Illustrasjonsbilde av to elever på grunnskolen. Foto: Frank May / NTB scanpix
Illustrasjonsbilde av to elever på grunnskolen. Foto: Frank May / NTB scanpix

Ny undersøkelse vekker oppsikt:

De beste skolene ligger et helt år foran de dårligste

Det er store forskjeller når det gjelder hvor mye den enkelte skole bidrar til det elevene lærer. På det meste utgjør forskjellene over ett skoleår med læring.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det viser en ny rapport fra Statistisk sentralbyrå (SSB), som ble offentliggjort torsdag. Det er første gang det er gjort en nasjonal undersøkelse på skolebidrag.

– Hvilken kommune du bor i og hvilken skole du går på, har mye å si for hvor mye du lærer på skolen. Slik bør det ikke være, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) i en kommentar.

SSB-undersøkelsen er gjort på oppdrag for Kunnskapsdepartementet. Forskerne har sett på læringsutbyttet ved skolene kontrollert for elevenes bakgrunn, som foreldrenes utdanningsnivå og landbakgrunn.

Over halvparten av skolene og kommunene ligger på landssnittet. Rundt 20 prosent av skolene ligger over, mens 20-25 prosent av skolene ligger under snittet.

De skolene som bidrar mest til elevenes læring fra 5. til 7. klasse og på ungdomsskolen, gir elevene over ett skoleår mer læring enn de svakeste.

For de yngste elevene utgjør forskjellen på det meste to skoleår, men fordi forskerne ikke har tidligere skoleresultater å sammenligne med for disse trinnene, bør resultatene tolkes noe mer forsiktig, opplyser SSB.

Sjekk din skole her.

NTB