MYSTISKE EVNER: Milli Bobby Brown i rollen som «Eleven» i Netflilx-serien «Stranger Things».
MYSTISKE EVNER: Milli Bobby Brown i rollen som «Eleven» i Netflilx-serien «Stranger Things». Foto: WENN / NTB scanpix

CIA avslører: Virkeligheten er rarere enn «Stranger Things»

Amerikansk etterretning brukte klarsynte i hemmelig forskningsprogram.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den amerikanske etterretningsorganisasjonen CIA har offentliggjort rundt 13 millioner dokumenter på sine nettsider.

I CIAs søkbare elektroniske bibliotek finnes avgraderte rapporter også om Norge. Søker du på «Treholt» og «Norway», finner du rapporter om arrestasjonen av byråsjefen i UD, ifølge NRK

Men CIA-arkivene rommer også historier som de fleste nok trodde bare fantes i science fiction-serier som «Stranger Things» og «X-Files».

Netflix-serien «Stranger Things» var den store snakkisen i 2016, med blant andre rollefiguren «Eleven» – den forkomne lille jenta med mystiske evner ingen kunne forklare.

Serieskaperne, brødrene Dufner, sa i et intervju med Rolling Stone at de hentet inspirasjon fra CIAs hemmelige forskningsprogram under den kalde krigen.

– Vi ønsket å knytte sammen det vitenskapelige med det overnaturlige, sa Dufner-brødrene til tidsskriftet.

Brukte klarsynte til å spore opp gissel

I de avgraderte CIA-rapportene avsløres for første gang detaljene i den parapsykologiske forskningen som amerikansk etterretning drev med frem til midten av 90-tallet, og der begrep som Ekstrasensorisk persepsjon (ESP) ble undersøkt. En rapport fra 1981 tar for seg et kinesisk ESP-eksperiment som ble utført på arbeidere og barn.

BRUKTE KLARSYNTE: I jakten på den bortførte US Marines-obersten stemte opplysningene fra de klarsynte, ifølge CIA.
BRUKTE KLARSYNTE: I jakten på den bortførte US Marines-obersten stemte opplysningene fra de klarsynte, ifølge CIA. Foto: Faksimile / CIA

I en 74 sider lang rapport om prosjekt «Star Gate» kan man lese om hvordan USAs militære hemmelige tjenester brukte klarsynte i forsøkene på å spore opp US Marines-obersten William R. Higgins, som ble tatt til fange i 1988 da han tjenestegjorde for FNs fredsbevarende styrker i Libanon. Higgins ble erklært død i 1990.

Ifølge DIA (Defense Intelligence Agency) stemte opplysningene fra klarsynte med etterretningsopplysninger som senere ble hentet inn.

De uortodokse metodene virket ifølge DIA også lovende innenfor feltene kontraterror og kontraetterretning, samt for å avsløre narkotikasmugling.

SKULLE FORUTSE GULFKRIGEN: En klarsynt, omtalt som «source 001» skal ha angitt eksakt dato for når luftangrepene startet.
SKULLE FORUTSE GULFKRIGEN: En klarsynt, omtalt som «source 001» skal ha angitt eksakt dato for når luftangrepene startet. Foto: Faksimile / CIA

Prosjekt «Star Gate» varte ifølge CIA fra 1972 til 1995, da det ble offentlig kjent. Rapportene som befant seg i 45 arkivbokser før CIA godkjente dem for avgradering, har imidlertid ikke vært lett tilgjengelig for offentligheten før nå.

En klarsynt som er omtalt som «kilde 001», ble få dager før den FN-autoriserte Gulfkrigen brøt ut i januar 1991 spurt om når vedkommende trodde luftangrepene ville starte. Ifølge rapporten oppga den klarsynte eksakt dato, 16. januar, til den militære etterretningstjenesten DIA.

«Kilde 18», en annen klarsynt, hevdet at dårlig vær ville skape problemer for de allierte luftangrepene, noe som senere viste seg å stemme.

«Billig» å bruke klarsynte

En rapportforside fra 1994 viser at Defense Intelligence Agency (DIA) deltok i Star Gate-prosjektet.
En rapportforside fra 1994 viser at Defense Intelligence Agency (DIA) deltok i Star Gate-prosjektet. Foto: Faksimile / CIA

– Bruk av klarsyn er fullstendig frivillig, understrekes det om personell som var klarert til å delta i det hemmelige forskningsprosjektet.

Her finner du alle CIA-dokumentene om «Star Gate»

Fordelene med å bruke klarsyn var ifølge CIA at det foruten å være «passivt og billig», også var umulig å forsvare seg mot. Men det ble samtidig konkludert med at klarsyn skulle brukes i tillegg til annen innhenting av etterretning, og at man ikke kunne stole utelukkende på opplysninger fra klarsynte.

Blant dokumentene finnes en rekke eksempler på hvordan opplæringen i klarsyn foregikk. Et dokument fra 1982 viser håndskrevne koordinater og en beskrivelse av de irske Aranøyene. Et dokument fra 1986 antyder at klarsyn ble forsøkt brukt for å innhente opplysninger bak Jernteppet, mens et dokument fra 1987 inneholder kommentarer om hvordan såkalte ideogrammer ble brukt.

Et dokument fra 1972 oppsummerer hva amerikansk etterretning visste om sovjetisk forskning på telekinese/psykokinese – det å bevege eller påvirke gjenstander ved hjelp av tankekraft. Et sammendrag som en japansk psykologiprofessor skrev i 1989 tar for seg om det er mulig å bøye metaller ved hjelp av psykokinese. Overnaturlige fenomener som poltergeist ble dessuten omtalt i en sammenlignende studie, der tre historier fra Brasil og Argentina ble gjennomgått.

Samarbeidet med israelsk «TV-magiker»

Dokumentene avslører også CIAs samarbeid med den kjente israelske TV-personligheten Uri Geller, som hevdet at han hadde paranormale evner.

I 1974 demonstrerte Uri Geller sine evner i et NRK-program, ved å bøye en skje bare ved berøring. Til høyre en Uri Geller-tegning fra 1973 som CIA har offentliggjort.
I 1974 demonstrerte Uri Geller sine evner i et NRK-program, ved å bøye en skje bare ved berøring. Til høyre en Uri Geller-tegning fra 1973 som CIA har offentliggjort. Foto: NTB scanpix /CIA

På 70-tallet ble Geller kjent over hele verden da han opptrådte på TV med telekinetiske triks og bøying av skjeer.

I Norge ble han for alvor kjent etter en opptreden i NRK-programmet «Kveldsforum» i 1974, der han viste vitenskapsmannen og metallurgen Per Kofstad hvordan han fikk en skje til å bøye seg ved berøring.

Ifølge CIA-dokumentene ble Uri Gellers evner testet på Stanford Research Institute i august 1973.

Konklusjonen var at han viste sine overnaturlige evner på «en overbevisende og utvetydig måte».