To kvinner blant mange aldrende menn. Slik ser kabalen Trump har lagt ut. 
To kvinner blant mange aldrende menn. Slik ser kabalen Trump har lagt ut.  Foto:  REUTERS/Lucas Jackson/Montasje: TV 2

Dette er Donald Trumps håndplukkede ministre

Den påtroppende presidentens kabinett har en snittalder på 64 år.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag sverges Donald Trump (70) inn som USAs 45. president.

Følg innsettelsen direkte her!

Trump har siden valgseieren brukt tiden til å bygge sin nye administrasjon.

Han har håndplukket medarbeidere som skal fylle de ulike ministerpostene. Gjennomsnittsalderen i den nye staben er 64,3 år, og det er kun to kvinner blant dem.

Utenriksminister:
Rex W. Tillerson (64):

Trump har valgt mangemilliardær Rex Tillerson (64) til landet neste utenriksminister. Han blir med dette en av Trumps nærmeste medarbeidere.

Tillerson har kjent Russlands president Vladimir Putin i flere tiår, og fått til flere omfattende gassavtaler i sin rolle som direktør for Exxon Mobil.

Rex Tillerson
Rex Tillerson Foto: Steve Helber

Ifølg TIME Magaszine har Exxon også vært blant selskapene som har vært motstander av USAs sanksjoner mot Russland, etter at landets konflikt på Krim-halvøya og i Ukraina.

Tillerson har uttalt at klimaendringer er den største trusselen mot verden i dag. Her er han ikke på linje med sin nye sjef som ikke tror på menneskeskapte klimaendringer.

Det er første gang i moderne amerikansk historie at en mann uten politisk erfaring skal lede USAs utenriksdepartement.

Forsvarsminister:

James N. Mattis (66):

James N. Mattis. 
James N. Mattis.  Foto: Evan Vucci

James Mattis, USAs neste forsvarsminister. Foto: Evan Vucci

Mattis, som går under kallenavnet Mad Dog, er valgt til Donald Trumps forsvarsminister.

Mattis er pensjonert firestjernersgeneral og har jobbet i det amerikanske marineinfanteriet i 44 år. Han har lang erfaring fra å jobbe i felt, både i Irak og Afghanistan.

Han har vært en tydelig kritiker av Barack Obama, spesielt i spørsmål om USAs forhold til Iran.

Mattis har uttalt at kampen mot politisk islam er den største og viktigste kampen for sikkerhet i USA, og har ifølge The Washington Post sagt at USA hittil ikke har klart å ha en fullstendig strategi på politikken i Midtøsten.

Justisminister:

Jeff Sessions (69):

Jeff Sessions
Jeff Sessions Foto: Alex Brandon

Senatoren fra Alabama skal være USAs neste justisminister. Sessions er tilhenger av en streng innvandringspolitikk og ønsker strengere juridisk lovgivning, ifølge New York Times.

Han har sittet som senator i fire perioder, og var den første senatoren som offentlig ga sin støtte til Trump som presidentkandidat.

Han har imidlertid vært klar på at torturmetoder som Waterboarding er udiskutabelt forbudt, i motsetning til sin nye sjef, Donald Trump.

Sessions har gjentatte ganger vært kritisk mot Obama, blant annet for hans håndtering av konflikten i Syria.

Sikkerhetsminister:
John F. Kelly (66):

John F. Kelly
John F. Kelly Foto: Cliff Owen

Hvis Donald Trump gjør alvor av å bygge en mur langs grensen til Mexico, er det Kelly som får ansvaret for å gjennomføre det.

Kelly er pensjonert firestjerners general og får nå ansvaret for å sikre grenser og grensestasjoner, immigrasjon, cybersikkerhet og beredskap under naturkatastrofer.

Han har uttalt at man må ha en balansert tilnærming til grensehåndtering. Han støtter økt økonomisk bistand til u-land, utdanning og fokus på menneskerettigheter for å bekjempe immigrasjon og menneskehandel, ifølge New York Times.

