sverige en gang, og jeg kan ikke planlegge livet mitt videre, sier han.

– Alt jeg vil er å få sone min tid i fengsel og prøve å komme videre i livet.

Flere ganger i uka tenker han på bestevenninnen og ulykken, og hvorfor livet ble som det ble. Noen ganger blir tankene for tunge å bære, og Kim André har flere ganger forsøkt å ta sitt eget liv.

At han selv ble lam like etter at bestevenninnen ble drept, tenker han også mye på.

– Dette er min straff. Jeg fikk én sjanse etter 2006, og den tok jeg ikke. Jeg ødela alt, sier han.

Vil holde foredrag for ungdommer

En av forslagene fra Kim André og advokaten til kriminalomsorgen, er å la 29-åringen sone gjennom en form for samfunnstraff, hvor han holder foredrag for skoleungdom.

– Han er ung og han er en sterk historie som mange kan bli berørt av, mener Helgheim.

Også Kim André ønsker å dele sine erfaringer med ungdom. Det er mange ting han skulle ønske at han forsto da han selv var ung.

– Jeg husker at det kom noen brannskadde med store sår til skolen vår. De pratet og advarte oss, men jeg tenkte selvfølgelig «Det der skjer ikke med meg». Men nå sitter jeg her. Slike ting skjer, sier han.