KREVER STRENGERE STRAFFER: 160 skiskyttere har skrevet under på at de ønsker en kraftig skjerping i straffenivået av framtidige dopingtatte utøvere. Ifølge en av initiativtakerne bak underskriftskampanjen - tjekkiske Michal Slesingr - er Ole Einar Bjørndalen den eneste med norsk pass som har gitt sin tilslutning.
KREVER STRENGERE STRAFFER: 160 skiskyttere har skrevet under på at de ønsker en kraftig skjerping i straffenivået av framtidige dopingtatte utøvere. Ifølge en av initiativtakerne bak underskriftskampanjen - tjekkiske Michal Slesingr - er Ole Einar Bjørndalen den eneste med norsk pass som har gitt sin tilslutning. Foto: Michal Cizek

– Vi er skuffet over at bare én nordmann har signert dopingopprop

Kravet fra skiskytterne: Opp til åtte års utestengelse og ni millioner kroner i bot.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

ANTERSELVA (TV 2 Sporten): Over 160 skiskyttere har signert på en underskriftskampanje som er oversendt Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU), der man krever en kraftig opptrapping av sanksjoner i framtidige dopingsaker.

De toneangivende utøverne i oppropet har vært Martin Fourcade og tsjekkiske Michal Slesingr, som også kalte inn til et utøvermøte dagen før verdenscupuka i Oberhof tidligere denne måneden.

Denne gangen har man formulert tre konkrete krav til IBU, som ifølge Slesingr er som følger:

– Vi ønsker tøffere straffer for doping i framtida, opp til åtte års utestengelse. Vi har også bedt om høyere bøter til de nasjonale særforbundene. Nå kan boten maksimalt være 200 000 euro, og vi ber om mye mer - én million euro. Vi vil også at de ulike forbundene mister kvoteplasser i verdenscupen ved dopingsaker. For eksempel at man går fra å ha seks utøvere, til kanskje fire eller fem, sier tsjekkeren til TV 2 Sporten.

Ifølge Slesingr er det bare én norsk utøver blant de rundt 160 som foreløpig har signert på brevet: Ole Einar Bjørndalen.

SKUFFET OVER NORDMENNENE: Michal Slesingr.
SKUFFET OVER NORDMENNENE: Michal Slesingr. Foto: Robert Michael

– Er du skuffet over det?

– Det kan jeg si at jeg er, ja. Jeg tror Martin Fourcade spurte dem, men jeg gjorde ikke det. Det er deres avgjørelse, vi aksepterer det og respekterer det. Men det kom litt overraskende på meg. Tre dager før brevet kom ut, snakket jeg med Ole Einar og diskuterte de tre punktene i brevet. Han var enig i alle og likte dem. Det var ingen problemer med det norske laget, men så har de fleste av dem likevel latt være å skrive under, sier han, og fortsetter:

– Jeg har ikke fått noen forklaring på hvorfor de ikke vil signere brevet, for det er ikke imot Russland. Selv om dopingproblemet ofte ses på som et russisk problem, så er ikke dette ment for bare dem. Det er for å beskytte sporten fra doping i framtida. Så jeg har ikke peiling på hvorfor de ikke har signert.

Svendsen: - Vil ha fokus på det sportslige
Emil Hegle Svendsen bekrefter overfor TV 2 Sporten at han ikke er blant de 160 som har skrevet under på oppropet.

– Hvorfor ikke?

– Jeg stiller meg bak budskapet om en tøff kamp mot doping, det gjør jeg virkelig. Men akkurat nå hadde jeg lyst til å ha fokus på det sportslige. Jeg stoler på at politikerne i WADA, IBU og Norges Skiskytterforbund gjør det de kan for å ta de rette grepene mot doping i tida framover. Vi utøverne har en stemme vi også, men jeg valgte å ha fokus på det sportslige nå, sier Svendsen.

Ole Einar Bjørndalen - som også sitter i IBUs utøverkomité - hadde få betenkeligheter med å følge oppfordringen fra Slesingr og Fourcade.

– Jeg har signert det. Det har vært en lang prosess, som begynte i våres da løperkomiteen skrev et brev til IBU, og nå har Fourcade og et par andre løpere engasjert seg voldsomt i det. Nå er det mange utøvere som har signert, og som ytrer det samme synspunktet om hardere straffer. Det er veldig positivt at det er mange som bryr seg, sier Bjørndalen.

Den manglende norske oppslutningen rundt brevet ønsker han ikke å si mye om.

– Det får være deres standpunkt, sier han.

Bjørndalen sier følgende om punktene og kravene i brevet:

– Vi ønsker å kommunisere direkte med IBU, og ikke gjennom media. Om IBU klarer å legge seg på samme nivå som vi utøverne ønsker, er vanskelig å si, men noe i nærheten hadde vært veldig bra.

Vil demotivere doperne
Slesingr har ikke all verdens forhåpninger til at IBUs respons på brevet:

– Det er vanskelig å si. Jeg har ikke for høye forventninger for øyeblikket, fordi IBU har fått disse kravene tidligere. I fjor våres fikk de et brev fra utøverkomiteen som handlet om det samme, og de gjorde ingenting, selv om kongressen var like i etterkant. Vi utøvere har følelsen av at IBU ikke gjør nok mot doping, og derfor bestemte vi oss for denne underskriftskampanjen. Så får vi se hvordan de reagerer.

– Hva kan bli konsekvensen dersom dere føler at IBU heller ikke nå tar dere på alvor?

– Hvis vi har en underskriftskampanje der 200 har signert - ikke bare utøvere - er det en ganske sterk kampanje. IBU er nødt til å gjøre noe med det. Hvis ikke, vil utøvere forsøke å legge ytterligere press på dem.

– Vi tror den eneste måten å få en ren sport på er gjennom å demotivere doperne, ikke bare gjennom bedre dopingtesting og så videre. For det er alltid en måte å lure systemet og regelverket på, som vi så i McLaren-rapporten.

– Er det noen andre norske utøvere enn Ole Einar Bjørndalen som har signert?

– Dette blir trolig offentlig før eller siden, så jeg kan like godt fortelle det nå: Ole er den eneste fra Norge som har signert, sier Slesingr.

Martin Fourcade ønsket ikke å svare på dopingrelaterte spørsmål da TV 2 møtte ham i Anterselva torsdag formiddag.

IBU har varslet at de kommer til å ha et ekstraordinært styremøte førstkommende lørdag. Der kommer de til å ta nærmere stilling til brevet fra utøverne, og det kan også komme sanksjoner mot Russland i kjølvannet av McLaren-rapporten.