Innenriksminister:
Ryan Zinke (55):

Ryan Zinke,
Ryan Zinke, Foto: Jim Watson

Zinke er nok en mann med militær bakgrunn i Trumps regjering. Han er tildligere Navy Seal-soldat med erfaring fra Senatet og Kongressen.

Zinke ble innvalgt i representantenes hus i kongressen i 2014. Han har stemt imot flere lovforslag om å begrense utvinningen av kull og trappe opp etter olje og gass.

Som innenriksminister vil han få ansvar for å forvalte mesteparten av USAs føderale eiendommer, naturressurser, og forholdet til urbefolkningen

Finansminister:

Steven Mnuchin (53):

Steven Mnuchin 
Steven Mnuchin  Foto: Evan Vucci

Mannen som har mer tilknytning til kjendislivet i Hollywood enn til politikken, Steven Mnuchin, er valgt til å være Trumps finansminister.

53-åringen begynte karrieren sin hos Goldman Sachs, før han opprettet sitt eget hedgefond, flyttet til vestkysten og opprettet et produksjonsselskap som blant annet står bak filmsuksesser som X-Men og Avatar.

Den eneste politiske erfaringen Steven Mnuchin har er fra Donald Trumps valgkamp, hvor han var den kommende presidentens øknomisjef.

Arbeidsminister:
Andrew Puzder (66):

Andrew Puzder.
Andrew Puzder. Foto: Drew Angerer

Den nyinsatte arbeidsministeren har tjent seg søkkrik på blant annet fast food. Han er direktør for et selskap der mange ansatte har slitt med økonomiske problemer.

Ikke alle mener han er rett mann til å passe på rettighetene til 150 millioner amerikanske arbeidere. Han har fått kritikk for å ha presset ansatte til å jobbe ubetalt overtid, og kritikerne trekker fram at inspektører har avdekket en rekke lovbrudd i bedriftene han har vært leder for.

Puzder er konservativ og har vært kritiker av Obamas innføring av arbeiderrettigheter.

Boligminister:

Ben Carson (65):

Ben Carson
Ben Carson Foto: Alex Wong

Carson, den pensjonerte nevrokirurgen som tapte Republikanernes nominasjonskamp mot Trump, har takket ja til tilbudet som han fikk i slutten av november.

– Jeg vurderer sterkt Ben Carson som leder for bolig- og byutviklingsdepartementet. Jeg har blitt godt kjent med ham. Han er en svært talentfull person som er glad i folk, skrev Trump 22. november på Twitter.

Carson og Trump var i tottene på hverandre flere ganger under nominasjonsprosessen, men Carson ga etter hvert sin støtte til Trump.

Carson er konservativ kristen og uttalt abortmotstander.

Transportminister:

Elaine L. Chao (63)

Elaine Chao.
Elaine Chao. Foto: Chris Kleponis

Chao var arbeidsminister i administrasjonen til George W. Bush i åtte år. Nå er hun landets nye transportminister, et felt Donald Trump har sagt er noe av det han skal satse på de første 100 dagene som president.

– Hun har en fantastisk livshistorie og har hjulpet utallige amerikanere i løpet av sin karriere i det offentlige, sa Trump, da Chao ble utnevnt.

Chao er gift med Mitch McConnell, Republikanernes leder i Senatet. Chao har erfaring fra flere departementer, og ifølge New York Times begynte hun sin politiske karriere som praktikant under Ronald Reagens tid i Det hvite hus.

Helse- og sosialminister:

Tom Price (62):

Tom Price. 
Tom Price.  Foto: Alex Wong

Den ortopediske kirurgen fra Georgia er også en erfaren politiker. Tom Price har sittet seks perioder i Kongressen.

Det har vært knyttet spørsmål til hva som vil skje med den omdiskuterte helsereformen til Obama, «Obamacare» når Trump-administrasjonen tar over.

