Erik Jensen (t.h.) sammen med forsvarer Arild Holden da han startet sin forklaring i Oslo tingrett for seks dager siden.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Erik Jensen (t.h.) sammen med forsvarer Arild Holden da han startet sin forklaring i Oslo tingrett for seks dager siden. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto: Åserud, Lise

Jensen nekter for at han er den mystiske «Mr. Good»

OSLO TINGRETT (TV 2): Et nederlandsk nummer var lagret på Cappelens telefon, og sendte flere kryptiske meldinger til hasjimportøren.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Eirik Jensen (57) fortsatte sin forklaring i Olso tingrett torsdag. Han har nå forklart seg i seks og en halv dag sammenhengende for retten, kun med avbrekk på fredag og i helgen. Tidvis bygger det seg opp til amper stemning mellom han og aktor for Spesialenheten, Kristine Schilling.

Han har flere ganger blitt konfrontert med meldinger som er sendt mellom han og Gjermund Cappelen, før Schilling spør:

Så det er ikke slik at du her har sagt fra at Cappelen kan fortsette sin innførsel av hasj?

Irritert og oppgitt, svarer Jensen et klart «Nei». Han mener kodemeldingene som er sendt er "blomsterspråk", brukt for at kriminelle ikke skal forstå at hasjimportøren gir informasjon til Jensen.

Mr. Good: «Stille som i graven her»

I tillegg tok Schilling opp et nederlandsk telefonnummer som var lagret som «Mr. Good» i telefonlisten til Cappelen. Dette nummeret sendte flere meldinger til Cappelen mens Spesialenheten mener han fikk en hasjinnførsel:

Mr. Good: «Stille»

Cappelen: «Ok»

Mr. Good: «Ja, d. ser bra ut»

Cappelen: «Supert»

Mr. Good: «Stille som i graven her».

Aktor konfronterte Jensen med om han var denne Mr. Good.

– Jeg tror ikke at Mr. Good er meg. Det er ingen som noen gang har kalt meg det, svarte Jensen oppgitt.

Spesialenheten fant også et nederlandsk SIM-kort i en bukselomme hjemme på soverommet til Jensen, men han husker ikke dette spesifikt. Han åpnet likevel for at han kan ha brukt utenlandske SIM-kort når han har vært på jobb i utlandet.

I et intervju med TV 2 i begynnelsen av 2016, forklarte Cappelen Jensen var lagret med forskjellige navn i telefonboken:

– Braathen, eller Mr. Good. Braathens SAFE, en safe person. Derfor brukte jeg det navnet, sa Cappelen da.

Klaget Jensen på betaling?

Den tidligere polititoppen fikk torsdag spørsmål om en rekke meldinger han har sendt i løpet av kort tid i desember 2009, der han skriver flere variasjoner av "Hei, sjekket lista. Av 100 påmeldte møtte kun 90".

I sin frie forklaring, fortalte han at en av delene ved blomsterspråket er at de kunne legge på en null på for eksempel datoer, slik at disse ble forkledd. I retten i dag pekte han på at disse meldingene kunne peke mot en dato fra en tidligere sak.

– Som jeg har vært inne på før, hvis du stryker noen nuller, får du datoen 10.9, sier Jensen.

Han fortalte at datoen kan være relatert til en tidligere sak om noen personer i Vestfold. Disse skal ha forsøkt en ny runde for smugling. Han tror personene ble pågrepet i Sverige, og at hasjen aldri kom frem. Ruten skulle gå via Svinesund og inn til Vestfold.

– Det er ikke bare det at du har møtt Cappelen og bare fått 90.000 kroner når du skulle hatt 100.000 og er litt irritert da? spurte Schilling.

– Nei, det er ikke sånn, svarte Jensen avvisende.

Deler av Jensens forklaring gikk også torsdag for lukkede dører. Dette gjaldt blant annet forklaringen rundt april og mai i 2009, der konkrete navn er nevnt i SMS-utvekslingen mellom de to. Av frykt for deres sikkerhet, blir det vurdert slik at pressen og publikum ikke skal få høre forklaringen rundt disse.

Jensen hevder at Cappelen kun var en kilde han brukte som politimann for å få etterretning om kriminelle. Han er tiltalt for å ha medvirket til at Cappelen har kunnet smugle inn 13,9 tonn hasj, i tillegg til grov korrupsjon og en rekke brudd på våpenlovgivningen. Han nekter straffskyld.