Amerikanske leger er delt i synet på Price. Han har flere ganger stemt mot lovforslag for å sikre billigere medisiner, og han er kritisert for å ha søttet finansielt sterke grupper for å styrke sin egen politiske karriære, skriver New York Times.

Price har åpenlyst kritisert helsereformen, og han er i tillegg abortmotstander, skriver CNN.

Utdanningsminister:

Betsy DeVos (58):

Betsy DeVos.
Betsy DeVos. Foto: Chip Somodevilla

Den kommende utdanningsministeren har sittet som leder av republikanerne i delstaten Michigan, og er i tillegg mangemilliardær – som bidrar stort til partiets økonomi.

DeVos valgte under valgkampen å donere mest penger til partiets andre kandidater.

Hun er forkjemper for såkalte charter schools, som er skoler som får offentlige midler, men som drives privat eller av ulike grupper og organisasjoner.

Handelsminister:

Wilbur Ross (79):

Wilbur Ross
Wilbur Ross Foto: Joe Raedle

Milliardæren Wilbur Ross skal forvalte handels- og næringsdepartementet de neste fire årene. Ross er investor og har ifølge Forbes er formue på 2,9 milliarder dollar.

Ross er kjent for restrukturering av mislykkede selskaper i bransjer som stål og kull, men etter finanskrisen i 2008 har han jobbet med mot bank- og finanssektoren.

Ross og Trump har kjent hverandre i minst to tiår, og Ross bor i Palm Beach, like ved Trumps golfklubb.

Energiminster:
Rick Perry (66):

Rick Perry
Rick Perry Foto: Jonathan Ernst

Da Rick Perry takket ja til jobben som energiminister, misforsto han og trodde han hadde fått jobben som ambassadør for olje- og gassindustrien han lenge hadde kjempet for å få.

I de påfølgende dagene gikk det opp for den tidligere guvernøren fra Texas at det ikke stemte i det hele tatt, og at han hadde tatt en jobb han ikke hadde noen erfaring med fra før.

Han er forberedt på motstand når han skal inn å styre styre USAs energipolitikk, og ha ansvar for USAs atomvåpner.

Landbruksminister:
Sonny Perdue (70):

Sonny Perdue.
Sonny Perdue. Foto: Bryan R. Smith

Den tidligere guvernøren fra Georgia skal styre amerikansk landbrukspolitikk. Han har ansvar for matkvalitet og matproduksjon.

Perdue er en 70 år gammel jordbruksindustrieier og veterinær.

Han ble den første republikanske guvernøren siden borgerkrigen da han ble valgt i 2002.

Veteranminister:
David J.Shulkin (57):

David Shulkin.
David Shulkin. Foto: Evan Vucci

Shulkin har vært statssekretær med ansvar for helse i det samme departementet under Obama.

57-åringen er fra Pennsylvania og har tidligere vært sykehusdirektør.

Ifølge Trump ble mer enn 100 personer intervjuet for jobben som veteranminister.

Senatet i Kongressen må godkjenne utnevnelsen av alle ministerposter de kan tre i kraft. Det gjelder også ytterligere utnevnelser i staben:

Seniorrådgiver: Trumps svigersønn, Jared Kushner.
Stabssjef i Det hvite hus: Reince Priebus (44)
Hvite hus-rådgiver: Donald F. McGahn II (48)
I tillegg til ministerne er CIA-sjef: Mike Pompeo (53)
Nasjonal sikkerhetsrådgiver: Michael T. Flynn (58)
Sjefsstrateg: Stephen K. Bannon (63)
Nasjonal etterretningsdirektør: Dan Coats (73)
Sjefsforhandler for handelsavtaler: Robert Lighthizer (69)
Leder for miljødirektoratet: Scott Pruitt (48)
Leder for direktoratet for småbedrifter: Linda McMahon (68)
FN-ambassadør: Nikki R. Haley (44)